Vrije Universiteit Amsterdam

4 januari 2011

Vrije Universiteit presenteert Instellingsplan 2011- 2015 VU is verder kijken

Hoe scheppen we in tijden van krimp de voorwaarden voor uitdagend onderwijs en onderzoek? Hoe kunnen we bijdragen aan de oplossing van belangrijke maatschappelijke vraagstukken? De VU presenteert vandaag haar Instellingsplan, een agenda om internationaal concurrerend onderwijs en onderzoek te realiseren.

De gevolgen van globalisering, een financiële crisis en een duurzaamheidcrisis vragen om nieuwe invalshoeken, ook van het wetenschappelijk onderwijs. Dat vereist heldere keuzes en innovatieve oplossingen. De VU presenteert haar onderwijs en onderzoek aan de hand van drie thema's: De menselijke schaal, Human Health & Life Sciences en Duurzame Aarde, Energie en Leefomgeving.

Undergraduate onderwijs (bachelor)
De VU ziet de bacheloropleiding van de toekomst als een zelfstandige opleiding die studenten voldoende academische vaardigheden en kennis moet bijbrengen en hen voorbereidt op een (internationale) masteropleiding. Met de invoering van de 'academische kern' stimuleert de VU studenten te reflecteren op hun toekomstige maatschappelijke verantwoordelijkheid. Een aantal faculteiten zal kiezen voor een brede opzet volgens het Angelsaksische collegemodel, soms over de faculteitsgrenzen heen. Verhogen van kwaliteit, studierendement en kosteneffectiviteit staan daarbij centraal.

Graduate onderwijs (master en PhD)
Masteropleidingen moeten aantrekkelijk zijn als zelfstandige opleiding, ook als de kosten voor studenten daarvan toenemen. Dat vereist kwaliteit en internationale oriëntatie. Internationale researchmasters zijn gekoppeld aan de speerpunten van het onderzoek aan de VU. Zo wil de VU de instroom van bachelorstudenten van andere Nederlandse universiteiten, hbo-studenten én internationale studenten vergroten. De VU gaat de PhD-trajecten verbeteren, zodat het promotierendement stijgt. Ook wordt het aanbod van postinitieel en executive onderwijs verhoogd, om te voldoen aan de groeiende maatschappelijke vraag op dit gebied.

VU-kwartier
Het VU-kwartier wordt een studie- en werkomgeving die inspeelt op de moderne eisen van studenten en medewerkers. In de periode 2011- 2015 start de VU hiertoe met de bouw van de nieuwe campus. De bestaande campus blijft zo aantrekkelijk mogelijk voor de huidige en eerstkomende generaties studenten en medewerkers.

Deze ambities kan de VU slechts realiseren in samenwerking met andere partijen. Om te komen tot adequate antwoorden op grote maatschappelijke thema's is samenwerking met collega-instellingen, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en de politiek daarom van het grootste belang.