Universiteit van Tilburg

Persbericht 5 januari 2011

Louis Houwen benoemd tot hoogleraar Privaat-publiek ondernemingsrecht

De Universiteit van Tilburg heeft mr. Louis Houwen met ingang van 1 januari 2011 benoemd tot bijzonder hoogleraar Privaat-publiek ondernemingsrecht bij TiasNimbas Business School. Louis Houwen gaat onderzoek doen naar de juridische aspecten van maatschappelijk ondernemerschap. Hij blijft daarnaast als vennoot ondernemings- en gezondheidsrecht verbonden aan Dirkzwager advocaten & notarissen N.V.

Particuliere organisaties in de semipublieke sector, zoals zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties en onderwijsinstellingen, profileren zich steeds meer als ondernemingen met een maatschappelijke doelstelling. Ze hanteren marktmechanismen om hun publieke dienstverlening beter te organiseren. Mr. Louis Houwen zal onderzoek gaan doen naar de grondslagen van maatschappelijk ondernemerschap en naar de inrichting van de rechtsvorm en governance van ondernemingen met een publieke taak. Het doel is een bijdrage te leveren aan de juridische theorievorming en het operationaliseren van nieuwe governancemodellen voor goed bestuur, professioneel toezicht, de betrokkenheid van belanghebbenden en maatschappelijke verantwoording. Het onderzoek vindt plaats binnen de multidisciplinaire setting van het Centrum voor het Bestuur van de Maatschappelijke Onderneming (CBMO) van TiasNimbas Business School.

Mr. Louis Houwen (1960) studeerde Nederlands recht aan de Radboud Universiteit (cum laude) en promoveerde eveneens in Nijmegen op een rechtsvergelijkende studie naar de positie van crediteuren van concernafhankelijke vennootschappen. Sinds 1993 is hij werkzaam als advocaat ondernemings- en gezondheidsrecht en als vennoot verbonden aan Dirkzwager advocaten en notarissen in Nijmegen en Arnhem. Houwen adviseert voornamelijk zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties en hun brancheorganisaties op het gebied van ondernemingsstructuren, governance- en aansprakelijkheidsvraagstukken en het ontwikkelen van private initiatieven.