Gemeente Meppel


Nieuwjaarsrede 2011 Burgemeester Westmaas

03-01-2011 -

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Raad en Burgemeester & Wethouders sprak de Burgemeester zijn nieuwjaarsrede uit.

Tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Raad en Burgemeester & Wethouders op maandag 3 januari sprak Burgemeester Westmaas zijn nieuwjaarsrede uit:

"Dames en heren,

Voordat ik mijn nieuwjaarstoespraak begin wil ik stil staan bij eerste kerstdag. Op die dag zijn in Meppel twee jonge mensen omgekomen door koolmonoxidevergiftiging in een appartementencomplex aan de Thorbeckelaan. Een zeer triest ongeval waarbij mijn en ons medeleven natuurlijk uitgaat naar de nabestaanden. Voor hen zal eerste kerstdag nooit meer hetzelfde zijn.
Ik wens de nabestaanden heel veel sterkte met het verwerken van dit groot verdriet.

Geloof in de toekomst? "Wees de verandering die je zelf in de wereld wilt zien!"
(citaat Mahatma Gandhi)

Het jaar 2011 is begonnen. Vol van de afgelopen dagen zitten we hier. Vol van het eten, vol van de gevoelens die kerst en de jaarwisseling opriepen. Vol van goede voornemens voor het jaar dat lonkt. Hebben we geloof in de Meppeler toekomst? Dat is wat ik in mijn nieuwjaarstoespraak centraal zet. Wat is hierbij de rol van de politiek? Welke rol speelt iedere burger? Hebben we geloof in onze jongeren? Staan we aan de kant om commentaar te leveren hoe het beter kan? Of, bouwen we mee aan onze toekomst?
En, in welke toekomst geloven we dan?
Gaat het hierbij alleen maar om een veilige samenleving of de bezuinigingen? Geloof in toekomst kan alleen maar als jezelf de verandering wil zijn die je in de wereld wilt zien.

Geloof in onze Raad!
Onze Raad is in wezen een afspiegeling van wat er in Meppel leeft. Er valt wat te kiezen en u hebt dat het afgelopen jaar gedaan. Een nieuwe Raad. Partijen die een eigen kijk op onze samenleving en toekomst hebben.

Er wordt veel gemopperd op de politiek. Soms terecht en vaak zeer onterecht. Democratie is de enige manier om als Meppeler samenleving samen te werken aan onze toekomst. Het is daarom te gemakkelijk om als burger constant af te geven op de politiek. De politiek zijn we uiteindelijk samen. Iedere burger heeft daarin een verantwoordelijkheid.

De in 2010 aangetreden nieuwe Raad wil u graag betrekken bij wat er gebeurt in Meppel. De Raad zit daar voor uw toekomst. Zij vertegenwoordigen u hierbij. Om uw stem een geluid te geven. Uw stem aan de politiek vertaalde zich het afgelopen jaar in goede debatten over bijvoorbeeld de begroting, de nieuwe politieke verhoudingen, cameratoezicht en ondernemersfonds. Inhoudelijk scherp maar met respect voor elkaar en vanuit een goede basis. Namelijk goede onderlinge verhoudingen.
Talloos waren daarnaast de door de Raad vastgestelde verordeningen, kaders, rapportages en besluiten over de ruimtelijke invulling van onze Gemeente.

2011 wordt een belangrijk jaar voor de nabije toekomst. De Raad neemt dit jaar namelijk besluiten over de bezuinigingen die we vanaf 2012 gaan doorvoeren. Als inwoner kunt u de Raad in dit verband laten weten wat u belangrijk vindt voor de toekomst van Meppel. Maak daar gebruik van.

De Raad wil ik oproepen om alle inwoners te blijven betrekken bij haar werk. Blijf transparant, praat met burgers en geef burgers de zekerheid dat u - ondanks alle partij politieke verschillen - samen werkt aan de toekomst van Meppel.

De Raad gebruikt voor het contact met u nieuwe - en sociale - media. Deze vormen van contact hebben de toekomst. Hoewel het lijkt er nog wel eens op dat er meer schrijvers dan lezers zijn. En voor de gemeenteraad zou ik er in het eerste jaar van live-uitzendingen bijna aan toevoegen: "meer sprekers dan kijkers en luisteraars?". Ik nodig u als inwoners uit om daar toch meer aandacht aan te geven.

Geloof in onze jongeren!
Wie de jeugd heeft ... heeft de toekomst, luidt het gezegde. Jongeren vragen van ons voortdurend aandacht. Televisie en internet brengen jongeren in een wereld die wij niet moeten negeren, zodat we daar met jongeren over in gesprek kunnen gaan. Hen meegeven dat de wereld van tv en internet niet hetzelfde is als de wereld waarin van hen wordt verwacht dat ze een verantwoordelijke rol gaan vervullen. Ook wij - in onze jeugd - moesten keer op keer horen dat film en tv fictie zijn en je niet moet geloven dat al die verhalen echt zijn. Wij moesten ook leren dat romantiseren ons in een schijnwerkelijkheid brengt.

