Politie Zaanstreek-waterland

Aantal misdrijven gedaald.

Zaanstreek-Waterland, 05-01-2011 o Jaarcijfers 2010 politie Zaanstreek-Waterland
Aantal misdrijven gedaald.

Het totaal aantal misdrijven in de regio is vorig jaar gedaald met bijna 5%.

Dat blijkt uit de jaarcijfers 2010 van de politie Zaanstreek-Waterland. De cijfers geven inzicht in het criminaliteitsbeeld en verschuivingen daarin.

Het aanpakken van vermogenscriminaliteit en geweld in de publieke ruimte stond voor 2010 hoog op de agenda van het korps. Om deze stijgende criminaliteit tegen te gaan werden vier speerpunten benoemd waarop extra is ingezet: overvallen, woning- en autoinbraken en fietsendiefstal.

Aantal overvallen gedaald

De politie heeft een groot aantal initatieven genomen om overvallen te voorkomen. Er zijn analyses gemaakt van hotspots en op die plekken is veelvuldig gesurveilleerd. Om de overvallen te bestrijden worden tijdens risicodagen en -uren meer motorrijders ingezet, is een helikopter op afroep beschikbaar, zijn er voorlichtingsavonden voor ondernemers en zijn er extra verkeerscontroles (gericht op kentekenregistratie). Verder werd op advies van de politie bij een aantal bedrijven een DNA-spray geïnstalleerd. Met deze spray lopen daders van overvallen snel tegen de lamp. Ten slotte zijn er afspraken gemaakt met de afdeling handhaving van de gemeente Zaanstad en Purmerend. Zij hebben instructie gekregen wat wel/niet te doen bij overvallen en tips gekregen hoe ze afwijkingen in patronen op straat kunnen zien.

De gerichte inzet heeft onder meer geleid tot een daling in het aantal overvallen. Waren het er in 2009 nog 53, in 2010 bleef de teller steken op 49.

Meer straatroven

Het aantal straatroven nam eind oktober plotseling erg toe in met name de parken in Zaandam. Om dit tegen te gaan werd gesurveilleerd in de parken waar de meeste straatroven plaatsvonden, zijn er meer motorrijders ingezet en wijkagenten spraken hun netwerk aan om informatie in te winnen over de daders. Niet zonder succes: het aantal straatroven nam drastisch af.

Het totale aantal geweldsmisdrijven in de publieke ruimte (openlijke geweldpleging, bedreiging en mishandeling) is gelijk gebleven.

Woninginbrakenteam

Om woninginbraken tegen te gaan is een woninginbrakenteam opgericht en is via een voetjesactie voorlichting gegeven aan het publiek: nog steeds maken inwoners het dieven te gemakkelijk door ramen en deuren niet goed af te sluiten of kostbaarheden in het zicht te laten. Na elke woninginbraak wordt sporenonderzoek verricht en bij buurtbewoners gevraagd om informatie. Ondanks de inspanningen van de politie is het aantal woning- en autoinbraken gestegen met respectievelijk 7,5% en 6,5% ten opzichte van 2009. Het aantal bedrijfsinbraken is wel gedaald, met 22%.

Tijdens het Donkere Dagen Offensief werd de politie-inzet op de eerder genoemde speerpunten geïntensiveerd.

Minder zedenmisdrijven en vernielingen

Wat verder opvalt, is dat het aantal zedenmisdrijven is gedaald met 50% en het aantal vernielingen met 15%. Directe verklaringen zijn hiervoor niet te geven. Ook reden er 13% minder mensen met een slok op achter het stuur ten opzichte van 2009. Het Verkeershandhavingteam van de politie heeft ook weer in 2010 veelvuldig alcoholcontroles gehouden.

Geweld tegen politieambtenaren

In toenemende mate worden politieambtenaren geconfronteerd met tegen hen gerichte vormen van agressie en geweld, zowel fysiek als verbaal. Algemeen bekend is dat aan de uitoefening van het politievak risico's zijn verbonden. Er wordt echter fors opgetreden wanneer de grenzen worden overschreden. Het openbaar ministerie geeft deze zaken de hoogste prioriteit. Ook wordt geleden schade op de dader verhaald. In 2010 is 99 keer aangifte gedaan van geweld tegen politieambtenaren.

Samenwerking

In 2010 werden de samenwerkingsverbanden met partners verder aangehaald. Waaronder die met particuliere beveiligingsbedrijven, vervoermaatschappijen, ondernemers en handhavers van de gemeente. De samenwerking met de ketenpartners in het eind 2009 opgerichte Veiligheidshuis heeft in 2010 verder vorm gekregen. Politie, zorgpartners en gemeenten werken daarin samen om zowel jeugdige als volwassen criminelen zo snel mogelijk aan te pakken. Met als resultaat dat veelplegerdelicten als zakkenrollerij en diefstal van brom(fietsen) en winkeldiefstal afnamen of gelijkbleven.

Meer meldingen van inwoners

Via de media roept de politie veelvuldig de hulp in van burgers om melding te maken van criminaliteit en verdachte situaties. Dit resulteerde in het derde jaar op rij in een stijging van het aantal meldingen. In 2010 werd er bijna 35.000 keer met de politie gebeld. In 25.000 gevallen leidde dit tot daadwerkelijke politie-inzet.


---
________


Noot voor redacties