Gemeente Eindhoven

Sluiting café en coffeeshop terecht

De Raad van State heeft besloten dat sluiting van café Sands correct was. De rechtbank in Den Bosch heeft hetzelfde bepaald voor de sluiting van coffeeshop The Pink. Burgemeester Van Gijzel handelde daarmee dus juist. Aanleiding voor de sluiting van café Sands is het geweld dat daar plaatsvond. Voor coffeeshop The Pink geldt dat die een te grote hoeveelheid drugs op voorraad had. Coffeeshop en café werden respectievelijk twaalf maanden (min een dag, om verval van de vergunning te voorkomen) en drie maanden gesloten.

Bij het geweld in het café Sands waren bezoekers en personeel betrokken. De burgemeester vond dit een ernstig incident en heeft de zaak conform het Horecastappenplan zonder waarschuwing gesloten. De Raad van State oordeelt nu dat dit terecht was. Dat een personeelslid na de beslissing van de burgemeester wegens zelfverdediging vrijuit is gegaan bij de strafrechter, is in dit geval niet van belang. De burgemeester moet volgens de Raad een eigen afweging maken en heeft dit op een juiste manier gedaan.

Coffeeshop

Een coffeeshop mag maximaal 0,5 kilo voorraad hebben. In de desbetreffende coffeeshop werd 163,9 kilo gevonden. Nadat de rechter over een eerste sluitingsbesluit had geoordeeld dat de sluitingsduur onvoldoende was gemotiveerd, heeft de burgemeester in het Horecastappenplan beleid vastgesteld.
Dit beleid is meteen toegepast bij het bezwaar van de desbetreffende coffeeshop. De rechter vindt het beleid redelijk en oordeelt dat het op dat moment vastleggen van het beleid in overeenstemming is met uitspraken van de Raad van State. De burgemeester hoefde van de rechter ook niet van de beleidsregel af te wijken.
Het beleid in het Horecastappenplan houdt in dat bij een eerste overtreding en een voorraad van 80 kilo of meer, de burgemeester de zaak sluit voor 12 maanden min een dag.

Voor meer informatie over het Horecastappenplan, zie http://www.eindhoven.nl/artikelen/Nieuw-horecastappenplan-stelt-veilig- uitgaan-centraal.htm.
Voor de uitspraak over de sluiting van het café, zie www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BO8319.
De uitspraak over de coffeeshop is door de rechtbank (nog) niet gepubliceerd.