Mediteren is niet wat je denkt


Almere, 20101230 -- Deze week verscheen het boek 'Mindfulness voor sceptici en nieuwsgierigen'. Het is het eerste boek over mindfulness dat je met plezier uit leest. En dat is niet alleen vanwege de afbeeldingen of omdat het maar zestig pagina's telt. Het boekje is gratis te downloaden op internet en geschreven door Carol Limonard.

Limonard, die zelf last heeft van depressies, vindt dat zelfhulpboeken gouden bergen beloven: geen stress meer, bevrijding van depressie, een lang en gelukkig leven. In werkelijkheid komen veel mensen bedrogen uit en moeten ze weer op zoek naar een nieuwe heilsleer. Toen zijn huisarts hem aanraadde een cursus mindfulness te gaan volgen had hij dan ook zijn bedenkingen. Laat ik er eerst maar eens wat over lezen, dacht hij.

Google gaf zeven miljoen resultaten bij het woord `mindfulness'. De flapteksten van mindfulnessboeken logen er ook niet om. `Revolutionair', `baanbrekend', `een groot avontuur', `de herontdekking van de diepste hoedanigheid van je wezen'. De inhoud van veel boeken was dikwijls even hoogdravend. Vooral Amerikaanse onderzoekers presenteerden het effect van mindfulness als de ontdekking van de eeuw. `Dat schrijven ze dan op in wetenschappelijk klinkende taal die de kern van mindfulness in een brij van woorden verdrinkt,' zegt hij.

En dat is jammer, want tijdens en na een cursus mindfulness ontdekte hij dat zijn neiging tot depressie daadwerkelijk verminderde. Toch wel opzienbarend. Alsof een ziekelijk automatisme doorbroken was. Dat gold in meer of mindere mate ook voor andere cursisten.

Voor de groep sceptici of teleurgestelden die net als hij dus toch baat kunnen hebben bij mindfulness, schreef hij een nuchtere introductie. Na een half uurtje lezen en kijken weet je dat mediteren niet is wat je denkt dat het is. Het boekje geeft antwoord op alle vragen die je bij een oriëntatie op mindfulness kunt stellen, inclusief de vraag wat het kost. Het is een prettig lezende mix van uitleg, humor, anekdote, interview, oefening en persoonlijke ervaring. Zo zien we hoe een routineus wandelingetje van de schrijver met zijn hond verandert in een bewuste ervaring voor mens en dier. De goed gekozen afbeeldingen maken mindfulness concreet en dichtbij. En de drie praktische links naar internet maken de zeven miljoen andere voorlopig overbodig.
www.depressiefik.nl/mindfulness.html

Carol Limonard (1953) schreef over zijn depressie het boek 'Mooi bly' en het beeldverhaal 'Depressief! Ik?' Voor Pandora (onderdeel van de Cliëntenbond) geeft hij gastlessen over angst en depressie. Hij is vertaler van beroep en woont met zijn vrouw en zoon in Almere.





Ingezonden persbericht