Wageningen Universiteit en Researchcentrum
verwaarding van biomassaâ

Nieuw boekje: âBioraffinage: naar een optimale verwaarding van biomassaâ

5 jan 2011

Onderdeel: Food and Biobased Research

Bioraffinage is "De duurzame verwerking van biomassa in een spectrum van vermarktbare producten en energie". Het is vergelijkbaar met de huidige verwerking van ruwe aardolie in olieraffinaderijen, maar dan op basis van hernieuwbare grondstoffen. Het boekje âBioraffinage: naar een optimale verwaarding van biomassaâ heeft als doel meer bekendheid te geven aan bioraffinage. Met dit boekje, uitgegeven in de reeks Groene Grondstoffen, draagt Wageningen UR Food & Biobased Research bij aan de vorming van de Biobased Economy.

Verschillende aspecten van bioraffinage worden beschreven in het boekje, zoals de omzetting van biomassa naar waardevolle producten door bestaande en nieuwe conversieprocessen (mechanische, chemische, biochemische en thermochemische omzettingen). Voorbeelden van verschillende bioraffinagevormen zoals groene bioraffinage, lignocellulose bioraffinage en marine bioraffinage komen aan bod. En er wordt ingegaan op de toekomstige ontwikkelingen: de beschikbaarheid en toepasbaarheid van biomassa en de omzetting naar tussen- en eindproducten. Wat gaat de markt doen op korte en lange termijn? Wat betekent dit voor de sociale- en milieutechnische aspecten? En hoe ontwikkelt de keten?

Het boekje is mogelijk gemaakt door het beleidsondersteunend onderzoeksthema Biobased Economy gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie.

Boekje over Bioraffinage: naar een optimale verwaarding van biomassa (pdf, 1,6 Mb)

Het boekje is ook kosteloos te verkrijgen via Rianne.Maasen@wur.nl.

Dit boekje is nummer 10 in de serie Groene Grondstoffen, bekijk ze allemaal.

Contact
Bert Annevelink
bert.annevelink@wur.nl
T 0317 488 700

Paulien Harmsen
paulien.harmsen@wur.nl
T 0317 480 224