Gemeente Utrecht

Voortgang onderwijshuisvesting in Utrecht

Vandaag heeft het college de Voortgangsrapportage Masterplannen Onderwijshuisvesting 2010 vastgesteld. Halverwege de looptijd van het Masterplan zijn bijna alle scholen voor voortgezet onderwijs opgeknapt. Voor het basisonderwijs wordt een versnellingsaanpak uitgevoerd. In Leidsche Rijn wordt een fors aantal nieuwe schoolgebouwen gerealiseerd. Met de Masterplannen is een bedrag van circa EUR 395 miljoen gemoeid. Er zijn extra scholen gepland en aan het Masterplan toegevoegd. Mede hierdoor wordt vanaf 2013 in de rapportage een tekort voorzien, waarvoor de komende jaren dekking wordt gezocht.

Samen met de schoolbesturen werkt de gemeente Utrecht in een tijdsbestek van ongeveer 10 jaar hard aan het opknappen en vernieuwen van de Utrechtse schoolgebouwen voor Voortgezet Onderwijs, Primair en (Voortgezet) Speciaal Onderwijs. Alle scholen krijgen een goed binnenmilieu en waar mogelijk een combinatie met buitenschoolse opvang, voor- en vroegschoolse educatie en ouderlokalen. "Goed onderwijs vraagt om goede schoolgebouwen", aldus wethouder Onderwijs Jeroen Kreijkamp. Hij is blij met de voortgang van de onderwijshuisvesting voor het Voortgezet Onderwijs. "Voor wat betreft het basisonderwijs moeten we er nog even hard aan trekken".

Voortgezet Onderwijs
Sinds 2002 zijn in het Voortgezet Onderwijs (exclusief de scholen in Leidsche Rijn) 14 scholen verbeterd of hebben nieuwbouw gekregen. Deze zomer werd UniC aan dit rijtje toegevoegd. Er worden nog drie nieuwe schoolgebouwen gebouwd voor het Gerrit Rietveldcollege, de Kranenburgschool en het Stedelijk Gymnasium. Ook is de renovatie van het schoolgebouw van het voormalige Vaderrijncollege voor de huisvesting van het nieuwe Trajectum College gestart. Naar verwachting wordt het Masterplan Voortgezet Onderwijs in 2013 afgerond.

Primair en (Voortgezet) Speciaal Onderwijs
Het Masterplan PO en (V)SO staat gedurende twee jaar in het teken van de Versnellingsaanpak. Met extra inzet, capaciteit en een heel gerichte aanpak worden projecten opgepakt waarvan de afronding oorspronkelijk eind dit jaar gepland stond. Veel nieuwe, multifunctionele schoolgebouwen zitten in een cruciale fase van (bestuurlijke) besluitvorming. Enkele projecten uit het Masterplan vervallen. Voor deze scholen is uitbreiding op grond van recente leerlingenprognoses niet meer aan de orde.

Onderwijshuisvesting Leidsche Rijn
Afgelopen jaar is extra capaciteit voor onderwijshuisvesting gecreëerd in Vleuterweide, Terwijde en Hogeweide. Als gevolg van een explosieve groei van leerlingen is er gewerkt aan ondermeer extra lokalen in Vleuterweide.

Tekort
Met een dekking van EUR 386,1 miljoen kan het overgrote deel van de Masterplannen worden uitgevoerd. Vanaf 2013 wordt in de rapportage een tekort van 8,9 miljoen voorzien. Het tekort bedraagt 7,4 miljoen euro als rekening wordt gehouden met de gemeentelijke indexatie van budgetten. Bovendien wordt de impact van de meest recente VNG index nog in beeld gebracht. Door deze (negatieve) index op de uitgaven wordt het uiteindelijke tekort lager. De komende jaren wordt naar aanvullende dekking voor dit tekort gezocht. Te denken valt hierbij aan opbrengsten van vrijgevallen onderwijslocaties en extra middelen zoals subsidies en cofinanciering.