Gemeente Lansingerland

Nieuwjaarstoespraak


De nieuwjaarsreceptie op maandag 3 januari was druk bezocht. Zoân 400 mensen maakten van de gelegenheid gebruik om het gemeentebestuur een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Burgemeester Ewald van Vliet ging in zijn nieuwjaarstoespraak in op de tijden die aan het veranderen zijn. Hieronder kunt u de volledige toespraak lezen.

Dames en heren,

Welkom in het bestuurcentrum van de gemeente Lansingerland. Namens het gemeentebestuur wens ik u een gezond, gelukkig en vooral geïnspireerd 2011.

Lansingerland bestaat als gemeente inmiddels vier jaar. Tijd om de eerste balans op te maken en het kompas te richten op de toekomst. Bij de start van de gemeente in 2007 stonden twee aspecten centraal: invulling geven aan de eenwording van de gemeente en de snelle groei van de gemeente accommoderen(aanpassen). De laatste twee jaren veranderde dit beeld scherp: eerst door de bankencrisis, die al snel werd gevolgd door een crisis op de woningmarkt. Later kwam daar de crisis van de schuldenlast van overheden bij, zowel internationaal als nationaal. Deze ontwikkelingen betekenen ook voor onze gemeente veel. De groei verloopt veel trager dan gepland en ook de gemeentelijke financiën staan onder druk.

In de eerste vier jaren van het bestaan van de gemeente Lansingerland zijn aansprekende resultaten behaald: er zijn duizenden woningen gebouwd; nieuwe bedrijventerreinen zijn aangelegd; RandstadRail opende twee nieuwe stations; de N470 werd geopend; de gemeente kreeg een prachtig nieuw zwembad, een nieuwe sporthal en sportvelden; meerdere nieuwe schoolgebouwen; dependances van het Sint Franciscus Gasthuis en het Langeland ziekenhuis; nieuwe woon-zorgcomplexen en het 60 hectaren grote Annie M.G. Schmidtpark. Ook werd besloten tot de bouw van een nieuw gemeentehuis in Bergschenhoek, dat in het eerste kwartaal van 2012 naar verwachting gereed zal komen. Stuk voor stuk aansprekende resultaten, waar we trots op mogen zijn.

Een oud Latijns gezegde luidt: âTempora mutantur, nos et mutamur in illisâ (De tijden veranderen, en wij veranderen met die tijden). Vaak duidt een crisis er op dat bestaande werkwijzen en structuren niet meer voldoen en dat nieuwe werkwijzen en structuren aan het ontstaan zijn. Het jaar 2010 was ook voor de gemeente Lansingerland een jaar van verandering. De gemeenteraadsverkiezingen zorgden voor forse verschuivingen in de politieke verhoudingen. De gemeenteraad groeide naar eenendertig leden, twee nieuwe politieke partijen deden hun intrede in de gemeenteraad en ook de samenstelling van het college wijzigde ingrijpend. De combinatie van gewijzigde maatschappelijke en bestuurlijke omstandigheden vraagt van ons allen om aanpassingen.

Graag wil ik eerst de blik naar buiten richten. Het wordt steeds duidelijker dat ons internationale economische stelsel aan een fundamentele herstructurering toe is. Banken bleken, gedreven door winstmaximalisatie, onaanvaardbare grote risicoâs te nemen en overheden hebben een schuldenlast opgebouwd die in sommige gevallen niet of nauwelijks meer af te lossen is. Hierdoor kwam zelfs onze euro in de gevarenzone terecht, iets wat voor een handelsnatie als Nederland grote gevolgen kan hebben. Ook het besef van de noodzaak tot meer duurzame consumptie- en productieprocessen neemt langzaam toe. Momenteel lijkt er sprake van een voorzichtig herstel van de economie.

De Rotterdamse haven beleefde in 2010 zelfs een recordjaar. Na de dramatische ontwikkelingen in 2009 heeft de economie zich in 2010 behoorlijk hersteld, maar de basis is fragiel.
Er vonden in 2010 niet alleen gemeenteraadsverkiezingen plaats, maar ook landelijke verkiezingen. Het kabinet Rutte, dat na deze verkiezingen aantrad, stelt ons de komende jaren op een aantal terreinen veranderingen in het vooruitzicht. Er zal een nationale politieorganisatie komen, verdeeld in tien regioâs. Voor onze regio geldt dat we het de komende drie jaar ruim 10% van de sterkte van ons politiekorps inleveren. In 2011 zal het politiebureau van Lansingerland in Berkel en Rodenrijs ingrijpend worden verbouwd en uitgebreid.

De intrede van 3D-aangifte zal ongetwijfeld de nodige gewenning vragen. Ook in het andere deel van de veiligheidskolom staan grote veranderingen op stapel. Zo zal bij de brandweer begin 2011 worden gestart met de pilot met het Snelle Interventie Voertuig (SIV). De nadruk zal meer en meer komen te liggen op brandpreventie. Al in januari zal in Lansingerland worden begonnen met het project Veiligheid Voorop. Als het aan mij ligt, heeft binnen drie jaar iedere woning en ieder bedrijf rookmelders hangen en is het hebben van een blusdeken en een gekeurd blusapparaat net zo vanzelfsprekend als het hebben van een medicijnkastje. Méér preventie en daardoor minder repressie.

