Gerechtelijke organisatie

Supersnelrecht voor 27 verdachten

Den Haag, 5 januari 2011- In totaal 27 verdachten stonden op 3 en 4 januari 2011 voor de politierechter in verband met ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling. Van deze zogenoemde supersnelrechtzaken werden er 3 in de rechtbank Amsterdam, 11 in de rechtbank Den Haag, 3 in de rechtbank Rotterdam, 8 in de rechtbank Utrecht, 1 in de rechtbank Arnhem en 1 in de rechtbank Zutphen behandeld. In 21 van de 27 zaken volgde een veroordeling, in 2 zaken werden verdachten geheel vrijgesproken, 4 zaken werden aangehouden (zie onderstaande tabel).

In Den Haag ging het in drie van de 11 zaken om een minderjarige verdachte. Eén zaak betrof een poging tot het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Betrokkene werd veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur, 2 weken voorwaardelijke jeugddetentie met een proeftijd van 2 jaar. In de tweede zaak ging het om openlijke geweldpleging jegens medewerkers van de Mobiele Eenheid. Naast 20 uur werkstraf werd betrokkene veroordeeld tot een geldboete van 280 euro en
1 week jeugddetentie voorwaardelijk. De derde minderjarige verdachte stond voor de rechter vanwege verzet bij aanhouding op verdenking van baldadigheid. Betrokkene werd veroordeeld tot een leerstraf agressieregulatie van 30 uur, een werkstraf van 40 uur en 2 weken jeugddetentie voorwaardelijk. Betrokkenen kregen alle 3 bovendien huisarrest opgelegd voor komend oud en nieuw.

De Rechtspraak faciliteert de snelle afhandeling van rechtszaken over ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling door middel van (super)snelrechtzittingen. Veel van deze zaken betreffen verzet tegen aanhouding en geweld tegen en/of belediging van ambtenaren in functie. Hiervoor worden door het OM doorgaans hogere straffen geëist. Uit recent onderzoek is gebleken dat rechters bij deze zaken in de meeste gevallen de hogere strafeisen volgen.

Supersnelrecht betekent dat verdachten binnen drie dagen worden berecht. In verband met de korte termijn tussen aanhouding en behandeling ter zitting moet het gaan om - bewijstechnisch gezien - relatief eenvoudige zaken. Zaken waarin aanvullend onderzoek nodig is, komen in het algemeen niet in aanmerking voor supersnelrecht. Naast supersnelrecht bestaat ook nog het âgewoneâ snelrecht. Snelrecht houdt in dat de verdachte binnen veertien dagen voor de politierechter moet verschijnen.

Overzicht supersnelrechtzaken 2010/2011

Veroordeling

Aanhouding zaak

Vrijspraak

Totaal

Rechtbank Amsterdam

3

3

Rechtbank Den Haag

10


1

11

Rechtbank Rotterdam


2


1


3

Rechtbank Utrecht

6


1


1


8

Rechtbank Arnhem


1


1

Rechtbank Zutphen


1


1

Totaal


21


4


2

27

Bron: Raad voor de rechtspraak Datum actualiteit: 5 januari 2011 Naar boven