Milieudienst Rijnmond

Trainingsvluchten Rotterdam The Hague Airport veroorzaken geluidsoverlast

05.01.2011 14:30
Communicatie en meldkamer, telefoon 010 473 33 33

De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond ontving tussen 13.00 en 14.00 uur 25 klachten over vliegtuiglawaai van bewoners van Pijnacker, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Rotterdam-Noord.

Trainingsvluchten met het type Piaggio veroorzaakten de overlast. De Piaggio valt op door zijn afwijkende vorm en afwijkend motorgeluid. Door de plaatsing van de motoren en propellors aan de achterzijde maakt het vliegtuig een duidelijk ander geluid dan andere vliegtuigen van vergelijkbare grootte.
Het vliegtuig is gebaseerd op Rotterdam The Hague Airport. Omdat de piloten die met de Piaggio vliegen voldoende getraind moeten blijven, worden deze trainingsvluchten op de luchthaven toegestaan.

Het toestel wordt vooral gebruikt voor korte taxi- en donorvluchten. Piloten die vliegen met de Piaggio moeten elk half jaar trainingvluchten uitvoeren om hun licentie te verlengen. De trainingen bestaan uit rondjes draaien en steeds weer opstijgen en landen. Dat is extra hinderlijk voor bewoners in de omgeving van het vliegveld.

Normaal gesproken wordt de meldkamer over deze vluchten geïnformeerd, maar dat was nu niet het geval.