Ook op het terrein van het openbaar bestuur verandert de komende jaren veel, zo staat te lezen in het regeerakkoord. De aankondiging dat Stadsregioâs zullen worden opgeheven en een herziening van de provinciale inrichting van de Randstad, zal ook voor onze gemeente gevolgen hebben. Goede bestuurlijke samenwerking binnen de regio, in welke vorm dan ook, is in mijn optiek essentieel om de belangen tussen gemeenten af te stemmen en te richten op gezamenlijke doelstellingen. In dat verband valt op, dat de samenwerking tussen de regioâs Haaglanden en Rotterdam steeds sterkere vormen aanneemt.

De Metropoolregio, zoals deze twee regioâs samen worden genoemd, stemmen het beleid in toenemende mate op elkaar af. Voor Lansingerland is dit van essentieel belang, temeer daar wij als gemeente op het grensgebied van de regioâs Rotterdam, Haaglanden en Midden Holland regelmatig ervaren dat nog te weinig grensoverstijgend in termen van gebiedsontwikkeling wordt nagedacht en geopereerd. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van Bleizo, de ZoRo-lijn en de boog A13-A16, maar bijvoorbeeld ook de afstemming van woningbouw. Ik vind het onbegrijpelijk dat woningbouwambities tussen regioâs nog altijd onvoldoende worden afgestemd op de marktvraag, die zich niet stoort aan gemeente- of regiogrenzen.

Een goede buurgemeente is beter dan een verre partnerstad De samenwerkingsrelatie met Rotterdam, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en de nieuwe gemeente Zuidplas zijn zondermeer goed te noemen. Op talloze terreinen werken onze gemeenten al nauw samen, maar het kan natuurlijk altijd beter. De komende tijd zal de samenwerking met Pijnacker-Nootdorp in Oostland-verband nader inhoud en vorm moeten krijgen. Op het gebied van wonen, glastuinbouw, groenontwikkeling en verkeer hebben wij, samen met het bedrijfsleven, veel gedeelde belangen die vragen om een sterke en slagvaardige aanpak. Ik kijk uit naar het verder uitbouwen en versterken van deze samenwerking, binnen de context van de Metropoolregio.
Veranderingen ook op het gebied van gemeentefinanciën. De laatste jaren heeft de gemeente ingrijpende bezuinigingen doorgevoerd om de balans tussen inkomsten en uitgaven te bewaren. Er is daarbij ook vooral in eigen vlees gesneden door het aantal externe medewerkers met een kwart terug te dringen en toe te groeien naar een ambtelijke organisatie met een omvang van gemiddeld 6,1 fte per 1000 inwoners. Daarmee behoren we tot de Nederlandse gemeenten die met het minste aantal eigen medewerkers werken. Al dan niet bewust wordt hiermee gekozen voor het zijn van een regiegemeente. Het is belangrijk de consequenties hiervan onder ogen te zien.

De bestuurlijke ambities moeten in evenwicht zijn met de beschikbare ambtelijke capaciteit.
De decembercirculaire geeft aan dat het gemeentefonds zich positiever ontwikkelt dan waarmee we eerder rekening hadden gehouden. Dat neemt niet weg dat nog altijd behoedzaamheid geboden is. Er is nog geen zicht op de ontwikkeling van de specifieke uitkeringen en ook het dividend van Eneco blijft een belangrijk vraagteken aan de batenkant. Ik onderschrijf dan ook niet de mening van diegenen, die op grond van de decembercirculaire nu al concluderen dat een kerntakendiscussie nu overbodig is geworden. Het is sowieso goed periodiek de gemeentelijke taken te herijken. Doen we de taken die we moeten doen en doen we die goed en efficiënt? Daarbij is het van belang, dat we goed weten wat er op dit punt onder onze inwoners leeft. De meer fundamentele afweging van gemeentelijke kerntaken zal uiteindelijk bij de Kadernota moeten worden afgezet van tegen de beschikbare financiële middelen. Gegeven de onzekere financiële situatie vereist het de komende tijd enerzijds voldoende flexibiliteit om in te spelen op veranderende omstandigheden, maar tegelijkertijd moeten we ook voorkomen dat bestuurlijk té vaak rukken aan het financiële stuur worden gegeven, want dat leidt tot alleen maar tot maatschappelijke verwarring en onbegrip.

De belangrijkste onzekere financiële factor blijft onze grondexploitaties, waarbij het wel goed is om ons te realiseren dat de meest ingrijpende correcties naar woningaantallen inmiddels zijn doorgevoerd.
Veranderingen ook in het bestuur. Vandaag werd bekend dat wethouder Kampinga zijn werkzaamheden als wethouder voor de gemeente Lansingerland zal beëindigen. Ons past respect en waardering voor zijn beslissing en dank voor zijn bereidheid zich het afgelopen jaar in te zetten voor onze gemeente.

