Politie Groningen

Aanpak geweld werpt vruchten af; focus op geweld blijft

Social media als slimme schakel naar burgers

Provincie Groningen, 05-01-2011 o Korpschef Oscar Dros kijkt tevreden terug op 2010. Vooral omdat de focus op de aanpak van geweld zijn vruchten begint af te werpen. Geweldszaken als mishandeling en brandstichting namen af. Het aantal aangiften bedreigingen bleef nagenoeg gelijk. Het totaal aantal aangiften daalde overigens met 5%. Wel is er zorg voor de toename van het aantal straatroven en overvallen. Daar staan buitengewoon hoge oplossingspercentages van geweldszaken, op alle terreinen, tegenover. De hulp van burgers bleek onmisbaar. Social media, zoals Twitter en Youtube, vormen een slimme schakel tussen politie en burger.

Oplossingspercentages geweld hoger dan ooit.

Het aantal aangiften van mishandeling daalde in onze regio licht. De mishandelingen daalden van 2055 (2009) naar 2025 (2010). Het oplossingspercentage van het aantal mishandelingen is spectaculair: bijna 80% van deze geweldszaken werd opgehelderd. Dit is het hoogste ophelderingspercentage van de afgelopen vijf jaar. Ik ben echt trots op dit resultaat, omdat dit het gevolg is van onze focus op de aanpak van geweldszaken. Dit succes is goed te verklaren. Het is het gevolg van de inzet van meer capaciteit, het realiseren van maximaal zicht op het werkaanbod, prioritering van zaken en meer kennis over de achtergronden van geweld, aldus de korpschef.

Het aantal aangiften van bedreiging bleef in de regio nagenoeg gelijk in vergelijking met 2009. Het gaat hier om een lichte stijging van 1294 naar 1317 aangiften. Ook hier werd een buitengewoon hoge score van het aantal ophelderingen gehaald. Maar liefst 74% van de zaken van dit verbale geweld werden opgelost. Ook dit ophelderingspercentage is de hoogste score van de afgelopen vijf jaar.

Zorg en succes

De korpschef sprak zijn zorg uit over de stijging van het aantal overvallen (21%) en straatroven (15%). Ondanks een ferme ophoging van de capaciteit van het Roöfcoordinatieteam (ruim 50 rechercheurs) kon de stijgende trend niet helemaal worden doorbroken. Wel wist het team maar liefst 41% van het aantal overvallen op te helderen.Dit percentage gaat in 2011 nog stijgen. Van vier overvallen lijkt een oplossing in de pijplijn te zitten. Van vijf andere zaken moet de uitslag van DNA-onderzoek nog binnenkomen. Het zal mij niet verbazen als het oplossingspercentage van 2010 boven de 50 % komt. Als je kijkt naar het landelijke gemiddelde (22%) dan doen we het in Groningen uitstekend, aldus Dros.

Burgerparticipatie, de sleutel naar succes

De hulp van burgers is nodig gebleken bij de opsporing van misdrijven. De Groningse politie ziet burgers als een belangrijke bondgenoot in de opsporing. Inwoners van de provincie, maar ook daar buiten, werden bij de opsporing betrokken door beelden van overvallers op Youtube te zetten. Daarnaast werden getuigenoproepen via het relatief nieuwe communicatiemiddel Twitter en de website verspreid. Het gebruik van social media werkt buitengewoon goed. Het klassieke recherchewerk blijft uiteraard bestaan, maar door de inzet van sociale media is er wel wat veranderd in de opsporing. Burgerparticipatie is de sleutel naar het succes in de opsporing. De politie kan amper succesvol zijn als zij er niet in slaagt om burgers als gelijkwaardige partners bij het recherchewerk te betrekken. Het staat vast dat door het gebruik van social media en andere digitale middelen (Twitter, Youtube, Burgernet, E-mail@lert en studenten@lert) zaken sneller en effectiever worden opgehelderd. Het Groningse korps is een innovatief korps, dat de toegevoegde waarde van social media ziet en vroegtijdig benut.