Hoe zit het nu echt met de jongeren in onze gemeente? We hebben er gelukkig veel. En dat biedt een mooi perspectief voor de toekomst van onze gemeente. Met de meesten gaat het gewoon goed.

Dankzij onze jongeren zijn er prima acties om mensen ver weg en dichtbij ons te helpen. Smash, het Glazen Huis, en dat allemaal in de afgelopen maand. Kijk je over een heel jaar dan valt je op dat juist onze jeugd oudere generaties herinnert aan onze gezamenlijke plicht om hulp en steun te geven aan wie het nodig heeft.

Maar er is ook een andere kant. Want hoe zit het dan met de onrust in ons uitgaanscentrum, veroorzaakt door enkelingen die de betekenis van 'gezellig uitgaan' nog niet goed vatten. Welk draadje in de jeugdige hersenen kan zo'n kortsluiting veroorzaken dat niets ontziende agressie en geweld het gevolg is? Is het drankgebruik of zijn het drugs, is het verveling? Als dat zo is, voelen we dan nog iets als ouders voor de inzet van ons ouderlijk gezag? Of laten we het over aan de politie en de overheid? Moeten die de problemen op straat maar oplossen. En als ze dat niet doen, staan we dan allen met ons scherpe commentaar klaar.

Zo werkt het niet dames en heren.

Wij zijn ook jong geweest en wij weten nog heel goed hoe onze ouders de verantwoordelijkheid pakten als er dingen in de gemeente uit de hand liepen. En dat uit de hand lopen, dat deed het toen ook wel eens. En we hebben het met elkaar toch opgelost. Wij zijn ook ouder geworden en zijn meer verantwoordelijkheid gaan voelen, omdat wij - maar ook onze ouders - aanspreekbaar waren op verantwoordelijkheid geven en nemen.

Wij zijn samen verantwoordelijk voor een positief bruisende gemeente van 2010, maar ook voor diezelfde positiviteit en bruisendheid in 2011.

Positiviteit en bruisendheid. Dat kennen we van die prachtige avonden rond de Wereldkampioenschappen Voetbal, Donderdag Meppeldag, het Grachtenfestival en Dobberpop niet te vergeten. Initiatieven die jong (maar ook oud) in een extase van positieve emoties bracht. Zo is onze gemeente ook, zo zijn onze jongeren ook. Zo vind je je geloof in mensen, en zeker in de jeugd bevestigd.

Met dat geloof gaat het er niet om, om onze jeugd heilig te verklaren. Het gaat er ook niet om, om jeugd overmatig te beschermen. Neen, onze jeugd is krachtig genoeg om zichzelf te redden. En weest u er van overtuigd dat al de tijd die wij in onze kinderen hebben geïnvesteerd, al de liefde en warmte die we hen hebben gegeven, al het geld dat aan onderwijs is besteed, het is niet voor niets. Wij zullen hen nog hard nodig hebben in de jaren die gaan komen. De huidige generatie jongeren zullen de antwoorden gaan geven op de vragen die wij als nog onoplosbaar beschouwen. Zij zijn de jongere generatie die vragen stelt over de dingen die wij als vanzelfsprekend beschouwen. Zij gaan onze schijnbaar onoplosbare vraagstukken oplossen en doen dat met een blik op de wereld die weer anders is dan de onze. Zij zijn ook de generatie die er voor moet zorgen dat Meppel blijft groeien en dat Meppel als gemeente een belangrijke rol blijft vervullen in dit deel van Nederland.

Geloof in angst of geloof in vertrouwen?
Angst, dames en heren, is een slechte raadgever. Alleen er op vertrouwen dat het goed komt gaat ook te ver. Benoemen van wat niet goed gaat; veroordelen wat over de grens gaat en stevig aanpakken dat is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Ieder kent zijn taak in een samenleving. En die gewenste samenleving begint bij u thuis, bij u in de straat en bij u in de wijk. Vertrouwen geven aan elkaar en krijgen van vertrouwen. Dat is een belangrijke pijler om aan de toekomst te bouwen.

De toekomst begon al in het verleden!
Als we denken dat alles blijft zoals het was of is, dan staan we buiten de werkelijkheid. In een korte periode is er heel veel veranderd in onze gemeente. Mag ik u dat aantonen met een kleine selectie uit inmiddels meer dan 12,5 jaar gemeente Meppel. Onze toekomst begon al in het verleden.

- De bedrijvigheid op de industrieterreinen van Meppel, Nijeveen en Rogat, is fors toegenomen. De werkgelegenheid nam daarmee ook fors toe. Het vertrek van enkele spraakmakende bedrijven heeft dat niet veranderd.

- De groei van inwoners bracht veel nieuwbouw in Danninge Erve en in Berggierslanden, en nu weer op Het Vledder.

- We vernieuwden de grote sportparken.

