KRO

KRO's Goudmijn: 'Toen opa een vrouw werd'

Uitzenddatum: 05/01/2011

een schat aan waargebeurde verhalen

KRO's Goudmijn (18.25 uur, Ned.2) het aangrijpende verhaal van Michelle (voorheen Machiel) die bijna 50 jaar lang als man maar één verlangen had: vrouw zijn. Michelle is al opa als ze haar grootste geheim opbiecht aan Rita, de vrouw waarmee hij al 40 jaar is getrouwd. Dat Michelle niet meer als man door het leven wil, realiseert zij zich als ze door een legionella bacterie op sterven na dood is. "Ik wil niet als man de kist in". Rita accepteert Michelle's transseksualiteit en ze blijven bij elkaar. Ondanks alle negatieve reacties van de buitenwereld is Michelle nu gelukkig met haar nieuwe lijf.

In deze aflevering ook het verhaal van de 81-jarige Gerrit. Hij heeft zich de afgelopen 60 jaar regelmatig afgevraagd hoe het zijn eerste grote liefde Jos, het meisje met de rode haren, is vergaan. Tijdens de oorlogsjaren zoekt het stadsmeisje Jos haar toevlucht op het platteland en ze worden verliefd. Maar na de oorlog verbreken ze hun relatie vanwege hun verschillende geloofsachtergrond. Gerrit heeft zich altijd schuldig gevoeld over de koele manier waarop hij het destijds uitmaakte. Na 60 jaar wil Gerrit dit graag uitleggen.

Tot slot het verhaal van Willem Aanstoot die de handtekeningen van zijn dochters zo afschuwelijk lelijk vond dat hij zelfs een bedrijf in handtekeningen oprichtte. Hij wil dat heel Nederland een mooie handtekening aanneemt. "Sinds het schrijfonderwijs in Nederland is afgeschaft, gaan kinderen steeds lelijker schrijven", aldus Willem. "Een logische gevolg is dat hun handtekening er ook niet uitziet, terwijl dat juist je visitekaartje moet zijn".

KRO's Goudmijn brengt bijzondere verhalen van gewone mensen op tv, radio en internet. Stefan Stasse brengt met zijn prachtige vertelstem elke zondagavond op Radio 2 kleine en grote verhalen, die tot de verbeelding van de luisteraar spreken. Op tv duikt Karin de Groot in inspirerende verhalen, en gaat op zoek naar de mensen achter deze kronieken

KRO's Goudmijn, woensdag om 18.25 uur op Nederland 2 en zondag om 18.00 uur op Radio 2.