MKB-Nederland



04 januari 2011
MKB-Nederland start juridisch proces tegen Bedrijvengidsonline.nl

MKB-Nederland onderneemt juridische stappen tegen www.bedrijvengidsonline.nl, een internetgids van Infosite bv en Website Services bv. Zowel bij de ondernemersorganisatie als bij het Steunpunt Acquisitiefraude komen al langere tijd klachten binnen van ondernemers die zich door de advertentieverkopers van deze site misleid en bedrogen voelen. MKB-Nederland wil dat genoemde bedrijven hun werkwijze staken en gedupeerden schadeloos stellen. Zij roept gedupeerde ondernemers op zich te melden op de actiesite van MKB-Nederland:

www.ikbenmisleid.nl

Acquisitiefraude in al haar verschijningsvormen - van spookfacturen tot misleidende aanbiedingen - kost het bedrijfsleven jaarlijks naar schatting EUR 400 miljoen. Het is een hardnekkig probleem, dat steeds grotere vormen aanneemt en moeilijk is tegen te gaan. Het lukt individuele ondernemers slechts zelden om met succes misleiding te bewijzen, omdat zij telefonisch worden benaderd en zij die gesprekken doorgaans niet opnemen.

MKB-Nederland komt nu in actie tegen de site en het bedrijf waarover de meeste klachten binnenkomen: www.bedrijvengidsonline.nl, een activiteit van Info Site bv en Website Services bv. In de uitzending van Tros Opgelicht?!* van vanavond is aan de hand van verborgen-camerabeelden precies te zien hoe ondernemers telefonisch worden misleid en vervolgens per fax een overeenkomst krijgen voorgeschoteld die qua inhoud niet overeenkomt met de telefonische informatie.

MKB-Nederland heeft Info Site bv en Website Services bv een sommatiebrief gestuurd waarin zij vraagt om onmiddellijke staking van hun werkwijze en om schadeloosstelling van gedupeerde ondernemers. Als beide bedrijven daar niet voor 8 januari a.s. op ingaan, brengt MKB-Nederland de zaak voor de civiele rechter. De feitelijke bewijzen voor de misleidende werkwijze zijn - mede door de tv-beelden van Tros Opgelicht?! - overweldigend.

Mocht het zover komen, dan zal MKB-Nederland bij de rechter een beroep doen op de reflexwerking van de Wet op de Oneerlijke Handelspraktijken. In deze wet staat uitdrukkelijk dat partijen, zoals Infosite bv en Website Services bv, zich schuldig maken aan een onrechtmatige daad indien zij een handelspraktijk verrichten die oneerlijk of misleidend is. De betreffende regeling in de wet geldt nu alleen voor consumenten, maar de rechter kan die ook van toepassing verklaren voor ondernemers. Dat is wat MKB-Nederland in de procedure zal vorderen. Overigens probeert MKB-Nederland ook via politieke lobby de werking van de Wet op de Oneerlijke Handelspraktijken te laten verbreden, maar een wetswijziging kan jaren duren. Bovendien hebben de ondernemers die nu gedupeerd zijn daar niets aan, omdat een wetswijziging niet met terugwerkende kracht werkt.

De ondernemersorganisatie roept alle ondernemers die zich gedupeerd voelen door de werkwijze van www.bedrijvengidsonline.nl op dat te melden op de speciale website die MKB-Nederland voor deze zaak heeft ingericht: www.ikbenmisleid.nl. MKB-Nederland wil zoveel mogelijk gedupeerde ondernemers bij elkaar brengen en `meenemen' in het juridische proces. Voor ondernemers zijn daaraan geen kosten verbonden.


*De uitzending van TROS Opgelicht?! is vanavond om 21:05 uur te zien op Nederland 1.

www.ikbenmisleid.nl

*