Gemeente Oldebroek


Oldebroek zet vrijwilligers in het zonnetje

Op maandag 3 januari reikt burgemeester Hermen Overweg twee erepenningen uit. Dat gebeurt tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Oldebroek. De erepenningen zijn dit jaar voor mevrouw Janny van ´t Ende-Nieuwenhuis uit Hattemerbroek en de vrijwilligers van de Wereldwinkel in Wezep.

Al meer dan 40 jaar verzorgt mevrouw Van ´t Ende de jaarlijkse ontspanningsmiddagen voor ouderen uit Wezep en Hattemerbroek. Dat doet ze voor de duivenverenigingen en Stichting Welzijn Ouderen. In 1999 werd ze bestuurslid van Stichting Welzijn Ouderen Wezep en Hattemerbroek (SWO) en raakte zo ook betrokken bij allerlei andere vrijwilligersactiviteiten. Ze coördineerde bijvoorbeeld 11 jaar lang de telefooncirkel. Daarmee had ze contact met een aantal ouderen en hield zo een oogje in het zeil. Nog steeds is ze de coördinator van Tafeltje Dekje en zorgt ze dat de vrijwilligers hun route kunnen rijden. Daarvoor is ze dagelijks aanwezig bij het verdelen van de maaltijden en is ze aanspreekpunt voor de vrijwilligers. Daarnaast bezoekt ze de leden van SWO in Hattemerbroek en bezorgt ze het informatieblad Palet.

De Wereldwinkel in Wezep begon als een initiatief van de Pauluskerk in Wezep waar gemeenteleden koffie, thee en andere fair trade producten konden kopen. Sinds 1994 staat de winkel op eigen benen en inmiddels weet een breed publiek de winkel te vinden. Niet alleen voor de dagelijkse boodschappen, maar ook voor bijvoorbeeld cadeaus en kerstpakketten. De Wereldwinkel draait volledig op vrijwilligers, enthousiaste en betrokken mensen die begaan zijn met de medemens in de derdewereldlanden. Ze zetten zich in voor eerlijke handel en eerlijke prijzen en willen daar ook de inwoners van de gemeente Oldebroek bij betrekken. Ze houden zich niet zomaar bezig met het verkopen van producten, maar kennen ook het verhaal daarachter. Daarbij nemen ze tal van andere taken voor hun rekening: het geven van voorlichting, inkoop, winkelbeheer, promotie en andere voorkomende werkzaamheden. Ook zorgen ze voor het begeleiden van scholieren die kiezen voor een maatschappelijke stage in de Wereldwinkel. De meer dan dertig vrijwilligers vormen een warme club die zich met liefde en passie inzetten voor de verre naaste.

Sinds 1996 reikt de gemeente Oldebroek jaarlijks de Oldebroeker erepenning uit. De erepenning wordt toegekend aan personen en organisaties die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de gemeente of de plaatselijke gemeenschap.