Gemeente Bergen op Zoom


Gezond inrichten Gageldonk-West

Het `Gezond inrichten van Gageldonk-West' krijgt een vervolg in 2011. Dit project is in april van dit jaar van start gegaan. Doel is de inwoners van Gageldonk-West meer te laten bewegen.

Dit past bij de wijkaanpak in het kader van stedelijke vernieuwing.

Samenwerking

De gemeente Bergen op Zoom werkt samen met organisaties als woningcorporatie Stadlander en Sportservice Noord-Brabant om enerzijds de gezondheid van de wijkbewoners te beïnvloeden door de buurt gezond en 'beweegvriendelijk' te ontwerpen. Anderzijds stimuleren zij wijkbewoners om meer gebruik te maken van de omgeving. Hierbij wordt gebruik gemaakt van bestaande (gezondheids)activiteiten.

Het project is opgezet met een subsidie van ⬠150.000 van het landelijke bureau voor onderzoek in de gezondheidssector ZonMw en loopt door tot half 2012.

Acties

Het afgelopen jaar zijn de volgende acties ondernomen:
1. er is een enquête in de wijk uitgezet om te kijken hoe het huidige beweeggedrag van de wijkbewoners is. Deze enquête wordt verwerkt in een onderzoeksrapport waarin allerlei onderzoeksgegevens met betrekking tot de gezondheid van de inwoners van Gageldonk-West gebundeld zijn;

2. er is een stedenbouwkundig advies uitgebracht over hoe een gezonde en 'beweegvriendelijke' omgeving er kan uitzien. Dit advies dient als input voor het Masterplan Gageldonk-West, dat momenteel wordt gemaakt;

3. in november hebben de groepen 6, 7 en 8 van basisschool de Grebbe foto's gemaakt van hun speelplekken en ook ideeën op papier gezet hoe hun ideale speelplek er uit ziet. De inbreng van de kinderen is te vinden op de buurtsite voor inwoners van de wijk www.buurtsite.net/gageldonk-best. Op dit moment wordt bekeken welke ideeën kunnen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in de vorm van een mobiele speelplek;

4. er is een inventarisatie gemaakt van het huidige aanbod aan activiteiten op het gebied van gezondheid en bewegen.

Activiteiten

In 2011 zullen in ieder geval de volgende activiteiten plaatsvinden:
1. Wijkatelier Groen & Gezondheid voor vrouwen: Het braakliggend terrein in het centrum van de wijk (Lorkstraat e.o.), waar waarschijnlijk een mobiele speelplek voor kinderen zal verrijzen, is groot genoeg om hier ook ruimte in te richten voor volwassenen.
Hiervoor wordt het wijkatelier van de landelijke organisatie Forum ingezet. Zo'n wijkatelier behelst meerdere bijeenkomsten waarin vrouwen kunnen meedenken over wat zij voor hun wijk zouden willen doen op het gebied van 'groen en gezondheid'. Vanaf maart 2011 worden deelnemers hiervoor benaderd. Het wijkatelier start vlak voor of na de zomer.

2. Intensivering Bewegen op recept en fittesten in de wijk: Het project Bewegen op Recept, waarbij voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht een passende vorm van bewegen wordt gezocht, loopt nu twee jaar in heel de gemeente Bergen op Zoom. In het kader van het project Gezond inrichten Gageldonk-West is het streven de samenwerking met huisartsenpraktijken in de wijk te intensiveren.
In de wijk worden verder het komende jaar een of meerdere fitheidtesten georganiseerd. Gemotiveerde deelnemers kunnen voor drie weken een stappenteller krijgen om inzicht te krijgen in hun beweeggedrag. Na een evaluatie kunnen er vervolgafspraken worden gemaakt. Voor deze activiteiten heeft Stichting Welzijn Ouderen, onderdeel Beweegwijzer onlangs een subsidie gekregen van ⬠12.246.