Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


'Een-tweetje' tussen VPRO en NOS

Nieuwe serie Andere Tijden Sport in januari 2011

HILVERSUM, 23 november 2010 - Voor sportliefhebbers gaat het nieuwe jaar direct goed van start. De VPRO en de NOS maken op de eerste drie zondagen van 2011 een 'een-tweetje' met een wintertrilogie van Andere Tijden Sport. In deze afleveringen staan drie historische schaatsverhalen met kleurrijke hoofdpersonen centraal: 'Rintjes revolutie: hoe badschuim de schaatswereld veranderde' (2 januari), 'Hilbert van der Duim: meer dan een clown' (9 januari) en 'Henk van der Grift: de vader van Ard en Keessie' (16 januari). De drie afleveringen van NOS | VPRO Andere Tijden Sport zijn op zondagavond om 22.15 uur te zien op Nederland 1. Vanwege de (voetbal)winterstop is er op de genoemde zondagen geen NOS Studio Voetbal.

In het Andere Tijden Sport-team staan voor de aankomende afleveringen weer grotendeels de vertrouwde personen opgesteld. De eindredactie is in handen van Dirk Jan Roeleven en Jurgen Leurdijk, terwijl Tom Egbers de presentatie voor zijn rekening neemt. Makers van deze winterafleveringen zijn Kees Jongkind (Rintje Ritsma), Marcel Goedhart (Hilbert van der Duim) en John Appel (Henk van der Grift). Appel, die bij het grote publiek bekend werd met de documentaire 'Zij gelooft in mij' over André Hazes, maakt zijn debuut bij Andere Tijden Sport.

In de zomer van 2011 volgen nog eens vijf (zomer) sportdocumentaires onder het Andere Tijden Sport-label.

Onderstaand de synopsis van de drie winterafleveringen:

'Rintjes revolutie: hoe badschuim de schaatswereld veranderde'

Datum: zondag 2 januari 2011

Tijdstip en zender: 22.15 uur, Nederland 1

Maker: Kees Jongkind

Research: Klaas Hazenoot

De eerste aflevering gaat over Rintje Ritsma, die in 1995 een revolutie in de schaatswereld ontketende met de oprichting van een Nederlandse commerciële schaatsploeg. Het verhaal begint in juli 1995. Het is hartje zomer en de hele Nederlandse sportwereld is in de ban van de winterkoningen Rintje Ritsma en Falko Zandstra. Zij zijn verwikkeld in een felle strijd met de schaatsbond over nieuwe contracten en sponsoring. Zandstra bindt uiteindelijk in, accepteert het voorstel van de KNSB en gaat door in de kernploeg. Ritsma heeft een langere adem, weigert te tekenen en zet met deze stap de schaatssport dat jaar op z'n kop.

21 september 1995 markeert het breekpunt in de schaatssport. Rintje Ritsma presenteert op die dag zijn nieuwe, commerciële Sanex-ploeg. Ritsma was de regels van de KNSB zat en ook het salaris van vijfenveertigduizend gulden konden ze houden. Sanex wilde zich meer als mannenmerk profileren en vond Ritsma daar uitermate geschikt voor. De KNSB liet het er niet bij zitten en vocht een keiharde strijd tegen Ritsma. Rechtszaken, hoger beroep en ruzies over de commerciële stap van Ritsma beheersen dat seizoen.

In 1996 wordt Ritsma als Sanex-rijder bij de allrounders Europees- en wereldkampioen. Hij wordt met deze successen de eerste schaatsmiljonair in de geschiedenis. Zijn voorbeeld wordt door veel collega's gevolgd. In de aanloop naar de Olympische Spelen van 1998 in Nagano verhuizen steeds meer schaatsers naar commerciële ploegen. De kernploeg blijft bij deze ontwikkelingen achter en wordt een uitgehold instituut.

'Hilbert van der Duim: meer dan een clown'

Datum: zondag 9 januari 2011

Tijdstip en zender: 22.15 uur, Nederland 1

Maker: Marcel Goedhart

Research: Bas Schinkel

In aflevering twee van Andere Tijden Sport is de hoofdpersoon tweevoudig Europees- en wereldkampioen Hilbert van der Duim. Hij was op alle afstanden ongenaakbaar. Kon wedstrijden winnen van 100 meter tot 100 kilometer en was daarmee een van de meest complete schaatsers aller tijden. Maar de meeste schaatsfans herinneren zich Van der Duim vooral door hilarische momenten als 'vogelpoep', 'je moet nog een rondje' en het 'regenboogpak'. In deze aflevering van Andere Tijden Sport wordt zijn clownsmasker afgezet en krijgt Van der Duim de waardering die hij verdient.

In 1987 maakte een auto-ongeluk een abrupt einde aan zijn loopbaan. Hij lag dagen in coma en het land leefde mee met het tragische lot van de schaatskampioen. Toen Van der Duim jaren later tijdens een gala voor het eerst weer op het ijs stond, huilde het publiek om de terugkeer van de sportman die hen zoveel moois had geschonken.

'Henk van der Grift: de vader van Ard en Keessie'

Datum: zondag 16 januari 2011

Tijdstip en zender: 22.15 uur, Nederland 1

Maker: John Appel

Research: Marnix Koolhaas

De derde en laatste aflevering van deze winterserie gaat een halve eeuw terug. Naar 1961, toen Henk van der Grift uit Breukelen wereldkampioen werd en zo de basis legde voor het 'Ard-en-Keessie-tijdperk' en het moderne schaatsen. Een titel die het rechtstreeks gevolg was van een onvoorwaardelijke liefde voor het ijs en een waarachtige winnaarsmentaliteit. Van der Grift verhuisde met zijn vrouw naar Noorwegen om eerder aan de training te kunnen beginnen om zodoende de almachtige Russen en Noren te bestrijden. Zijn grenzeloze toewijding had succes.

Na Van der Grifts WK-titel - de eerste sinds die van Coen de Koning in 1905 - sprak opeens heel Nederland over schaatsen. De huldiging in Breukelen was landelijk nieuws en de populariteit van de schaatssport groeide, met als tastbaar resultaat de aanleg van de eerste kunstijsbaan van ons land, de Jaap Edenbaan in Amsterdam. Waar Van der Grift nog genoodzaakt was om naar Noorwegen te verhuizen, maakte de volgende generatie dankbaar gebruik van de nieuwe mogelijkheden die kunstijs bood. Nederland schaarde zich nu als schaatsland onder de wereldtop. In de jaren tussen 1905 en 1961 won nooit een Nederlandse schaatser de wereldtitel. Na Van der Grift in 1961, legden Kees Verkerk (1966 en 1967) en Ard Schenk (1970, 1971 en 1972) beslag op de wereldtitel. In de decennia daarop kregen zij navolging van 21 Nederlandse wereldkampioenen.




Nederlandse Omroep Stichting (NOS)