Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Jubileumuitzending 'Oog op Morgen' vanuit Amsterdam

5 januari 2011, 23.00 - 24.00 uur, Radio 1

HILVERSUM, 2 december - Op 5 januari 2011 bestaat het radioprogramma NOS Met het Oog op Morgen precies 35 jaar. Ter gelegenheid daarvan is op het vertrouwde tijdstip ( 23.00 - 24.00 uur) een jubileum-uitzending vanuit studio Desmet in Amsterdam. De zeven vaste presentatoren zullen onder leiding van Clairy Polak in debat gaan over het nieuws en de journalistiek. De jubileumuitzending wordt muzikaal omlijst door de Haagse popband Gruppo Sportivo, die ook in 1976 het levenslicht zag.

NOS Met het Oog op Morgen is al 35 jaar een anker voor de Radio 1 luisteraar. Met een ijzersterk format en vaste presentatoren op vaste avonden luisteren gemiddeld zo'n kwart miljoen trouwe luisteraars zeven avonden per week naar de rubrieken 'Vandaag in het Nieuws', 'de Krant van Morgen', 'Den Haag Vandaag' en naar het overige nieuws. Daarvoor schuiven gasten in de studio aan of worden verbindingen gelegd met studio's in binnen- en buitenland.

In de 35 jaar geschiedenis van 'het Oog' hebben heel wat presentatoren achter de microfoon plaatsgenomen. Anno 2010 bestaat het team uit Joris Luyendijk (presentatie op maandag), Mieke van der Weij (dinsdag), Clairy Polak (woensdag), Max van Weezel (donderdag), Tijs van den Brink (vrijdag), Stephan Sanders (zaterdag) en John Jansen van Galen (zondag). Onder leiding van 'nieuwkomer' Clairy Polak, gestart in september 2010, gaat deze groep op 5 januari het debat met elkaar aan. Zij doen dit in het bijzijn van onder meer 35 luisteraars, 35 vaste 'Oog-deskundigen' en 35 medewerkers van het Oog. Cabaretier Erik van Muiswinkel leidt de verschillende onderwerpen van het debat op eigen wijze in.

De jubileum-uitzending start muzikaal uiteraard met de vertrouwde tune 'Gute Nacht Freunde'. Voor deze gelegenheid spelen drie leden van het voormalige VARA -dansorkest de tune van 38 seconden live mee. Het VARA-dansorkest speelde ook in 1976 de toen nieuwe tune, gebaseerd op het lied 'Gute Nacht Freunde' van Reinhard Mey.De Haagse popband Gruppo Sportivo die eveneens 35 jaar bestaat, zorgt daarnaast op 5 januari voor een aantal muzikale intermezzo's. Vooral in de beginjaren boekten de muzikanten grote successen. Nog steeds treedt de band op met voornamelijk muziek uit de jaren '70 en '80.

Dubbelpresentatie

In aanloop naar de jubileum-uitzending wordt 'het Oog' vanaf 27 december gepresenteerd door duo's. Een huidige presentator krijgt dan gezelschap van een oud-presentator. Naast aandacht voor het actuele nieuws zal ook gesproken worden over een thema uit de tijd van de oud-presentator. Het betreft een onderwerp waar hij/zij een bepaalde herinnering aan heeft.

De dubbelpresentatie ziet er als volgt uit:

27 december: Tijs van den Brink en Henny Stoel

28 december; Mieke van der Weij en Jan Lenferink

29 december: Clairy Polak en Berend Boudewijn

30 december: Max van Weezel en Ivo Niehe

1 januari: Tijs van den Brink en Hanneke Groenteman

2 januari: John Jansen van Galen en Annette van Trigt

3 januari: Joris Luyendijk en Frits Spits

4 januari: Mieke van der Weij en Joop van Zijl

5 januari: Jubileumuitzending o.l.v. Clairy Polak.

Het presentatieteam van 'Met het Oog op Morgen' anno 2010. Foto: ANP-Photo/Kippa

De foto is in hoge resolutie op te vragen via communicatie@nos.nl.




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)