De klos als je op Youtube komt

De op Youtube geplaatste filmpjes worden massaal bekeken. Het filmpje van de overval op een juwelier in de Oosterstraat in Groningen (medio oktober 2010) werd ruim 175.000 keer bekeken. Van de 17 geplaatste filmpjes werden acht zaken opgelost. Dit ophelderingspercentage van bijna 50% kan rechtstreeks aan de hulp van burgers worden toegeschreven. Zo volgde de aanhouding van twee Stadjers voor zes overvallen op taxichauffeurs na tips over beelden op Youtube. Dit nieuws zorgde voor veel opluchting in de taxibranche. Met de nieuwe website www.samentegenovervallen.nl en de inzet van Burgernet wordt de hulp van burgers nadrukkelijk gevraagd. Het is uniek dat burgers fotos en filmpjes kunnen downloaden als zij getuige zijn geweest van een overval of straatroof als zij iets hebben vastgelegd. Ook kunnen zij tips en informatie geven naar aanleiding van geplaatste filmpjes op de website. Diverse tips en informatie van burgers hebben al geleid tot aanhoudingen van verdachten.

112, daar vang je boeven mee!

De politie gaat het burgers in 2011 makkelijker maken om de politie te bellen bij heterdaadsituaties. Dros: Met het alarmnummer 112 red je niet alleen levens mee. Ook boeven kunnen met behulp van 112 worden gepakt. Burgers mogen voortaan bij heterdaadsituaties van misdrijven de politie via het alarmnummer bellen. Hierdoor wordt de pakkans van daders vergroot. De Groningse politie wil in de loop van 2011 een structurele terugkoppeling realiseren naar burgers, die heterdaadsituaties hebben gemeld. Het korps gaat de terugkoppeling aan burgers structureel inbedden in haar werk, zoals dat nu al gebeurt bij Burgernet.

Minder brandstichtingen, meer politie-inzet

In 2010 werden in de regio 280 brandstichtingen (aangiften) geregistreerd. Dat zijn er 107 minder dan in 2009. Een afname van het aantal brandstichtingen van maar liefst28%. Het aantal aangiften van brandstichting is zelfs het laagste cijfer van de afgelopen vijf jaar.Een factor bij branden is dat de media veel aandacht geven aan het fenomeen branden. Dros: Hierdoor is een beeld gecreëerd dat sinds 2007 op diverse plekken in de provincie seriematige brandstichtingen voorkomen. De branden in t Zandt waren min of meer een katalysator voor deze beeldvorming. Het aantal branden per 100.000 inwoners in Groningen wijkt echter niet af van het landelijke beeld. Sterker nog: er is in de provincie Groningen sprake van een dalende trend in de afgelopen vijf jaar. Het aantal brandstichtingen is in deze periode gedaald van 468 naar 280.De Groningse politie is in 2010 ondanks de afnemende cijfers wel druk geweest met deopsporing van brandstichters en het daaraan gekoppelde toezicht in plaatsen als Veendam, Bedum, Musselkanaal en de Ruischerwaard / Lewenborg in Groningen. Deze plekken werden dit jaar geconfronteerd met een hoeveelheid branden. De politie heeft bij het ontstaan van een dergelijke hoeveelheid branden geen keus, omdat er al snel maatschappelijke onrust ontstaat. Daarom is er dit jaar terecht veel politiecapaciteit ingezet voor brandonderzoeken- en toezicht.

Geweld tegen agenten: de maat is echt vol

Het geweld tegen politieagenten loopt de spuigaten uit. In 2010 werd er 158 keer aangifte van geweld gedaan door Groningse agenten. Hiermee nam het geweld tegen agenten met 37% toe. Sinds 2006 was er al sprake van een stijgende tendens van het geweld tegen politieagenten. Dros: De maat is echt vol. Geweldplegers van hulpverleners kunnen rekenen op fors strengere straffen. Het gaat hier om verdubbeling van straffen. Daarnaast pleit ik ervoor dat geweldplegers bij fors geweld langer vast blijven zitten dan nu het geval is. Verder gaan we onze agenten trainen op meer professionele weerbaarheid. Ten slotte bekijken we samen met de Ambulancezorg, gemeente, OM, brandweer, Qbuzz en UMCG wat gedaan kan worden om het geweld tegen hulpverleners om laag te krijgen.

