FloraHolland


Omzet FloraHolland Eelde stijgt door groeiende verkoop aan supermarktkanaal

EELDE, 4 januari 2011 (persbericht) - FloraHolland Eelde heeft 2010 afgesloten met groei ten opzichte van het jaar ervoor. De veiling realiseerde met ruim 28 miljoen euro een iets hogere klokomzet. Tegelijkertijd vond er opnieuw een verschuiving plaats van klokverkoop naar bestellen via klokservice en verkoop door de landelijk werkende bemiddelingsorganisatie FloraHolland Connect. Deze verschuiving beïnvloedt het volume dat verhandeld wordt via de klok. De stijgende lijn in Eelde was mede te danken aan de sterke groei van de directe bemiddeling in het supermarktkanaal.
In de productie en afzet van bloemen en planten was 2010 in vele opzichten een bijzonder jaar. De extreme weersomstandigheden aan het begin én aan het eind van het jaar leidden tot de nodige afzetproblemen. Daarnaast zorgde de aswolk uit IJsland ervoor dat de aanvoer naar Eelde van sommige buitenlandse producten in het voor de handel belangrijke voorjaar behoorlijk schaars was.

Lastig jaar voor kwekers
De meeste kwekers kregen een goede prijs voor hun producten, maar door een verschuiving in het groeiseizoen was er minder productie en hadden de kwekers het alsnog lastig. "We hebben geen extreme hinder van de crisis gehad, maar merkten dat onze klanten voorzichtiger werden met het inkopen van producten", zegt vestigingsmanager Cees Hoekstra. Bij Groen Groep Eelde, waar boomkwekerijproducten worden verhandeld, was in 2010 sprake van een kort verkoopseizoen door de extreme winterperiodes. Hoewel de omzet terugliep kon het bedrijfsresultaat wel op peil gehouden worden.

Vertrouwen in toekomst
Een aantal forse nieuwbouwprojecten in de eerste helft van 2011 laat zien dat FloraHolland Eelde en haar klanten vertrouwen hebben in de toekomst. Er is onder meer geïnvesteerd in een nieuwe klokkenwand en de bloemenveiling gaat eind januari over op projectieveilen. Eind december 2010 is het nieuwe bestemmingsplan van FloraHolland door de gemeenteraad goedgekeurd. Dit betekent dat Intervema, groothandel in tuinbouwbenodigdheden, zich nu kan gaan vestigen op het veilingterrein. De bouwactiviteiten voor de uitbreiding van FlorapuntNL, een van de grote klanten op het terrein van FloraHolland Eelde, zijn bijna afgerond.

Omzetgroei voor veilingorganisatie FloraHolland FloraHolland Eelde is één van de vestigingen van de coöperatie FloraHolland. De veilingorganisatie sloot 2010 af met een totaalomzet van 4,13 miljard euro. Ondanks een slechte decembermaand werd er bijna 7 procent meer aan bloemen en planten omgezet. Samen met kwekers, (groot)handelaren en exporteurs verkochten de FloraHolland-veilingen ruim 12 miljard bloemen en planten. Die vonden ook in 2010 weer goed hun hun weg naar de Europese consument die - crisis of geen crisis - geïnteresseerd bleef in kwaliteitsproducten.
Via de veilingklokken werd voor bijna 2,5 miljard euro verkocht (plus bijna 4 procent). In 2010 vond opnieuw een verdere omzetverschuiving plaats van klokverkoop naar verkoop via FloraHolland Connect. Dit afzetinstrument voor de directe handel zette met een omzet van 1,6 miljard euro 12 procent meer om. Hiermee nam het aandeel van de directe stromen binnen de FloraHolland-omzet toe tot bijna 40 procent. Bij beide afzetinstrumenten (klok en FloraHolland Connect) nam ook het virtueel verkochte aandeel toe. Ruim 60 procent van alle bloemen wordt momenteel al verkocht zonder dat het product fysiek op de verkoopplek aanwezig is.
Er zijn steeds meer kwekers- en handelsbedrijven die hun bloemen en planten op méér dan één van de marktplaatsen verkopen of inkopen. Daarom stroomlijnt FloraHolland de veilingoperatie door steeds verder te harmoniseren en te virtualiseren.
De klokverkoop van FloraHolland Venlo ging eind november over naar de joint venture Veiling Rhein-Maas in Herongen (D). Daarnaast werd ook de integratie van TFA (Tele Flower Auction) voltooid. In 2011 valt de Venlo-omzet (nu Veiling Rhein-Maas) weg. Dankzij een lichte groei rekent FloraHolland toch op een totaalomzet die min of meer gelijk blijft aan die van 2010. Deze voorzichtige prognose komt mede tot stand door de instabiele valutamarkt en de onzekere economie.
FloraHolland investeert in 2011 in totaal 75 miljoen euro. Het investeringsprogramma is daarmee weer terug op het niveau van vóór de economische crisis.

Bij de foto: Distributiecentrum Eelde

Over FloraHolland
De coöperatieve bloemenveiling FloraHolland biedt telers en klanten een netwerk van zes (inter)nationale marktplaatsen (Aalsmeer, Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Eelde en Veiling Rhein-Maas), een landelijk opererende bemiddelingsorganisatie (FloraHolland Connect) en een internationaal actieve afdeling Import. Veiling Rhein-Maas (Herongen, D) is een samenwerking tussen FloraHolland en Landgard. Als wereldwijd grootste veilingorganisatie verwerkt FloraHolland jaarlijks ruim 12 miljard bloemen en planten. De jaaromzet is ruim 4,1 miljard euro. Bij FloraHolland werken 4200 medewerkers.