Provincie Utrecht

Schadebestrijding weer toegestaan

De afgelopen dagen heeft de dooi flink ingezet. Daarom heeft de provincie Utrecht besloten het verbod op schadebestrijding met ingang van woensdag 5 januari gedeeltelijk op te heffen. De bestrijding van dieren die zich in of in de buurt van wakken in het ijs bevinden, is nog niet toegestaan. Het verbod op de jacht blijft, ondermeer op verzoek van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, tot na het weekend van kracht. Hierdoor kunnen de dieren herstellen van de afgelopen vorstperiode.

De sneeuwbedekking in de provincie Utrecht is aanzienlijk afgenomen. Voor de komende week is aanhoudende dooi voorspeld. De dreiging van belangrijke schade aan gewassen neemt hierdoor weer toe. Daarom wordt het verbod op schadebestrijding gedeeltelijk opgeheven. Het verstoren en/of doden van bepaalde diersoorten in het kader van de schadebestrijding is weer mogelijk voorzover deze soorten zich niet in, of in de buurt van, wakken en bijten in het ijs bevinden.

Het jacht- en schadebestrijdingsverbod werd op 27 december ingesteld, omdat door aanhoudende vorst en sneeuwval de leefomstandigheden van de dieren was verslechterd.

Lees de tekst van het besluit en kijk voor meer informatie over de Flora- en faunawet in het dossier Groene wetten en regels.

Voor persinformatie:
pauline.bredt@provincie-utrecht.nl, (030) 258 32 07 / 06 - 22 16 11 18

Voor algemene informatie:
info@provincie-utrecht.nl, (030) 258 91 11