Gerechtelijke organisatie

18 maanden gevangenisstraf voor veroorzaker van botsing met trein

Haarlem, 5 januari 2011- De rechtbank Haarlem heeft de 28-jarige verdachte K. op 5 januari 2011 veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf voor het opzettelijk veroorzaken van gevaar voor het spoorwegverkeer.
De verdachte is op 23 juli 2011 rond 7.00 uur met zijn auto de spoorbaan Beverwijk-Heemskerk opgereden. Hij heeft na 237 meter over het spoor te zijn gereden de auto verlaten, waarna een sneltrein tegen de auto is gebotst.

De rechtbank acht de opzet bewezen omdat er bij verdachte in elk geval enig inzicht moet zijn geweest in de draagwijdte en mogelijke gevolgen van zijn handelen. Het over verdachte opgemaakte psychologische rapport geeft geen aanknoping voor een geestelijke stoornis. Bovendien heeft verdachte verklaard dat hij -direct nadat hij was vastgelopen op het spoor- zich realiseerde wat er gebeurd was en een verhaal heeft verzonnen om een hoge straf te voorkomen. Dit realiteitsbesef maakt dat de verdachte volgens de rechtbank ook kort daarvoor wel wist wat hij deed. Hij heeft het feit dus opzettelijk begaan.

Ten aanzien van de strafbaarheid van verdachte overweegt de rechtbank dat ontoerekeningsvatbaarheid als gevolg van een drugpsychose niet aannemelijk is geworden. Maar ook los daarvan geldt dat verdachte verantwoordelijk is voor het gepleegde feit: als frequent drugsgebruiker wist hij dat het gebruik van drugs tot grensoverschrijdend, risicovol gedrag zou kunnen leiden. Verdachte is dus strafbaar.

De rechtbank vindt dat een gevangenisstraf van 18 maanden recht doet aan de ernst van het strafbare feit. Daarbij is rekening gehouden met het feit dat verdachte niet eerder met justitie in aanraking is geweest en met het feit dat niet is gebleken dat hij met zijn gevaarzettend gedrag beoogd heeft daadwerkelijk schade of letsel te veroorzaken.

De verdachte moet ten slotte een schadevergoeding van ⬠9.304,84 aan de Nederlandse Spoorwegen betalen.

Rechtbank Haarlem, bureau communicatie, telefoon 023 888 4020.

Bron: Rechtbank Haarlem Datum actualiteit: 5 januari 2011 Naar boven