Wageningen Universiteit en Researchcentrum 4 jan 2011 19:45

Locatie: Gebouw De Leeuwenborg (zaal C64) van Wageningen Universiteit, Hollandseweg 1, Wageningen

Organisatie: Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen Website: http://www.nwgwageningen.nl

RISICOâS VAN TOXISCHE STOFFEN IN ONS DAGELIJKS LEVEN. HET VERSCHIL TUSSEN RISICO EN RISICO, OFTEWEL: âHAZARD EN RISKâ

Regelmatig verschijnen verontrustende berichten in de media over risicoâs van stoffen die we gebruiken. Echter, tegenwoordig sterven in het Westen nog nauwelijks dieren massaal door de blootstelling aan giftige stoffen, zoals in het verleden. De gehaltes aan toxische stoffen, ook in het leefmilieu van de mens, zijn aanzienlijk lager geworden. Toch bestaat er zorg over de mogelijke gevolgen daarvan. Een flink deel krijgen wij binnen via ons voedsel. Is het erg dat deze stoffen in ons lichaam voorkomen? Zo zitten er kankerverwekkende nitrosamines in de lucht boven kunstgras; zitten er dioxines in onze zuivelproducten; wordt er in matrassen uit Azië komen het zeer giftige methylbromide gevonden en wordt er gewaarschuwd voor hormoonverstorende weekmakers in kinderspeelgoed, enz.

Het gezondheidsrisico van stoffen is niet alleen afhankelijk van de eigenschappen van de stof, maar vooral ook van de mate van blootstelling aan de stof. Toxicologen werken in hun risicoschatting met de begrippen werkt en wat het is tussen hazard â kortweg de mogelijkheid dat er schade optreedt - en risk â de kans dat er schade kan ontstaan. Daartussen zit een cruciaal verschil.

Tinka Murk (1959) is persoonlijk hoogleraar Milieutoxicologie aan Wageningen Universiteit en tevens werkzaam bij het mariene onderzoeksinstituut IMARES, onderdeel van Wageningen UR. Zij studeerde Milieubiologie en Moleculaire biologie in Leiden. Zij promoveerde in 1997 aan Wageningen Universiteit, en kreeg in 2002 een NWO-ASPASIA beurs voor het stimuleren van excellente vrouwen in de wetenschap.

Toegang vrij en gratis.