Imago van verkeersveiligheidsbeïnvloeders

Dros stelt dat politieagenten op straat vervreemden van de burger. Deze ongewenste ontwikkeling moet veranderen. Het korps is dit jaar begonnen met een andere koers. Wij willen af van het imago van bonnenschrijvers. De nieuwe koers moet dit negatieve beeld ombuigen naar het image van (verkeers)veiligheidsbeïnvloeders. Het korps is al twee jaar afgestapt van de gehekelde bonnenquota. Het gaat om de kwaliteit van het werk. Dat betekent dat de politie informatiegericht controleert op de juiste locaties en plekken. Het gaat om de zogenoemde blackspots, wegen waar de meeste ongevallen gebeuren. Cijfers geven het al aan: het draait om kwaliteit en niet om kwantiteit. In 2010 deelde de politie 35.000 verkeersbekeuringen minder uit. Op alle fronten (snelheid, rood licht, helm, gordel en verlichting) werden minder bonnen uitgeschreven. Het aantal doden in het verkeer nam af van 30 naar 24. Dat is wat telt, het draait om het beïnvloeden van de verkeersveiligheid op de weg. Wij controleren om het gedrag van verkeersdeelnemers te veranderen en mensen bewuster te maken van de risicos in het verkeer, zegt de korpschef.

Woninginbraken mede door meer pogingen gestegen

Onze provincie werd in 2010 geregeld geplaagd door woninginbraken. Deze inbreuken op de privacy hebben impact op slachtoffers. Het aantal aangiften van woninginbraken is in 2010 gestegen (13%) in vergelijking met 2009. Opvallend is dat het percentage pogingen tot woninginbraak is gestegen. Een voorzichtige conclusie is dat inbraken minder vaak slagen door beter hang- en sluitwerk bij woningen. Het bestrijden van woninginbraken blijft een belangrijk onderwerp voor de politie. Samen met partners zijn duizenden gratis anti-flipperstrippen geplaatst. Ook voorlichting en preventieadviezen door studentenagenten en aandacht in de media zijn belangrijke preventieve maatregelen. De politie signaleert op dit terrein enkele trends. Vooral ouderen worden door gladde praatjes het slachtoffer van diefstal in de vorm van zogenoemde babbeltrucs. Uit analyse blijkt ook dat dit soort strafbare feiten worden gepleegd door groepen daders die niet uit de regio Groningen komen. De misdrijven, die door deze groepen worden gepleegd, worden aangeduid met de term Mobiel Banditisme. Deze dadergroepen komen uit landen als Bulgarije, Roemenie, Litouwen, Polen of Wit-Rusland. Ten slotte blijkt dat Groningers nog te vaak goed van vertrouwen zijn. Van belang is dat burgers deuren op het nachtslot zetten, onbekende personen niet zomaar in hun woning laten en willen investeren in goed hang- en sluitwerk.

Bedrijfsinbraken dalen fors

Het aantal bedrijfsinbraken daalde in 2010 fors met een percentage van 16%. Dit jaar werden tevens 31% meer aangiften van bedrijfsinbraak opgehelderd in vergelijking met 2009. De daling van de bedrijfsinbraken wordt allereerst verklaard door de veelplegeraanpak. Daarnaast is de collectieve beveiliging van bedrijventerreinen een belangrijke factor. Ten slotte heeft het keurmerk Veilig Ondernemen een positieve invloed gehad op de daling.

Ambities 2011

Regiopolitie Groningen wil in 2011 een nog veiliger Groningen realiseren. Allereerst moet het geweld in de regio worden teruggedrongen. Verder moeten de huidige opsporingsprestaties worden verhoogd. Burgers krijgen een prominentere rol in de opsporing. In 2011 krijgen burgers vaker terugkoppeling, zodra zij een melding van een heterdaadsituatie hebben gedaan. Ook het geweld naar politieagenten en andere hulpverleners in een publieke taak moet volgens een landelijke doelstelling van 15%, ten op zichte van 2007, omlaag. Ten slotte is het Groningse korps bezig met een nieuwe koers onder de naam Professional op het Voetstuk. Dros: De prestaties van de Nederlandse politie worden de laatste jaren vooral in cijfers uitgedrukt. Politiewerk is mensenwerk dat niet volledig in cijfers te vatten is. Het Groningse korps zoekt naar een andere manier van werken, aansturen en verantwoorden.