Project Gemeente Westland

Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Van der Tak 2011

Nieuwjaarstoespraak Burgemeester Van der Tak 2011

Publicatiedatum: 03-01-2011

Toespraak burgemeester Van der Tak 3 januari 2011

Westland in beweging

Dames en heren, goedenavond,

Wat goed elkaar weer te mogen ontmoeten in deze Oude Kerk. Daadwerkelijk een voorbeeld van het gezegde dat ouderdom van een imposante schoonheid kan zijn. U ziet hier al de resultaten van de restauratie. Een historische plek waar je maar wat graag wil terugkijken, maar zeker ook om voluit te kijken wat het nieuwe jaar ons brengt.

Mag ik beginnen u - mede namens de gemeenteraad en het college - het allerbeste toe te wensen. Dat geldt voor u én voor degenen die u dierbaar zijn. Een jaar van gezondheid en welvaart, van ontmoeting en samenwerken. Ja, sterker nog, van inspiratie en innovatie.

2010: het eerste decennium van de 21ste eeuw ligt achter ons. Het jaar was nauwelijks twee weken oud toen een ernstige aardebeving Haïti teisterde. Binnen een week kwam er in Westland een actie op gang. Een actie die uiteindelijk ruim 3,5 ton opleverde. Haïti beefde, het Westland bewoog. Een steengoede actie.

En zo waren er ondanks de economische recessie weer heel veel goede doelenacties, klein en groot. Wat opvalt is dat de jongere generatie het voorbeeld van de oude generatie gaat volgen.Kijk bijvoorbeeld naar de actie GekWestland, waarbij ruim 100 jongeren zich inzetten voor anderen. Het sociaal kloppend hart van Westland op z'n best!

Westland in beweging.

Dat zagen we ook in de samenstelling van de gemeenteraad na de verkiezingen op 3 maart. Een kleine aardverschuiving met een nieuwe partij - Westland Verstandig - die met vier zetels de raad inkwam. De grootste partij in de raad - het CDA - dat na tientallen jaren haar koppositie inleverde. Met nu de grootste partij: GemeenteBelang Westland. Een avond van verrassingen en emoties. Een nieuw college ook, waarbij we - ondanks de winst van de LPF - afscheid hebben genomen van wethouder Ben van der Stee en een welkom toeriepen aan wethouder Jan Bogaard. Een winnende LPF waar overigens recent Dave van der Meer het voorzitterschap van de fractie overnam van John Witkamp. D66 die met Tamara van Riet opnieuw in de raad kwam.

Het nieuwe college heeft in zijn collegewerkprogramma gekozen voor een nieuwe trend. Een ander type overheid: die meer regisseert in plaats van zelf organiseert. Waarbij Westlanders en onze maatschappelijke organisaties met lef het heft in eigen hand nemen. Daarmee zelf verantwoordelijk zijn. In the lead.

Met deze nieuwe manier van werken is in augustus een flinke stap gezet met een Veiligheidsconferentie. Gemeenteraad, politie, Openbaar Ministerie, buurtpreventie, woningcorporaties, jongerenwerk, jeugdzorg en bedrijfsleven namen de verantwoordelijkheid om na te denken over de veiligheid in onze gemeente. Om vervolgens de straat op te gaan om onze inwoners erbij te betrekken en te bevragen over hun gevoel van veiligheid. Begin februari volgt hierover een slotconferentie. Wat het college betreft een aanpak die we ook bij andere maatschappelijke en economische vraagstukken willen hanteren.

Westland in beweging en verantwoordelijk. Dat gold zeker ook voor ons paradepaardje op sociaal-maatschappelijk gebied het afgelopen jaar: het Werkplein Westland. Een initiatief dat als voorbeeld kan dienen voor andere terreinen, mede door de inzet van wethouder Marga de Goeij en directeur Desiree van Yperen. Een mooi voorbeeld van hoe je door samenwerking vanuit je eigen belang een nieuw belang realiseert. In het geval van het Werkplein met maar één doel: werk! En daarnaast hulp en bijstand aan mensen.

Zo ontstaat een nieuwe Westlandse Waarde. Ons sociaal kapitaal van Westlanders, van iets organiseren voor de ander, van 'gewoon' doen. Van sponsoring van goede doelen en verenigingen, van verantwoordelijkheid nemen voor goede zorg. Van verstandig samenwerken met organisaties. Die waarde mag worden neergezet als: de Westlandse menselijke, maatschappelijke meerwaarde. Of in twittertaal; niet U2, maar M3!

M3 zet Westland sociaal in beweging.

Ook op andere terreinen is het college er veel aan gelegen om - de recessie voorbij - de verschillende centrumplannen voortvarend door te zetten. De bouwputten in De Lier en Monster zijn het begin! De wethouders Theo Duijvestijn en Bram Meijer zitten er bovenop dat ook bij de andere centrumplannen de schop zo snel mogelijk de grond in kan. Dat geldt ook voor andere projecten zoals het 3 in 1 project, de boring naar aardwarmte en het Waterplan.

