Gemeente Urk

Nieuwjaarsreceptie 2011

burgemeester Kroon

Maandag 3 januari werd in de gemeente Urk de nieuwjaarsreceptie 2011 gehouden. Ook werd de erepenning uitgereikt aan mevrouw Baak-Post. Hieronder leest u de toespraak die burgemeester Jaap Kroon hield tijdens de receptie.

Â

Dames en heren,

Kabinet ziet af van de bouw van windmolens nabij Urk, de één miljard investeringsbijdrage blijft voor de regio beschikbaar. De grootste regeringspartij en de gedoogpartij houden zich aan hun verkiezingsbelofte. Met zoân bericht ga je aan het fantaseren. Een miljard, wat kan je daar nog meer mee dan 100 molens plaatsen. Het zou ons in ieder geval enorm helpen om onze ambities voor 2011 dichterbij te brengen.

Â

Nu zal dat bericht niet verschijnen, maar dat weerhoudt ons er niet van om in 2011 te blijven werken aan de verdere groei van ons dorp zoals wij dat wensen. Want er staat veel op stapel dit nieuwe jaar. We gaan investeren in ons oude dorp. De vissershaven van vroeger doen herleven. Botterschuur en werf, een plankier en restauraties passend binnen ons beschermd dorpsgezicht. De parel onder de IJsselmeerhavens en -dorpen, ons mooie dorp, verder oppoetsen. Duizenden watersporters, toeristen en natuurlijk wij zelf nog enthousiaster maken over de rijke cultuur en historie die wij hier mogen beleven.

Â

We gaan Blue Port Urk stevig faciliteren. Een Europees kennis- en innovatiecentrum voor de visserijsector gaat hier haar vleugels uitslaan. Een ongekende impuls voor ons onderwijs en versterking van onze economie. We werken hard aan het vernieuwen van onze vloot tot de modernste vissersvloot ter wereld. Vooruitstrevend duurzaam, uitgerust met de modernste voortstuwingstechnieken, ecologisch verantwoord vissen en vis verwerken. Wij weten hoe dat moet, wereldwijd kan er naar ons worden gekeken en van ons geleerd. Er komt duidelijkheid over een buitendijkse haven. Een impuls voor duurzaam vervoer over water voor onze binnenschippers en een stimulans voor de verdere ontwikkeling van de maritieme sector. Mogelijk kan Urk zich ontwikkelen tot één van de sterks groeiende economisch centra van Flevoland.

Â

De Domineesweg, maar dat zouden we graag van de provincie horen, wordt eindelijk gerenoveerd worden zoals dat hoort. Volgens de nieuwste veiligheidseisen en met een ventweg. Een toegangsweg, Urk waardig. De aanleg van de derde brug en een nieuwe ontsluitende ring van Domineesweg tot de Urkerweg, een basisinfrastructuur waarlangs we nog jaren wonen en werken op een fantastische wijze zouden kunnen gaan ontsluiten door dit een stap verder te brengen in 2011.

Â

Mogelijk gaan we investeren in strategische grond voor de toekomst. De besluitvorming over de ruimtelijke ontwikkeling van ons dorp behouden waar zij hoort, bij de overheid en niet bij projectontwikkelaars. Huisvesting en werkgelegenheid voor onze jonge bevolking veilig stellen, dat is ons doel.

Â

Lemsterhoek en het Westgat worden een voorbeeld van duurzame renovatie van verouderde bedrijfsterreinen. Een gewilde vestigingsplaats. De nieuwe te ontwikkelen Waterwijk, daar liggen veel uitdagingen. Duurzaam en energiearm bouwen, ook op een slappe bodem. Een modelwijk waar alle 150 slappebodemgemeenten van kunnen en ook willen leren. Een nieuwe moderne wijk, maar toch herkenbaar als een deel van het oude karakteristieke Urk. Ruimte voor wonen voor vele jaren.

Â

En natuurlijk verder bouwen aan de ingezette koers op het jeugd- en welzijnsbeleid. Met maatschappelijke organisaties, vrijwilligers, maar wat ons betreft ook met ondernemers, die verantwoord willen investeren en exploiteren in voorzieningen op dit terrein. Het is maar een greep uit al die zaken waar we ons positief voor in willen zetten dit jaar.

