Ingezonden persbericht


­ Persbericht ­

Haarzuilens, 3 januari 2011

Overlijden baron Van Zuylen van Nijevelt van de Haar (1932-2011)

Stichting Kasteel de Haar maakt bekend dat op zondagochtend 2 januari 2011 Th.F.E.H. baron Van Zuylen van Nijevelt van de Haar op 78-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van een ernstige ziekte.

De Stichting verliest in baron Van Zuylen een zeer betrokken bestuurslid, die alles in het werk stelde om kasteel, park en collectie voor volgende generaties te behouden, maar ook een baron met een bijzondere gehechtheid aan zijn kasteel, wat tot uiting kwam in de jaarlijkse bewoning van het kasteel gedurende de hele maand september. Hij heeft helaas het resultaat van de restauratie niet meer kunnen zien. Baron van Zuylen zal worden bijgezet in de grafkelder van de baronale familie in de kapel van Kasteel de Haar.

Biografie

Thierry Frédéric Etienne Hélin baron Van Zuylen van Nijevelt, heer van de Haar, Snaafburg, Kokkengen, Spengen, Montfoortgerecht, Wickevorst, Roelant, baron van Isschot werd op 6 augustus 1932 geboren in Parijs als zoon van Egmont baron Van Zuylen van Nijevelt van de Haar en zijn echtgenote Marguerite.

Zijn grootouders, Etienne baron Van Zuylen van Nijevelt van de Haar en zijn echtgenote Hélène de Rothschild, waren de grondleggers van het kasteel in zijn huidige vorm. Etienne liet architect Pierre Cuypers de middeleeuwse ruïne De Haar herbouwen op een manier die in Europa zijn weerga niet kende. Het werd een waar 'Gesamtkunstwerk', waarin niet alleen architectuur, maar ook het interieur, de tuinen en zelfs de kerk en het dorp werden betrokken.

In 1960 erfde Thierry Kasteel de Haar en het omliggende Landgoed Haarzuilens. Hij was vastbesloten om het kasteel in stand te houden in de geest waarin het was bedoeld, namelijk als monument voor de familiebanden met de provincie Utrecht, maar ook als een huis, zij het een extravagant huis, voor familie en vrienden. Ook beoogde hij, net als zijn vader voor hem, het kasteel open te stellen voor publiek.

Om dit bijzondere monument te behouden voor de toekomst bleek echter een zeer omvangrijke restauratie noodzakelijk te zijn. Hiertoe heeft baron Van Zuylen het kasteel en het park in het jaar 2000 ondergebracht in de Stichting Kasteel de Haar. Het omliggende Landgoed Haarzuilens droeg hij over aan de Vereniging Natuurmonumenten, die daarbij 20 miljoen euro heeft geïnjecteerd in de Stichting Kasteel de Haar. Hiermee verwierf de Stichting voldoende eigen middelen om, samen met de verworven Rijkssubsidie, een groot deel van de restauratie te bekostigen.

Ook daarna bleef baron Van Zuylen zeer betrokken bij de restauratie. Zo verkocht hij in 2007 zijn volledige persoonlijke collectie rijtuigen aan het Nationaal Rijtuigmuseum, ten behoeve van de restauratie van het park en de stijltuinen rond het kasteel.

Baron Van Zuylen deed met de oprichting van de stichting afstand van zijn eigendom, maar de familie bleef tot in lengte van dagen het recht houden om in de septembermaand op het voorouderlijk kasteel te verpozen. Tot aan de start van de daadwerkelijke werkzaamheden aan het kasteel zelf heeft hij dan ook jaarlijks zijn intrek genomen in het kasteel. Zijn grote wens was om in 2011 na de restauratie deze traditie weer in ere te kunnen herstellen. Helaas heeft hij de voltooiing van de restauratie niet meer mogen zien.