Nederlandse Tafeltennisbond


Britt Eerland speelgerechtigd voor Eredivisieheren Scyedam 5-1-2011

Tafeltennisster Britt Eerland mag in de komende voorjaarscompetitie in de Eredivisie Heren uitkomen voor Scyedam. De 16-jarige Europees jeugdkampioene mag op de teamlijst van de Schiedamse vereniging worden toegevoegd na een positief besluit van het Hoofdbestuur van de Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB).

Britt Eerland kende een uiterst succesvol 2010 met de Europese jeugdtitel. (FOTO: © Henk Hommes / NTTB)

Eerland heeft op dit moment al dispensatie om in de landelijke herencompetitie uit te komen op basis van het Competitiereglement artikel 22 lid 3. Deze dispensatie heeft zij in de voorjaarscompetitie van 2008 gekregen, nadat zij met haar team vanuit de afdelingscompetitie naar de landelijke herencompetitie was gepromoveerd. Deze dispensatie is nadrukkelijk niet gebaseerd op artikel 22 lid 2. Dat wil zeggen dat zij géén dispensatie heeft gekregen op basis van een lidmaatschap van de nationale damesselectie, een besluit dat alleen met ingang van een najaarscompetitie kan worden verleend.

Dispensaties op basis van artikel 22 lid 3 zijn gebonden aan de vereniging waar de speelster dispensatie heeft gekregen. De dispensatie is niet gebonden aan een bepaalde klasse. In het geval van Eerland gaat het om een verplaatsing in de teams van Scyedam 2 naar Scyedam 1 zonder dat het vertrekken of stoppen van spelers dit noodzakelijk maakt.

Art. 22 lid 3 bepaalt niets over deze situatie. Het verzoek voor de teamwijziging vindt, conform artikel 27.2, tijdig plaats. Ook wordt voldaan aan artikel 24 lid 2, dat bepaalt dat spelers naar speelsterkte in competitieteams opgegeven moeten worden. Britt Eerland is op basis van winstpercentage de sterkste speler van Scyedam 2. Ze heeft niet alle wedstrijden gespeeld (8 van de 10), maar als de sterkte van de tegenstanders van haar en die van haar teamgenoten wordt meegewogen (via de rekenmethode van de nationale seniorenranglijst) is ze ook de sterkste. Op basis van die rekenmethode is ze zelfs iets sterker dan één van de spelers uit Scyedam 1.

Het Hoofdbestuur concludeert dat de huidige reglementsteksten in deze zaak geen uitsluitsel bieden. Daarmee is voor het Hoofdbestuur nu artikel 50 van het Competitiereglement van toepassing, dat bepaalt dat in gevallen waarin het reglement niet voorziet, het Hoofdbestuur een beslissing neemt. In dit geval geeft het Hoofdbestuur dus toestemming aan Eerland om in Scyedam 1 uit te komen.

Naast bovenstaande punten van reglementaire aard is het Hoofdbestuur van mening dat de mogelijkheid moet bestaan om getalenteerde dames in de landelijke herencompetitie uit te laten komen.

NTTB/HH