- De keus in winkelaanbod groeide in stad, dorp en wijkcentra.
- Uitbreiding van onderwijsaanbod kwam er in de vorm van het Greijdanus College en AOC Terra.

- In de gezondheidszorg verwelkomden we een huisartsenpost, nieuwe praktijken en apotheken, nieuwbouw en uitbreiding van het ziekenhuis, woonzorggebouwen voor ouderen en mensen met een handicap,
- De uitgaansmogelijkheden zijn vergroot: met meer horeca en veel meer evenementen
Dames en Heren. Er zijn heel veel goede dingen gebeurd in onze gemeente en die maken dat het profiel van de gemeente Meppel sterker is dan ooit tevoren.

Kortom, we hebben niet slecht geboerd. We hebben de afgelopen 12,5 jaar geloof laten zien in de toekomst van Meppel.

We gaan ook het komende jaar niet stilzitten. Een kleine vooruitblik geeft ons zicht op de bouw van de Brede School, de ontwikkeling van de Scholencampus en sporthallen, een bredere toegang van en naar Meppel via de A28 en de zo belangrijke vaststelling van het bestemmingsplan Nieuwveense Landen. Wij blijven in tijden dat krimpscenario's aan de orde van de dag zijn, geloof houden in groei en bewijzen dat ook in 2011.

De toekomst maak jezelf en begint bij jezelf
Aan het begin van een nieuw jaar wil ik met u ook stil staan bij waar het echt om gaat in het leven. Bij de essentie van ons bestaan. En die essentie is echt meer dan ons zorgen maken over veiligheid of bezuinigingen. Toegegeven het zijn belangrijke elementen in ons leven van vandaag en in 2011, maar er is meer. De toekomst maken we zelf. En we zijn met zo velen in deze gemeente dat we met elkaar meer kunnen dan de overheid alleen. Daarvoor moeten we de uitdagingen van 2011 samen oppakken.

Mahatma Gandhi heeft het mooi samengevat: "Wees de verandering die je zelf in de wereld wilt zien." Sterker nog hij heeft het met zijn levenswijze getoond. Zijn respect voor mensen is het echte respect, wars van uiterlijkheden, zonder vlaggen en trompetten. Gandhi is echter ook een meester als het gaat om de (on)bereikbaarheid van idealen. Idealen voor jezelf, voor anderen. Laat anderen maar eerst, die kunnen meer dan ik. En daarmee is het ideaal uit het zicht.

Denken, je onderscheiden, scheppend bezig zijn, is echter geen egoïsme. Ook als het er ons niet direct beter op maakt. Twijfel, relativering en scepsis zijn ook meer dan een begin van kunst en wetenschap. Ze verdrijven onverschilligheid en overdrijving. Ze verdrijven simpele wereldbeelden: zwart-wit en volgens de allerlaatste hype. Ze verdrijven kortstondigheid, lawaai en hypocrisie. Twijfel voorkomt boosheid en rancune. En misschien voorkomt twijfel wel - laten we het tenminste hopen - een wereld van mensen die geen verantwoordelijkheid willen en die vooral iemand zoeken die alles voor hen oplost.

Wat nodig is om als samenleving verder te kunnen, ligt besloten in de volgende woorden. Creativiteit, inspiratie natuurlijk, maar zeker ook in een dienende democratie. Een democratie die ook herkenbaar is voor iemand met net wat minder vaardigheden. Een democratie, die meedenkt en meevoelt, die onderzoek doet alvorens de samenleving veranderingen op te leggen.

Een democratie die de vraag voorop stelt of de verandering past bij de essentie, de waarden en de identiteit van de samenleving? Past bij dat waar we samen voor staan. Alleen dan heeft de veranderingsaanpak kans van slagen. Veranderingen moeten passen bij de karakteristieke mix van veranderbare en onveranderbare elementen van een samenleving. En daarbij mag de invloed van wie wij willen zijn, nooit verdwijnen. Want om af te sluiten met Gandhi: "De grootheid van de mens ligt niet in zijn mogelijkheid de wereld te herscheppen, .., als wel in het herscheppen van onszelf."

Laat ik afsluiten met positieve beelden: ondanks alles groeit het vertrouwen in onze democratie al meer dan 60 jaar aan één stuk. Ondanks alle incidenten, ondanks alle teleurstelling, ondanks alles wat we niet waar hebben kunnen maken. We blijven gelukkig geloven in ons vermogen om de wereld te maken die we zelf willen zien. En daarbij hebben we geen van allen overspannen verwachtingen. We dromen graag, maar de feestdagen zijn na vandaag weer voorbij: er is gelukkig nog veel te doen in Meppel. Er ligt een prachtig jaar voor ons. Een jaar met veel uitdagingen en opdrachten aan u en aan mij. Een jaar waarin we elkaar hard nodig hebben voor de verandering die wij in Meppel zelf willen zien.

Ik wens u en allen in de gemeente alle goeds, in gezondheid en voorspoed, voor het jaar 2011."