Gemeente Dantumadeel


'2011 wordt het jaar van de trendbreuk'

De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Dantumadiel vond dit jaar plaats in de verbouwde hal van het gemeentehuis in Damwâld. Rond half acht stroomde de hal vol met een grote groep mensen. Na het 'fûskjen' heette burgemeester Arie Aalberts iedereen van harte welkom en startte hij met zijn toespraak over trends en het doorbreken daarvan. Trends

Het nieuwe jaar 2011 is begonnen, de jaarwisseling is achter de rug en de goede voornemens zijn gemaakt. "Die lijst met goede voornemens hebben vaakt als kerngedachte dat we het dit jaar toch beter gaan doen wel. De realiteit is dat 2011 gewoon volgt op 2010 en de trends en bewegingen die daar zijn ingezet doorlopen in 2011 en 2012 en verder", aldus burgemeester Aalberts. Als trends bestempelde hij onder meer het verscherpen van tegenstellingen, de aangedikte en uitvergrote verschillen en gevaarlijke spanning een aantal plekken in deze wereld, zoals Ivoorkust, Nigeria en het Midden-Oosten.

Ook in Nederland zijn er volgens Aalberts vergelijkbare voorbeelden, waarbij persoonlijke en partijbelangen het winnen van het algemeen belang dat men als volksvertegenwoordiger toch dient na te streven. "We zien het echter ook terug in onze gemeenschappen en huiskamers. Burenruzies die maar doorgaan, geweldsuitingen in het uitgaansleven, maar ook thuis waar kinderen mishandeld worden en waar partners in elkaar geslagen worden".
Foto: Germ Westra Foto: Germ Westra

Met elkaar trend doorbreken
Burgemeester Aalberts stipte aan dat niet de vergrijzing, niet de economie, niet de werkgelegenheid, niet de huizenprijzen of de hypotheekrente zijn bepalend of we ons welbevinden. Het welbevinden is volgens hem alleen af te meten aan de mate waarin we in een gemeenschap nog in de gaten hebben dat we met elkaar door het leven moeten. "Gelukkig is er nog heel veel in onze gemeente wat wel gebeurt om dat welbevinden te realiseren. U bent onze ambassadeurs, de gemeente alleen kan niets, een dorpsbelang alleen kan niets, een mens alleen kan niets. 2011 wordt toch het jaar van de trendbreuk want de trend van verharding en polarisatie zijn we zat, zo willen we het niet!", sprak Aalberts.

Aalberts refereerde daarbij ook nog aan het voorbeeld van de brand in De Falom, waar een aantal jongeren door zeer alert te reageren erger konden voorkomen.

Rol van de gemeente
Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak vroeg Aalberts zich hardop af wat de rol van gemeente kan zijn om te stimuleren dat er gemeenschappen in de dorpen blijven die oog houdt voor elkaar. "Kernpunt zal zijn om voor elk dorp te komen tot een plan om het voor de lange termijn vitaal te houden voor wat betreft de voorzieningen. De aanpak heet `routekaart naar vitale dorpen', waarbij we kijken wat er is en wat er nog bij moet zonder dat wat erbij komt dat wat er is in de problemen brengt."

Hiervoor heeft de gemeente draagvlak nodig. "En dat is niet alleen met de mond belijden dat men iets steunt maar ook dat men daadwerkelijk meedraagt door verantwoordelijkheid te nemen, soms financieel, soms als vrijwilligers, soms als bestuurder. In onze gemeente zijn er gelukkig heel veel mensen die meedragen. Het gewicht is dan licht en het genoegen vaak groot", besloot Aalberts zijn toespraak. Foto: Germ Westra Foto: Germ Westra

---

Lees hier de volledige nieuwjaarstoespraak van burgemeester Arie Aalberts Bestandsgrootte: 68 KB

Zie het origineel