Gemeente Amsterdam


de Nieuwe Kerk

---

Passie voor perfectie in de Nieuwe Kerk

5 januari 2011
-
Stefanie Wels

Professor Nasser D. Khalili is jood, brit, internationaal wetenschapper en ondernemer, èn verwoed verzamelaar van islamitische kunst. Zijn collectie telt zo'n 20.000 topstukken, waarvan een selectie nu, tot en met 17 april, te zien is in de Nieuwe Kerk. Een collectie met wereldfaam! Op naar de Nieuwe Kerk dus.

Het islamitische tijdperk begon in 622, toen de profeet Mohammed van Mekka naar Medina ging. Niet lang daarna besloeg de islam al een gebied dat reikte van China en India tot Turkije, van Iran tot Egypte, van Irak tot Tunesië en Spanje. Uit al die windstreken komen de schitterende kunstvoorwerpen die Professor Khalili verzamelde. Foto tulbandkroon, fotograaf onbekend

Beeldtaal

Hij bracht rijk versierde manuscripten en korans, schilderijen, textiel, goud, juwelen, keramiek, glaswerk, lak- metaal- en houtsnijwerk bijeen. Kenmerkend is de hoge graad van perfectie en vakmanschap. De benaming `islamitisch' duidt daarbij meer op een artistieke beeldtaal dan op het geloof. Al die volkeren, verbonden door de islam, vermengen deze beeldtaal weer met hun eigen, lokale elementen.

Tentoonstelling

Voor de presentatie van al deze pracht en praal zijn niet de minsten aangetrokken: Siebe Tettero, inrichter van het Van Gogh Museum en het Rijksmuseum, en ontwerphuis Viktor en Rolf.
* Passie voor perfectie, Nieuwe Kerk, Dam.
Tot 17 april 2011. Dagelijks open van 10 tot 17 uur, donderdag tot 22 uur.

Fotoverantwoording: `Nasser D. Khalili. Collection of Islamic Art. © Nour Foundation. Courtesy of the Khalili Family Trust'