Veilig Verkeer Nederland

Zichtbaar veiliger met sticker CUMELA Nederland

woensdag, 05 januari 2011

Gele sticker met een oogje en de tekst 'Zie je mij, zie ik jou' Nog te vaak gebeuren er ongevallen met mobiel werkmaterieel, tractoren en trucks doordat de bestuurders en andere weggebruikers elkaar niet goed hebben gezien. Brancheorganisatie CUMELA Nederland vraagt bij haar leden en medewerkers aandacht voor deze problematiek met de sticker 'Zie je mij, zie ik jou'.

Door deze opvallende sticker op het werkmaterieel te plakken, worden andere weggebruikers er alert op gemaakt dat ze zich zichtbaar moeten opstellen.

Onderzoeksraad voor de veiligheid

Jaarlijks vallen er nogal wat slachtoffers in het verkeer en op (land)bouwlocaties waarbij tractoren, mobiele werktuigen en oogstmachines betrokken zijn. De Onderzoeksraad voor de veiligheid van Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven onderzocht een aantal ongevallen met werkmaterieel en concludeerde dat beperkt zicht een belangrijke oorzaak is. Het zicht wordt beperkt door gieken, laderframes, aanbouwdelen, door onvoldoende zicht via spiegels en de dode hoek.

Breed gedragen

De sticker 'Zie je mij, zie ik jou' is een van de vier winnende ideeën van de VolkerWessels veiligheidsprijs. Hij attendeert weggebruikers en omstanders erop dat ze voor meer veiligheid oogcontact moeten zoeken met chauffeurs van werkmaterieel. In eerste instantie zijn alle machines, kranen, walsen, tractoren en vrachtwagens van VolkerWessels beplakt. CUMELA Nederland heeft de veiligheidssticker vervolgens voor de cumelabranche geadopteerd. De organisatie verspreidt de sticker onder leden, medewerkers en bedrijven die met de cumelasector samenwerken. Zodat met 'Zie je mij, zie ik jou' een breed gedragen verkeersveiligheidsinitiatief ontstaat.