Wageningen Universiteit en Researchcentrum 21 dec 2010

Onderdeel: Wageningen University
Nummer: P075

Lezingenserie Insecten en Maatschappij

We leven op een planeet van insecten: er zijn er 250 miljoen per persoon. En wij kunnen niet zonder. Een derde deel van ons dieet is afhankelijk is van bestuiving door insecten. Australië heeft voorkomen dat het een grote mesthoop werd door mestkevers te importeren. Insectenplagen in de landbouw worden door legers nuttige insecten in bedwang gehouden. In de Verenigde Staten zijn deze diensten 57 miljard dollar per jaar waard. En in de toekomst wordt onze eiwitbehoefte wellicht vervuld door insecten. Tijdens de gratis toegankelijke lezingenserie Insecten en Maatschappij in het Forumgebouw op Wageningen Campus nemen bekende biologen en andere wetenschappers de bezoeker acht avonden mee in de bijzondere en wondere wereld van insecten.

Midas Dekkers
Midas Dekkers opent de serie op 5 januari en zal zijn fascinatie met insecten delen met het publiek, en daarbij aangeven hoeveel wij eigenlijk op deze beestjes lijken. Zijn boek âDe larfâ werd bekroond als het beste wetenschapsboek van 2002.

Krekelworst
Onder andere door de lezingenserie Insecten en Maatschappij is het in Nederland het laatste decennium duidelijk geworden dat we krekels als een uitstekende vervanger van vlees kunnen eten. Bovendien zijn er grote milieuvoordelen. Moeten boeren gaan omschakelen van vee naar minivee? Moeten slagers worden omgeschoold van het uitbenen van een varken naar het maken van een ambachtelijke krekelworst? Het eten van insecten (entomofagie) geniet inmiddels grote, wereldwijde belangstelling.

De lezingenserie wordt door het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, georganiseerd. De serie behandelt uiteenlopende onderwerpen waarin wetenswaardigheden, feiten, onderzoek maar ook opmerkelijke ervaringen met insecten naar voren komen. Wat doet klimaatverandering met onze insecten? Gaan we malaria uitroeien, een ziekte die nu een tol eist van 900.000 dodelijke slachtoffers per jaar? Wat is de rol van insecten in de film en de kunst? Wat leert de honingbij ons bij het maken van robots? Het volledige programma is te vinden op
www.ent.wur.nl/NL/Insecten+en+Maatschappij/.

De lezingenserie Insecten en Maatschappij richt zich op een breed publiek van zowel studenten als andere geïnteresseerden. De organisatoren willen laten zien hoezeer de zespotige âkriebelbeestjesâ met onze maatschappij verweven zijn.

Lezingenserie 'Insecten en Maatschappij': Elke woensdag van 20.00-22.00 uur van 5 januari tot en met 23 februari 2011.

Programma

5 JANUARI â OPENING INSECTEN EN MAATSCHAPPIJ

- Midasâ passie voor insecten - Midas Dekkers

12 JANUARI â INSECTEN: HET VLEES VAN DE TOEKOMST
- Insecten: een oplossing voor het wereldvoedselprobleem?- Prof.dr.ir. Arnold van Huis (Lab. voor Entomologie, Wageningen University)
- Insecten, waarom wel en waarom niet gegeten.- Dr. Adel P. den Hartog (vroeger verbonden aan Humane Voeding, Wageningen University)
- Tentoonstelling insecten eetcultuur (Yde Jongema en Dennis Oonincx)
- Insecten delicatessen door Rijn IJssel Vakschool Wageningen (Henk van Gurp)

19 JANUARI - INSECTEN IN NATUURBEHEER

- Gevolgen van klimaatverandering voor dagvlinders: ook het microklimaat verandert! - Dr.ir. Michiel Wallis de Vries (Vlinderstichting en Lab. voor Entomologie, Wageningen University)
- Veranderingen in de Europese vlinderfauna en wat kunnen we eraan doen?
Drs. Chris van Swaay (Vlinderstichting)

26 JANUARI - INSECTEN IN HOLLYWOOD

- Filmsterren met zes poten (incl. filmfragmenten met insecten) - Prof.dr. Marcel Dicke (Lab. voor Entomologie, Wageningen University)

2 FEBRUARI â MENSEN OP HET MENU

- Gaan we malaria uitroeien? - Prof.dr.ir. Willem Takken (Lab. voor Entomologie, Wageningen University)

- Over teken, muizen en Borrelia parasieten Dr. Fedor Gassner (Stichting voor Duurzame Ontwikkeling; Lab. voor Entomologie, Wageningen University)

9 FEBRUARI â INSECTEN IN DE FOTOGRAFIE

- Bugs in the picture - Dr. Nina Fatouros (Lab. voor Entomologie, Wageningen University)

- Filming insect behaviour - Prof.dr. Urs Wyss (Christian-Albrechts-University, Kiel, Duitsland)

16 FEBRUARI - INSECTEN IN KUNST EN CULTUUR

- Insecten in Afrika: muziek, speelgoed, medicijn en ornament - Prof.dr.ir. Arnold van Huis (Lab. voor Entomologie, Wageningen University)

- Inspiratie uit insecten - Prof.dr. Marcel Dicke (Lab. voor Entomologie, Wageningen University)

23 FEBRUARI - INSECTEN ALS TECHNISCHE INSPIRATIEBRON
- Insecten in gezondheidszorg, wegverkeer, architectuur en spionage Prof.dr.ir. Arnold van Huis (Lab. voor Entomologie, Wageningen University)

- Van honingbij tot robot - Dr. Karl Tuyls (Onderzoeksgroep âRobots, Agenten en Interactieâ, Departement Kennistechnologie, Universiteit Maastricht


Locatie: Forumgebouw (Wageningen Campus), Wageningen University, zaal C222, Droevendaalsesteeg 2, 6708 PB Wageningen
Zaal open vanaf 19:30 uur