Bij in beweging komen hoort ook kritiek. Daar hoeven we niet omheen te draaien. Een van die kritiekpunten is dat de Greenport Westland, met z'n forse grondposities, gaten vertoont. Lege plekken. Zeven jaar geleden is de beweging ingezet om de glastuinbouw te moderniseren, het glastuinbouwcluster sterker te accommoderen. En te herstructureren, zoveel mogelijk glas behouden. Daarvoor dient de Greenportvisie.

Dat is geen eendagsvlieg, dat is niet een zaak van de korte termijn. Greenports, mainports, topgebieden vragen erom er iedere dag mee aan de slag te zijn. Dat doet ertoe. Ondanks de slechte prijzen van de bloemen in de laatste weken, de lage omzet in de paprika's en de kassenbouw. Toch is er sprake van een licht herstel in de sierteelt en groenten, met name tomaten. Ja, er zit weer leven in de handel.

Als je zo naar de lege plekken kijkt, ligt het Westland klaar voor een volgende economische beweging, naar 2020 toe. Innoveren, kiezen en doorzetten. Een Westlandse beweging die nooit af is.

Dames en heren,

Kritiek is er ook geweest op ons cultuurdebat rond DarioFo, ondernemers in de kunst. Mag ik slechts dit opmerken: overal in Nederland wordt stevig bezuinigd op deze sector. In de kern draait het hier niet om minder maar om méér subsidie. De raad heeft daartoe een vangnetconstructie gerealiseerd.

Overigens zou deze kritiek wellicht een voorbode kunnen zijn van een nieuwe beweging in de komende drie tot vier jaar. Want het is niet alleen buiten winter, de overheidsfinanciën glijden óók de winter in. Subsidiestrooizout helpt wel wat om de ergste gladheid weg te nemen, maar is ontoereikend om de gemeentefinanciën op de been te houden.

Er moet bezuinigd worden; 19 miljoen euro op een begroting van 237 miljoen. Zoals we een inzet vragen van alle inwoners om hun stoep sneeuwvrij te maken, zo vragen we - nu we niet aan bezuinigingen ontkomen - ook de verenigingen en instellingen hun voordeur bereikbaar te houden.

Overigens, van de 10 miljoen subsidie die we nu verstrekken, blijft nog altijd 8,2 miljoen over. Laat ik heel duidelijk zijn: hiertegen protesteren mag en is ieders goed recht. Maar bezuinigen staat vast, linksom of rechtsom. We moeten die stevige winter van vier jaar door totdat de financiële balans is hersteld.

In die tijd blijft er nog veel over wat Westland in beweging houdt, wat van waarde is. Waar wordt gewerkt aan het project met VNO/NCW om minder regelgeving. Aan het verder verbeteren van de dienstverlening en het investeren in gebiedsmarketing. Voor wethouder Arne Weverling zijn dit speerpunten.

Dames en heren,

Kritiek hóórt bij democratie, die wordt er sterker van. Je moet - ook als gemeentebestuur - kritiek kunnen ontvangen. Dat is meer dan alleen incasseren.

Mag ik toch van mijn kant ook een punt van kritiek duiden. Als je successen viert die uitstralen op het Westland moet je ook het lef hebben om zaken te benoemen die de naam van Westland geen goed doen. Sterker nog: schade toebrengen.

Nog steeds blijkt - ondanks alle toezeggingen en genomen maatregelen - dat er werkgevers in de glastuinbouwsector zijn die de regels aan hun laars lappen en werken met illegale arbeidskrachten. Dat is slecht voor Westland, slecht voor het imago van de glastuinbouw en in strijd met de wet. Mag ik de tuinbouwsector een advies geven? Royeer frauduleuze bedrijven onmiddellijk. En ik geef u het u alvast maar mee: als de sector het zelf niet regelt, dan gaat de overheid het doen. Geen illegale arbeid in Westland! Publicatie van namen en rugnummers. Naming and shaming! Dat is wat mij betreft ook Westland in beweging.

Wie kritiek durft te geven moet het ook kunnen ontvangen. Mag ik ook eens kritisch kijken naar mijzelf. De Greenport is als topgebied in beweging, maar toch is het 100.000-niveau met sterke dorpskernen nog niet bereikt. Dat is mijn goede voornemen voor 2011: meer het Westland laten zien als 100.000 gemeente. De kinderschoenen voorbij. Waar afspraak afspraak is, waar je doet wat je zegt. Waar we ons richten op hoofdlijnen en geen vragen op detailniveau stellen. Waar het economische en het sociale hand in hand gaan. Waar we meetellen op nationaal en internationaal niveau.

