Gemeente Terschelling


Eilandgemeenten en Staatsbosbeheer werken samen aan ontwikkelagenda

De gemeentebesturen van de Waddeneilanden en Staatsbosbeheer stellen samen een ontwikkelagenda op. Paraplu voor deze toekomstagenda is de ontwikkeling van en op de eilanden. De primaire verantwoordelijkheid ligt bij de gemeentebesturen; Staatsbosbeheer voelt zich als terreinbeheerder medeverantwoordelijk. Kort voor de kerstdagen is de stuurgroep voor dit proces weer bijeen geweest.

De besprekingen verlopen in goede sfeer en er is in grote lijnen overeenstemming over de tot nu toe geagendeerde onderwerpen. Over een aantal details wordt nog gesproken. De stuurgroep verwacht eind januari met een eerste verslag te komen.

Organisatie
De gezamenlijke stuurgroep, onder voorzitterschap van burgemeester J. Visser (Terschelling), bestaat uit de algemeen directeur van Staatsbosbeheer Chris Kalden en twee regiodirecteuren en de burgemeesters van alle vijf eilandgemeenten. Een projectgroep onder leiding van de secretaris/directeur van VAST (samenwerkingsverband van de eilanden) en een programmamanager van Staatsbosbeheer bereidt voorstellen voor.

Agenda voor de toekomst
In de Ontwikkelagenda zullen veel thema's ter sprake komen: gebiedsontwikkeling, beheer van wegen, paden en strandovergangen, handhaving, recreatie, financiën en erfpacht. De stuurgroep geeft nu eerst prioriteit aan de discussie over de eigendomsposities van Staatsbosbeheer op de eilanden, de overleg- en samenwerkingsvormen en een gezamenlijke verkenning van de toeristisch-recreatieve mogelijkheden en de invloed van erfpacht daarop. De gemeenschappelijke belangen en doelstellingen voor de korte en lange termijn zijn het vertrekpunt.

Verkoop van gronden
De minister en de Tweede Kamer hebben Staatsbosbeheer de opdracht meegegeven gronden die niet nodig zijn voor realisering van de doelstellingen inzake natuur, landschap, cultuurhistorie en recreatie te verkopen. De stuurgroep heeft over de te maken keuzes, voor zover het de eilanden betreft, in grote lijnen overeenstemming bereikt. De details worden in januari verder uitgewerkt. Voordat de algemene conclusies bekend worden gemaakt, worden de directbetrokkenen geïnformeerd.