De veranderingen in onze samenleving vragen om veranderingen in het openbaar bestuur. De klassieke representatieve democratie vormt zich langzaam aan om in een moderne participatieve democratie, waarbij inwoners als volwaardige mederegisseurs van hun eigen leefomgeving serieus genomen willen worden. Burgerparticipatie is dan ook een zoektocht naar de juiste werkvormen die aansluiten bij dit doel. Hierbij is het echter wel belang juiste verwachtingen te wekken bij inwoners en bedrijven. Meedenken en âbeslissen is niet gelijk aan je zin krijgen. Participatieve democratie is géén
âBedieningsdemocratieâ, waarbij ieder protest leidt tot een beleidswijziging of juist het uitblijven van een beleidswijziging, ook al is de bestuurlijke noodzaak van deze wijziging evident. Via de participatieladder kan worden bepaald in welke omstandigheden welke mate van betrokkenheid mogelijk en wenselijk is. Ik realiseer me dat burgerparticipatie in Lansingerland nog in de kinderschoenen staat, maar de eerste stappen worden vol overtuiging van de juistheid van de koers gezet.

Het is de taak van het gemeentebestuur adequaat in te spelen op alle veranderingen die op ons afkomen in 2011 en de koers uit te zetten voor de komende jaren. Het is onze gezamenlijke opgave -politiek, inwoners, verenigingen, organisaties en ondernemers- om de handen ineen te slaan en in te spelen op de snelle maatschappelijke veranderingen die zich momenteel voltrekken. Hierbij heeft de gemeenteraad de belangrijke taak gevoelens uit de Lansingerlandse samenleving om te zetten in beleid, waar het college van B&W vervolgens uitvoering aan moet geven. Lansingerland is een gezonde gemeente, waar het goed wonen, werken en recreëren is. Steeds meer mensen ontdekken dat en kiezen daarom voor Lansingerland als woongemeente. Ook steeds meer bedrijven ontdekken de centrale ligging van Lansingerland in de Zuidvleugel van de Randstad en kiezen voor vestiging op één van onze nieuwe bedrijventerreinen.

Traditiegetrouw ga ik ook dit jaar - voor het gemak noem ik het maar de Lansingerlandse prestaties - memoreren!! Onze Lansingerlanders hebben ook buiten onze gemeentegrens grote prestaties geleverd. Te beginnen met de meest recente sportieve prestatie van onze Diane Valkenburg, derde op het NK allround, NK kampioen op de 3000 meter en â ondanks haar ongelukkige val(niet meer doen!) - een startplaats voor het EK allround!
Kees Mommers heeft de 2e plaats bereikt op de Wereldkampioenschap Tang Soo Do, onderdeel Moogi Sul en de Wereldtitel op de onderdelen Hyungs en Dae Ryun in Greensboro North Carolina in Amerika!

Vera Houweling, is wereldkampioen Westernrijden voor de jeugd geworden in de categorie Trail in Dallas in Texas.

Stichting Manege Hillegersberg is met de carrouselgroep Kids Junior Nederlands Kampioen geworden in de B-poule.

In het bedrijfsleven zijn er ook prestaties van formaat geleverd, ik noem er een aantal:
Royal Lemkes Group, 7e plaats in de Hillenraad(is een top 100 van de meest toonaangevende bedrijven uit de sector. Dé jaarlijkse monitor, die de dynamiek van de volledige sector in kaart brengt) Haluco Total Produce, binnengekomen op de 6e plaats in dezelfde top 100 van de Hillenraad.

Bunnik Plants is overall winner Ranking the Growing. (In 2010 wordt âRanking the Growerâ voor de eerste maal georganiseerd. Met het initiatief willen KAS Magazine en GroenteNet/Sierteelt Net échte ondernemers binnen de tuinbouw belonen en in het zonnetje zetten. Met behulp van een vakjury, bestaande uit tuinbouworganisaties en toeleveranciers, wordt een âtop-5 rankingâ samengesteld. De genomineerden worden ieder beoordeeld op basis van enkele stellingen. De ondernemer met de meeste punten wordt uiteindelijk tot winnaar van âRanking the Growerâ gekroond). Bunnik Plants is dus eerste geworden en de prijs is tijdens HortiFair in Amsterdam uitgereikt.

Een andere prestatie, maar zeker noemenswaardig: âburgemeester Aboutaleb heeft tijdens een werkbezoek aan Lansingerland ook de oorsprong van de Rotte bezocht.â Hij was âdiepâ onder de indruk. En als het goed is hangt er nu een foto van de oorsprong van de Rotte in de Raadzaal van het stadhuis in Rotterdam. (heeft hij beloofd!)

We kunnen dus met vertrouwen het nieuwe jaar in gaan. De afgelopen jaren is een solide basis gelegd voor onze groeigemeente. Met elkaar kunnen we verder bouwen aan de ontwikkeling van onze veelzijdige gemeente Lansingerland.

Direct na dit officiële gedeelte, wil ik graag uw aandacht vragen voor de vrijwilligersprijs. Maar voordat het zover is wil ik graag met u een toast uitbrengen op een succesvol en gezond 2011!Â