Gemeente Hoorn

Duurzaamheidsleningen voor Hoornse woningeigenaren

De komende vier jaar trekt de gemeente Hoorn jaarlijks 250.000 euro uit voor duurzaamheidsleningen. Vanaf 1 januari 2011 kunnen particuliere woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE) in Hoorn tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening aanvragen voor energiebesparende en energieopwekkende maatregelen in en om huis. De duurzaamheidslening komt voort uit de Puur Hoorn klimaatvisie van de gemeente Hoorn. De gemeente Hoorn wil dat Hoorn in 2040 klimaatneutraal is. Doel van de duurzaamheidsleningen is om inwoners te stimuleren om energiebesparende en duurzame aanpassingen te doen in en om huis. De duurzaamheidslening zorgt ervoor dat mensen deze investering makkelijker kunnen doen. De eigenaren verdienen de lening terug met de besparing op hun energierekening.

Lening Woningeigenaren betalen met een duurzaamheidslening altijd 3 procent minder rente dan het normale markttarief en een minimum van 0,5 procentrente. Door de lage rente verdienen de maatregelen zich sneller terug. Particuliere woningeigenaren kunnen minimaal 2.500 en maximaal 15.000 lenen. Verenigingen van Eigenaren kunnen minimaal 15.000 en maximaal 100.000 lenen. De lening loopt maximaal 15 jaar.

Puur Hoorn De komende vier jaar stelt de gemeente Hoorn jaarlijks 250.000 euro beschikbaar voor de duurzaamheidsleningen. Wethouder Peter Westenberg verwacht dat de duurzaamheidslening een succes wordt: De afgelopen jaren is het ronduit storm gelopen op subsidies voor duurzame aanpassingen in de bestaande bouw. De laatste keren was de subsidiepot al na één dag leeg. En juist in de bestaande bouw in Hoorn is nog veel duurzaamheidswinst te behalen. Met deze leningen hopen wij de drempel voor woningeigenaren om te investeren in een energiezuinig(er) huis te verlagen. Zo investeren we samen in Puur Hoorn 2040.