Â

2011 wordt echter ook het jaar van de waarheid rond de komst van het grootste windmolenpark van Nederland. Een industrieel complex met grote gevolgen voor onze leefbaarheid en de cultuurhistorische waarden van ons mooie dorp. Het afgelopen jaar hebben we ons ingespannen om tot een compromis te komen. De Rijksbouwmeester, een adviesorgaan voor het Kabinet op het gebied van de ruimtelijke ordening, hebben een gedegen studie gemaakt van de ruimtelijke consequenties en mogelijkheden van het plaatsen van windmolens in het IJsselmeergebied. De Rijksbouwmeester heeft hiermee het werk gedaan, wat de provincie heeft laten liggen, namelijk een bredere belangenafweging maken. Deze studie had toch de basis moeten vormen voor de definitieve besluitvorming over plaats en omvang van het grootste windmolenpark van Nederland. De studie laat zien dat er alternatieven zijn. Dat het zoveel beter kan in de provincie en rond het IJsselmeer. Ook al maak je de keuze voor windenergie. Begin februari spreekt het College met minister Verhagen. Daar komt dit onderwerp ook zeker aan de orde en wij rekenen op het gezonde verstand van dit kabinet. Bovendien zal de grootste regeer- en de grootste gedoogpartij, die bij de landelijke verkiezingen zoân helder standpunt over dit onderwerp innam, dit in de provinciale verkiezingscampagne toch zeker met kracht herhalen.

Â

Dynamisch en ambitieus gaan we als College het nieuwe jaar in. We staan open voor nieuwe ontwikkelingen, maar verwachten wel dat er op een eerlijke wijze rekening wordt gehouden met onze belangen. We kunnen dit doen vanuit een financieel sterke en gezonde positie, zeker nu het provinciaal preventieve toezicht is opgeheven. Het College weet zich daarbij gesteund door niet alleen de collegepartijen, maar door de gehele raad. Samen met onze inwoners, de maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven werken we aan de noodzakelijke investeringen voor de toekomst van ons dorp. Het blijft een samenspel, met onze buurgemeenten, de provincie, het rijk en zelfs Europa. De samenwerking in provinciaal verband is echter wel het dichtste bij en daarmee van bijzondere betekenis. Ik wil daar ook nog even bij stilstaan. De provincie Flevoland bestaat dit jaar 25 jaar. Van harte en met overtuiging maken we al 25 jaar deel uit van Flevoland. Ik weet, wij zijn kritisch, maar weten ook dat we veel aan de provincie Flevoland te danken hebben. Nog eens 25 jaar Flevoland is echter niet vanzelfsprekend. Dit jaar zal zeker een discussie gevoerd worden over de herindeling van de Randstadprovincies. Het nieuwe kabinet heeft dat aangekondigd.

Â

Wordt noordelijk Flevoland als dit alles vorm krijgt, onderdeel van een dergelijke Randstadprovincie of wordt het deel van Friesland of Overijssel? Als het richting Randstad gaat, dan is er vervolgens de mogelijkheid van aansluiting bij de provincie Utrecht of de provincie Noord-Holland. In alle gevallen ligt Urk aan de periferie, de buitenkant, van de provinciegrens. Goed beschouwd zijn we echter het meeste verwant met Noord-Holland. We kunnen het bij helder weer zien liggen en weten ons verbonden door het IJsselmeer en de Markerwaard, er zijn oude banden met Amsterdam en deel uitmaken van een Randstadprovincie biedt ook zeker financiële voordelen. Hoe de discussie gaat verlopen is moeilijk in te schatten, wel is het van belang dat ook wij dit jaar onze koers in deze bepalen. Uiteraard in nauw overleg met onze buurgemeente.

Schaalvergroting, we hebben en krijgen er volop mee te maken. Politie, brandweer en de veiligheidsregio kijken naar en praten met de Gooi- en Vechtstreek en het Kabinet werkt aan een landelijk politiekorps. In dit geweld gaat het om het behoud van onze eigenheid.

Een krachtig zelfstandig Urk is en blijft een harde voorwaarde. Bij de brandweer hebben we laten zien, dat zonder het opgeven van je eigenheid er toch valt samen te werken. Ook nationale politie moet ruimte laten voor plaatselijk beleid. Het locale driehoeksoverleg, politie, justitie en gemeente, moet blijven en worden versterkt. Het wijkgebonden werk moet worden gegarandeerd. De burgemeester moet zeggenschap krijgen over dit deel van de politieformatie. Wij gaan opschaling niet uit de weg, maar wel vanuit en met behoud van onze kracht.

Â

Zo gaan we het nieuwe jaar in. Er is veel te doen. We gaan met goede moed en vol zelfvertrouwen. Tot slot, de gemeente kan het niet alleen. De overheid past bescheidenheid. Onze samenleving wordt niet sterker door de overheid maar door de manier waarop wij in ons dorp met elkaar omgaan. Wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet, sprak koningin Beatrix in haar Kersttoespraak. Voor een sterke en gelukkige samenleving hebben we iedereen nodig. Jong en oud, vrijwilligers, maatschappelijke organisaties, de kerken, ja iedere burger. Dat God ons werk ook in het nieuwe jaar mag zegenen.