FNV

FNV Bouw: opnieuw sterke stijging juridische hulp

03-01-2011

FNV Bouw heeft opnieuw meer ontslagzaken verwerkt in 2010. Vooral in de ontslagprocedures bij het UWV is sinds het uitbreken van de crisis sprake van een explosieve stijging. In 2010 behandelde FNV Bouw daar ruim 900 ontslagzaken, tegen 150 in 2008 en ruim 500 in 2009. Ook het aantal vaststellingsovereenkomsten - officieel ontslag met wederzijds goedvinden - liep enorm op: 826 in 2010 tegen 254 in 2009. De bond heeft ruim 20 miljoen euro opgehaald voor leden; vier miljoen meer dan in 2009.

FNV Bouw maakt zich vooral zorgen over de toename van het aantal vaststellingsovereenkomsten. "Omdat de Wet Melding Collectief Ontslag nog niet naar behoren functioneert, zoeken bedrijven de mazen. En dat betekent: geen melding bij UWV of vakbond, geen afspiegelingsbeginsel en vaak geen fatsoenlijke ontslagregeling of goede werk-naar-werk-voorziening. We zien opnieuw dat nu de crisis zich verdiept, bedrijven de ontslagregels steeds meer misbruiken," zegt FNV Bouw-voorzitter John Kerstens. FNV Bouw blijft werknemers waarschuwen vaststellingsovereenkomsten niet zomaar te tekenen.

In 2010 werden er in totaal 2082 individuele ontslagzaken afgerond. Kerstens: "Ondanks de crisis en de verslechterde financiële positie van bedrijven weet FNV Bouw in een kwart van de gevallen ontslag te voorkomen. Voor anderen kunnen wij goede afspraken maken rond werk-naar-werk. Sterker: wij hebben door subsidie de mogelijkheid gekregen op te treden als cofinancier bij sociale plannen. FNV Bouw zal ook in 2011 het verschil blijven maken." FNV Bouw heeft zich ook, naast de individuele dienstverlening, ingezet voor collectieve (crisis)maatregelen voor behoud van werkgelegenheid. Voorbeelden zijn deeltijd-WW, de btw-verlaging op arbeid, de crisis- en herstelwet en de vorst-WW aan het begin van het jaar.

FNV Bouw haalt niet alleen ontslag- en schadevergoedingen binnen bij arbeidsrechtelijke geschillen, ook worden er steeds meer sociale zekerheidszaken behandeld. Het succespercentage ligt daar een stuk hoger: gemiddeld 70 procent van alle in 2010 behandelde sociale verzekeringsgeschillen zijn met een positief resultaat afgerond. Het gaat dan vooral om procedures rond werknemersverzekeringen zoals de WAO/ WIA, de WW en de Ziektewet.