Dioxine in vetzuren in Duitsland

04/01/2011 12:16

BEMEFA

Belgische mengvoedersector screent sedert 2003.

De Belgische mengvoedersector screent zijn producten op de aanwezigheid van dioxine. BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten, heeft daartoe sedert 2003 een verplicht sectoraal bemonsteringsplan geïnstalleerd.

Plantaardige oliën en vetzuren (naast heel wat andere grondstoffen) worden bemonsterd op de aanwezigheid van dioxines. In 2010 werden er 21 analyses uitgevoerd op plantaardige oliën en vetten. De resultaten zijn tot op de dag van vandaag allemaal gunstig. In totaal heeft BEMEFA 177 analyses op dioxines uitgevoerd in 2010.

BEMEFA heeft speciale voorwaarden bedongen met het geaccrediteerde labo dat alle dioxine- analyses uitvoert voor BEMEFA: tussen de monstername en het analyseresultaat verloopt maximaal 48 uur! In 1999 bedroeg deze termijn minstens 3 weken!!

De Belgische mengvoedersector verbruikte in 2010 in totaal 47.000 ton plantaardige oliën en vetten en 5.164 ton vetzuren.

Verhandelde gebruikte frituuroliën zijn verboden als diervoedergrondstof in België.

Het sectoraal bemonsteringsplan ging in 2003 van start. Het is een privé-initiatief en volledig gefinancierd door BEMEFA. Dergelijk bemonsteringsplan stelt de mengvoederindustrie in staat mogelijke contaminaties zo snel mogelijk op te sporen. Monitoring op het niveau van de grondstoffen maakt het immers mogelijk proactief te ageren, namelijk te beletten dat de contaminatie in de mengvoederproductie-eenheid wordt binnengebracht.

Deelname aan het sectoraal bemonsteringsplan is verplicht voor BEMEFA-leden. Daarnaast nemen ook heel wat niet-leden deel. In totaal nemen 250 diervoederbedrijven deel aan het sectoraal bemonsteringsplan van BEMEFA.

Dit BEMEFA- bemonsteringsplan maakt integraal deel uit van de autocontrole. Het FAVV voert uiteraard ook nog controles op de autocontrole uit. In totaal nam ook het FAVV 445 monsters op grondstoffen voor de diervoedersector die geanalyseerd werden op dioxines.

Voor meer informatie kan u de website van BEMEFA raadplegen http://www.bemefa.be/SamplingPlan.aspx.

BEMEFA, de Beroepsvereniging van Mengvoederfabrikanten in België, telt 180 leden. Samen vertegenwoordigen zij 99% van de nationale productie. De sector stelt 3000 personen te werk. Met een nationale productie van 6 miljoen ton en een omzet van 2.5 miljard euro is de mengvoederindustrie de belangrijkste toeleverancier van productiemiddelen voor de landbouw.

////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Noot aan de redactie: