Gemeente Waddinxveen


Nieuwjaarstoespraak 2011

Hieronder kunt u de nieuwjaarstoespraak lezen die burgemeester Cremers tijdens de nieuwjaarsreceptie op 3 januari 2011 uitgesproken heeft.

Dames en heren,

Welkom en goed dat u de weg naar het raadhuis in zo grote getale gevonden hebt. Op een moment dat Waddinxveen tevoorschijn gekropen is onder de witte deken die het weken lang bedekt heeft gehouden. Daar wilde ik maar even mee beginnen. De sneeuw heeft ongebruikelijk lang voor pracht en schoonheid in onze omgeving gezorgd, de Sint en de Kerst een mooie winterse sfeer gegeven. Maar schoonheid â helaas- komt zelden zonder keerzijden. Het is een enorme opgave geweest onze mobiliteit overeind te houden. Ik heb met vreugde gezien hoe veel Waddinxveners daar hun bijdrage aan leverden door het trottoir voor hun huis begaanbaar te maken en te houden. Onze mannen van de buitendienst hebben zich met grote inzet ontfermd over de doorgaande wegen, de wijkontsluitingswegen en de fietspaden. Soms tegen de klippen op. Ik wil hen daarvoor bedanken, want de situatie was uitzonderlijk en hun inspanningen ook.

Ook wil ik u er op attent maken dat deze nieuwjaarsreceptie samengaat met de tentoonstelling van de Waddinxveense Kunstkring. Ik wil dat met nadruk in uw aandacht aanbevelen. Als u er nu niet aan toe komt dan kunt u ook de komende dagen nog kennisnemen van het artistieke talent dat er bij onze inwoners aanwezig is. Ook nieuw talent, maar daarover kan ik niet teveel uitweiden. In het bijzonder wil ik u attent maken op de werken achter mij, die zijn ingebracht door de Stichting Klasse, en dus gemaakt zijn door kunstenaars met een beperking.

Dames en heren,

Voordat ik in meer beschouwende zin terug en vooruit wil blikken eerst een opmerking over onze jeugd. Op de vorige nieuwjaarsreceptie heb ik naar aanleiding van de grote problemen die we in 2009 hadden mijn zorg uitgesproken en geconstateerd dat we de balans tussen het bieden van mogelijkheden aan en het tegengaan van overlast door onze opgroeiende jeugd nog niet gevonden hadden. Dat is nog steeds zo, want de gemeente is nog steeds niet altijd in staat om haar beloftes aan jongeren waar te maken. En ook nog steeds zorgen jongeren in hun pubertijd voor vormen van overlast. Maar terugkijkend op 2010 is het fair om te stellen dat er van grote problemen geen sprake is geweest en onze jongeren zich vooral van hun betere kant hebben laten zien. Ik blijf u voorhouden dat het beeld dat er van jongeren bestaat die elkaar in de buitenruimte opzoeken vaak overtrokken is. Ook die jongeren zijn veel meer een fundament onder onze toekomst dan een bedreiging voor ons heden. De beeldvorming van onze jeugd kan nog zoveel beter. Het doet me dan ook erg veel vreugde om twee jongeren vandaag in het zonnetje te mogen zetten. Danny van der Meer en René Kuhn â twee Hagenaars, maar dat maakt voor ons helemaal niets uit- reden op 24 december om 4 uur âs morgens op de A 12. Zij zagen langs de snelweg een huis waar de vlammen uit het dak sloegen. Zij hadden gewoon kunnen doorrijden. Zij hadden 112 kunnen bellen en daarna kunnen doorrijden. Maar dat deze ze niet. Ze belden 112 en namen de eerste afrit van de snelweg om op de Tweede Bloksweg te gaan kijken of er nog mensen in het huis waren die gewaarschuwd moesten worden. Ter geruststelling, het is allemaal goed afgelopen, afgezien van de brandschade dan. Geen persoonlijke ongelukken. En de persoon die thuis was was ook zonder hun interventie wel buiten gekomen. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om de keuze die beide jongens maakten. Een keuze van goed inwonerschap, een voorbeeld voor iedereen. Voor die keuze, die levens had kunnen redden, zijn we beiden van harte dankbaar. En dat willen we honoreren. Met bloemen en een cadeaubon.

Dames en heren,

In 2010 eindigde de missie in Uruzgan, verloren we de WK van Spanje, werd Pakistan geteisterd door overstromingen, kwam een einde aan de Nederlandse Antillen, leefden we mee met opgesloten Chileense mijnwerkers en konden we weken maar beperkt vliegen door de as van een een Ijslandse vulkaan met een onuitspreekbare naam. 2010 heeft grote politieke veranderingen gebracht. Niet zozeer in de samenstelling van onze raad na de verkiezingen in maart, hoewel VVD en Dâ66 zich met trots de grote winnaars van de verkiezingen mochten noemen, maar wel in de inzet van de nieuwe coalitie. Meer verantwoordelijkheid voor de burger, meer vertrouwen in de samenleving, minder overheid. En daarna zijn de nieuwe wethouders krachtig aan de slag gegaan om vooral het beeld van een sterke overheid neer te zetten. En natuurlijk met een heel sterk signaal op het vlak van de bestuurlijke toekomst. Ik kom daar nog op terug. Landelijk zijn de verschuivingen veel forser. Met een nieuw kabinet en een voor Nederland nieuwe gedoogconstructie.
Hare Majesteit heeft in haar nieuwjaarstoespraak in het verharde politieke klimaat opnieuw opgeroepen tot openheid naar elkaar toe, respect en verdraagzaamheid. Iets wat eigenlijk elk jaar gebeurt en ook inherent is aan de bindende rol die het staatshoofd in onze maatschappij dient te vervullen en sinds jaar en dag ook met verve vervult. Niets nieuws, zoals Marcel van Dam in zijn column ook uiteenzette, maar wel van waarde. Maar in onze gepolariseerde maatschappij kan zelfs een oproep tot respect en tolerantie onderwerp worden van politieke discussies. Ik neem daar kennis van. En betreur dat. De oproepen van Hare Majesteit elk jaar weer spreken mij zeer aan en hebben onverminderde betekenis voor de samenleving in Waddinxveen. Als het gaat om onze jongeren, als het gaat om goed nabuurschap, als het gaat om onze eigen migrantenpopulaties, als het gaat om de omgang met bezuinigingen, en als het gaat om het nabuurschap met Gouda. En als dat door sommigen gezien wordt als soft en als linkse hobby, welnu, dan staat hier een linkse hobbyist voor u.

En dat brengt mij op de uitdagingen in 2011.
Het nieuwe jaar zal van grote betekenis zijn voor Waddinxveen. Het is waar, u hoort dat elk jaar. Maar het is echt zo, en ik wil dat op een drietal gebieden verder toelichten.
Allereerst is daar de positie van de gemeente. Terwijl het bedrijfsleven zich langzaam herstelt van de klappen van de financiële crisis moet voor de gemeente het ergste nog komen. En we weten nog niet eens zeker hoe erg het zal zijn. Wat we wel zeker weten is dat de gevolgen voor de samenleving steeds zichtbaarder worden. Voor sportverenigingen, voor Vonk, voor het onderwijs, voor leerlingenvervoer, voor iedereen eigenlijk die actief is in verenigingsverband en op een andere wijze geheel of deels is aangewezen op steun of geld van de gemeente. Natuurlijk: het college wil niemand in de steek laten. Wie echt hulp nodig heeft kan daarop blijven rekenen. En het college heeft een groot vertrouwen in de samenleving. Maar desondanks zullen de ingrepen pijnlijk zijn. Alleen het gemeentebestuur is verantwoordelijk, college en raad en niemand anders. Maar er is ook een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Niet alleen in de zin dat allerlei partners meer aangesproken worden op hun eigen verantwoordelijkheid en hun mogelijke bijdragen. Maar ook simpel dat in de situaties die gaan ontstaan er samen naar gestreefd wordt het debat open en eerlijk te houden, verantwoordelijkheid te blijven nemen en mee te blijven werken aan de kwaliteit van ons samenleven. Ik roep u daartoe op.

Dan is er de bestuurlijke toekomst. Blijft Waddinxveen zelfstandig of komt er toch een fusie met Gouda? U kent de situatie. Het college zet krachtig in op zelfstandigheid voor Waddinxveen. De provincie heeft desondanks een Arhi-procedure gestart, gericht op een mogelijke fusie met Gouda. Wij vinden dat onverstandig en in maart vragen wij onze inwoners naar hun standpunt. Ik roep dan ook alle inwoners op die mogelijkheid aan te grijpen, en niet alleen hun stem uit te brengen voor de provinciale staten ânu met deelname van de PVV en dus een bredere legitimatie- maar ook deel te nemen aan het referendum. Maar of er dit jaar definitief duidelijkheid ontstaat is onzeker. Zeker is wel dat onze inwoners zich zullen uitspreken. Zeker is ook dat er een aantal stappen gezet zal worden, zoals de afronding van de Arhi-procedure door de provincie in het najaar. Dat alles betekent dat de verhoudingen tussen Gouda en Waddinxveen in 2011 behoorlijk onder druk zullen blijven. Dat is niet zonder risico, zoals de recente geschiedenis ook geleerd heeft. Dat betekent dat van bestuurlijke partners wijsheid verlangd wordt en enige terughoudendheid. Het betekent ook dat van voor- en tegenstanders de bereidheid gevraagd zal worden elkaars standpunt te respecteren, voor en na het referendum.
Het betekent ook dat van alle partijen gevraagd zal worden eerdere uitspraken serieus te nemen. De raad heeft uitgesproken samenwerking met Gouda als wenselijk en noodzakelijk te zien. Op alle fronten. Daar zal het referendum geen verandering in brengen en dus moeten we daarin blijven investeren, ook na maart, ook na een besluit van de nieuwe provinciale staten in het najaar. Omdat Waddinxveen daar belang bij heeft.

En dan is er natuurlijk de bouw. Helaas is in 2010 de woningmarkt nauwelijks verbeterd. Desondanks zijn er projecten gestart en woningen aan de Dorpsstraat opgeleverd. Ook dit jaar zullen er woningen worden opgeleverd aan de Rijnlandstraat en de Mercuriusweg. Aan de Noordkade zullen de bouwactiviteiten worden voortgezet, we rekenen op start bouw van het project Plasrode en Essengaarde. Wij bouwen ondanks de tegenzittende markt omdat er wel degelijk vraag is naar woningen.

Maar de meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar de grootste twee projecten.
Eerst Park Triangel. Onze nieuwbouwwijk is tot nu toe een plan op papier gebleven. Dit jaar wordt het eerste deelplan uitgewerkt. Maar minstens zo belangrijk: de bulldozers komen in beweging. In 2011 begint de aanleg van Park Triangel, met grondwerkzaamheden, weginfrastructuur en de aanleg van het centrale park. Daartoe moet wel het bestemmingsplan nader worden ingevuld, maar dat gaat lukken. En daarmee start een periode van bouwactiviteit gedurende zeker 15 tot 20 jaar.

En dan het centrum. De eerste paal staat vast. Althans van de entree naar het centrum vanaf het station dat ook vernieuwd gaat worden. Op 20 januari, dus over ruim twee weken, wordt de eerste paal van Houtzicht geslagen. Een mijlpaal voor het dorp en voor het centrum. In 2011 gaan we ook de eerste paal slaan voor het centrum zelf. Daar is het college van overtuigd. Alles wijst daarop. En het zal aan niemand ongemerkt voorbijgaan. De bouwvergunning is onherroepelijk. Deze maand start de aanbesteding voor de bouw. De grondvoorbereiding is in volle gang. De markt is volop in beweging en in de verhuur van winkels zit schot. De belangstelling van landelijke retailers is groot. Het college is zich voluit bewust van de symbolische betekenis hiervan. Meer dan welke discussie dan ook is deze bouw van betekenis voor de toekomst van Waddinxveen als vitale gemeenschap. En meer dan welke andere kwestie bepaalt het beeld dat de Waddinxveners van hun stadsbestuur hebben. Gaat het nu echt gebeuren? Ja zeg ik volmondig en met overtuiging, het gaat gebeuren.

Wat ik betreur is dat niet iedereen dat vertrouwen deelt, want vertrouwen is iets wat wel een rol speelt. Dat de winkeliers in de Passage nadenken over de toekomst van hun gebied en daarover met het gemeentebestuur in constructief overleg zijn valt alleen maar te prijzen. Maar waar het nieuwe winkelhart van Waddinxveen komt is een kwestie waar de raad besluiten over heeft genomen. En die keuze viel niet op de Passage. Dat zouden ook de winkeliers op de Passage moeten respecteren.

Dames en heren,

2011 heeft meer in petto voor Waddinxveen, een nieuw voetbalpark bijvoorbeeld op de Sniep, een Centrum voor Jeugd en Gezin, en nog veel meer, maar het goede nieuws doseren we graag, het jaar duurt tenslotte nog een jaar.

Laten we het glas heffen op 2011, een jaar dat ons in vele opzichten zal uitdagen. En op de toekomst van Waddinxveen. Maar eerst en vooral wens ik u allen persoonlijk een heel gezond, voorspoedig en gelukkig 2011 toe.
Â