Je mag ook zeggen:

* Waar de zakenvrouw van het jaar Meiny Prins het stokje heeft overdragen aan de Beste Werkgever van het jaar. Marco van Leeuwen, Ben Tax, Kees Reinink - directeuren van ons internationaal opererende Rijk Zwaan en al jullie medewerkers: chapeau en proficiat!

* Waar een van onze 25.000 sporters, de 's-Gravenzander Thiemo de Bakker het opneemt tegen toptennissers van de wereld. Waar Velo-badminton Nederlands kampioen werd.

* Waar een sterke organisatie als de Plusbus in vijf jaar tijd 50.000 ritten uitvoerde en daarmee tienduizenden ouderen mobiel hield.
* Waar we onlangs gouden vakmannen mochten huldigen. Tom Wesstein en Danny de Vries die tijdens de EuroSkills 2010 Europees kampioen werden in het vak mechatronics. Dát zijn de mensen die we nodig hebben.

* Waar we over onze grenzen heen gaan, want ook Hoek van Holland wordt door de Plusbus bediend. Net zoals we zorgen voor de gladheidbestrijding in deze Rotterdamse deelgemeente. En zoals we onze brandweervoertuigen daar inzetten omdat we eerder ter plaatse kunnen zijn. Waar Hoekenezen WestlandTheater De Naald, met hoge bezoekcijfers, weten te vinden. Er is meer dat Hoek van Holland en Westland bindt. Er begint iets moois te groeien, dat is wel eens minder geweest....

Mag ik iedereen oproepen in die geest Westland in beweging te zetten. Of het nu is om de Greenport Westland gereed te maken voor 2020 door wethouder Theo Duijvestijn, de tweede westelijke oeververbinding door wethouder Bram Meijer of de nieuwe constructies in de volkshuisvesting van wethouder Jan Bogaard.

Mag ik afsluitend drie korte punten van kritiek voor 2011 omzetten in beweging.

Punt 1. Van Tuinbouw Nederland naar Greenport Nederland.

Er is in het afgelopen jaar kritisch gekeken naar de sturing, besturing en gouvernance van tuinbouwend Nederland.
In de afgelopen periode bleek dat de organisatie van de tuinbouw te gefragmenteerd en te versnipperd was.
Schaalvergroting, internationalisering en een topgebied als onze Greenport maken het noodzakelijk dat de sector zich meer gaat profileren.

Dat ze haar positie ten opzichte van het rijk, provincies en gemeenten duidelijker manifesteert en met één mond gaat spreken, letterlijk. Laat de echte Elco Brinkman in ondernemend Greenport Nederland opstaan!

Ik ga er vanuit dat er binnen een week of zeven witte rook opstijgt. Dan kunnen we met slagkracht verder bouwen aan

* Versterking van omzet, export en een level playing field. In Europa, Azië en Zuid-Amerika;

* Borging van het glastuinbouwareaal in de regionale greenports en
* Innovatie als technologische motor van teelt, energie, logistiek en toeleverantie.

Punt 2. Veiligheid is niet alleen een kwestie van de noodzakelijke reorganisatie tot Nationale politie om het opsporingspercentage van Politie en Justitie te verhogen naar 70 procent.

Het gaat erom dat, naast de wettelijke afstemming in de regio, het gezag van de burgemeester een unieke positie biedt om de lokale politiezorg slagvaardiger aan te sturen. Meer grip op politie. Een goed voorbeeld hiervan is de oprichting van het Westlandse inbrakenteam. En de aanpak van oud & nieuw. Dit jaar was het goed onder controle te houden. Toch blijft iedereen incident er een teveel. Zeker als het gaat om agressie richting mensen van brandweer en politie. Dit ontoelaatbaar gedrag verdient een stevige straf.
Ook dat hoort bij een lik op stuk beleid.

Punt 3. Laten we een doorbraak willen bereiken in de patstelling van het nationale vraagstuk, waar de stad en ook onze gemeente onder lijdt: arbeidsmigratie, illegaliteit, fraudeteams en wat daarbij hoort.

Met als uitgangspunt: wie wil werken, de handen uit de mouwen steekt, hoort erbij. Wie strafbare feiten pleegt, crimineel is, gaat op basis van zijn arbeidscontract terug. Wie tijdelijk, maar meer dan een half jaar, hier woont en dus gebruik maakt van het Westlandse onderwijs, de wegen, geniet van de kust en dergelijke, betaalt net als alle Westlanders, belasting.

Dames en heren,

Tot slot...

2011 is uitgeroepen tot het Europees Jaar van de Vrijwilliger. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat in onze gemeente Westland tienduizenden mensen zich op allerlei manieren inzetten voor hun medemens, hun vereniging, kerk of school. Dat is de sociale kracht van Westland. Van Wollebrandcross tot Alpe d'Huzes.

Ook dit is Westland in beweging: krachtig, bevlogen en vooraan!

Ik wens u een voorspoedig 2011 toe.