Vuurwerkverwijzingen Halt flink gedaald
De politie heeft in de afgelopen vuurwerkperiode 1.766 vuurwerkovertreders naar Halt verwezen. Tijdens de vuurwerkperiode 2009-2010 waren dat er 2.299. Dit blijkt uit een inventarisatie van Halt Nederland, de landelijke organisatie van de Halt-bureaus. Jongeren van 12 tot 18 jaar worden naar Halt verwezen voor onder andere het te vroeg afsteken van (illegaal) vuurwerk en het veroorzaken van overlast en vernielingen tijdens het afsteken van vuurwerk.
Oorzaken
De Halt-bureaus zetten in 2010 veel in op vuurwerkpreventie-activiteiten. Zo'n 400.000 jongeren werden bereikt met voorlichtingen, lesmateriaal, flyers en 'boomerang'-cards. De succesvolle Halt-vuurwerkcampagne lijkt dan ook zijn vruchten te hebben afgeworpen, waardoor jongeren zich beter aan de regels hielden.
De politiekorpsen ontvingen in een aantal regio's minder overlastmeldingen in de Kerstvakantie dan voorgaande jaarwisselingen. De intensieve inzet van politie in de vuurwerkperiodes de afgelopen jaren kan ervoor hebben gezorgd dat jongeren minder risico nemen en wachten tot oudejaarsdag met het afsteken van vuurwerk.
Profiel
De meeste jongeren (73%) zijn naar Halt verwezen voor het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijd. 20% werd aangehouden voor het in bezit hebben/afsteken van illegaal vuurwerk. Hier is een opvallende stijging te zien ten opzichte van voorgaande jaren (2009: 14%). 97% van de vuurwerkovertreders zijn jongens. Het percentage jongens ligt bij vuurwerkverwijzingen beduidend hoger dan bij de Halt-delicten als totaal (2009: 74% jongens en 26% meisjes).
Regionale cijfers
Ook in de regionale cijfers is de daling terug te vinden. Rotterdam-Rijnmond neemt, net als voorgaande jaren, het grootste aantal verwijzingen voor zijn rekening (219), maar ook binnen deze politieregio is een lichte daling te zien. De Halt-regio's Utrecht, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland en Limburg Noord laten een (lichte) stijging van het aantal verwijzingen zien.
Gesprekken
De Halt-afdoening, die in 2010 grondig is vernieuwd, richt zich ook voor vuurwerkzaken meer op ouders en biedt maatwerk. Alle jongeren die voor vuurwerkdelicten bij Halt terechtkomen, krijgen daar samen met hun ouders een gesprek. Vervolgens gaan de jongeren een aantal uren aan het werk. Jongeren die illegaal vuurwerk hebben afgestoken, schade hebben aangericht of die al eerder bij Halt zijn geweest, doorlopen de hele Halt-afdoening: drie gesprekken (met ouders), een leeropdracht, excuses aanbieden aan de benadeelde en de schade vergoeden.
Bijlage: vuurwerkcijfers 2007 - 2010
Ingezonden persbericht