Gemeente Asten

Project Historisch Asten

Vanuit VVV Asten hebben Gerard Boschman, Anne-Mie Hoefnagels en Jeanette Hartjes de fietsroute langs `Kunst en Monument' ontwikkeld. Deze route komt o.a. voorbij een aantal historische gebouwen. Naar aanleiding daarvan werd het plan opgepakt deze gebouwen, die een stukje geschiedenis hebben, te voorzien van een ANWB informatiebord.

De werkgroep 'Project Historisch Asten' werd geformeerd bestaande uit bovenstaande personen, uitgebreid met Jac Knapen van Heemkundekring De Vonder. Zij heeft eigenaren/besturen van gebouwen en panden die hiervoor in aanmerking komen benaderd en met hun toestemming zijn zij aan de slag gegaan. Heemkundekring De Vonder, Regionaal Historisch Centrum Eindhoven en Harrie Verdijsseldonk hebben mede eraan bijgedragen dat de juiste informatie werd verkregen betreffende de geschiedenis van deze gebouwen. We hebben ons beperkt tot gebouwen/panden in het centrum van Asten, Heusden en Ommel en kwamen uiteindelijk tot 26 objecten.

Het project heeft even in de ijskast gestaan in verband met onduidelijkheid betreffende de financiering. In het Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum Asten heeft de werkgroep een goede partner gevonden dit project gerealiseerd te krijgen. Zij heeft ervoor gezorgd bronnen aan te boren waardoor het project uitgevoerd kan worden. Naast het ANWB Fonds als hoofdsponsor, heeft ook de gemeente Asten, Nationaal Beiaard- en Natuurmuseum en Toeristisch Huis Asten een deel van de financiering op zich genomen. Vervolgens verzorgt en sponsort restaurant `In 't Eeuwig Leven' de catering tijdens de opening.

De lijst met gebouwen waarop een ANWB informatiebord geplaatst kunt u hier vinden.