Gemeente Breda

West-Brabantse gemeenten werken samen in Regio West-Brabant

De samenwerking tussen de 18 West-Brabantse gemeenten en het Zeeuwse Tholen
wordt versterkt. Op 3 januari 2011 vond de openbare oprichtingsvergadering van de Regio
West-Brabant plaats in het Trivium te Etten-Leur. De gemeenschappelijke regeling
Regio West-Brabant wordt ondertekend door het Algemeen Bestuur en is dan een feit.

De gemeenteraden van de 18 West-Brabantse gemeenten en het Zeeuwse Tholen hebben besloten hun colleges toestemming te verlenen om met ingang van 1 januari 2011 een gemeenschappelijke regeling met elkaar aan te gaan. Met deze Regio West-Brabant bevestigen de 19 gemeenten aan dat het noodzakelijk is om op een aantal terreinen de handen ineen te slaan. Het gaat om beleids-vraagstukken op de terreinen van economie en arbeidsmarkt, mobiliteit, duurzaamheid, welzijn, zorg en onderwijs en ruimtelijke ontwikkelingen en volkshuisvesting. In de nieuwe gemeenschappelijke regeling wordt ook de bedrijfsmatige samenwerking geïntensiveerd op het gebied van het personeelsbeleid met een regionaal mobiliteitscentrum.

Na jaren voorbereiding is op 1 januari 2011 de Regio West-Brabant een feit. Vanaf die datum werken de 19 gemeenten intensiever dan ooit samen. Samenwerking om de regionale belangen naar Provincies, Rijk en Brussel beter over het voetlicht te kunnen brengen, maar ook om efficiënter en effectiever eigen gemeentelijke taken uit te kunnen voeren. Voorzitter van de regeling is de burgemeester van Breda, Peter van der Velden.

In de Regio West-Brabant wordt ook de ambtelijke capaciteit van de bestaande samenwerkings-verbanden gebundeld zoals SES West-Brabant, Regiobureau, Kleinschalig Collectief Vervoer, MARB en het bestuursconvenant West-Brabant. Deze organisaties worden met ingang van
1 januari 2011 opgeheven. De medewerkers van de Regio West-Brabant betrekken naar verwachting in maart 2011 een kantoor in het Trivium in Etten-Leur.

Breda, 5 januari 2011