Consumptie foie gras in drie jaar gehalveerd
(22 december 2010)
De consumptie van foie gras in Nederland is tussen 2007 en 2010 meer
dan gehalveerd. Dit blijkt uit onderzoek van Stichting Wakker Dier op
basis van import- en exportcijfers van het CBS. Culinair specialist en
biologisch kok Eric van Veluwen bevestigt de trend: "Je komt steeds
minder foie gras tegen, zowel in de horeca als bij groothandels. Foie
gras is not done geworden." Wakker Dier voert al jaren campagne tegen
het zeer dieronvriendelijke product, waarvoor eenden en ganzen onder
dwang worden vetgemest. Vele restaurants en bedrijven zijn in de jaren
gestopt met het serveren van foie gras. Dit jaar voert de stichting
actie via de radio samen met Jort Kelder om de laatste restaurants en
consumenten te overtuigen.
Wakker Dier bekeek en bewerkte de maandelijkse import- en exportcijfers
van het CBS1. Er zijn geen eenduidige cijfers over de consumptie van
foie gras in Nederland. Door op de kiloprijs te letten heeft Wakker
Dier de partijen foie gras die foutief waren samengevoegd met andere
(vlees)producten uitgemiddeld. Hieruit bleek een afnemende trend vanaf
2007 van de consumptie van foie gras in Nederland. Deze trend wordt
tevens bevestigd door de cijfers van het statistisch bureau van de EU,
Eurostat, en het Frans comité van foie gras producenten CIFOG (Comité
Interprofessionnel des Palmipèdes à Foie Gras).
Voor de productie van foie gras worden ganzen en eenden gedwangvoederd.
Met een lange buis in de keel wordt driemaal daags een vette maïspap in
de maag van de dieren gepompt. Hierdoor zwelt de lever op tot vier à
tien keer de normale grootte. Dit gaat gepaard met
spijsverteringsziektes, verwondingen aan keel en nek,
ademhalingsproblemen en ontstekingen aan de poten vanwege het houten of
draadgazen rooster. De dieren worden dermate vet dat sommige aan het
eind amper meer kunnen lopen2. Deze productiemethode is zo
dieronvriendelijk dat het in Nederland verboden is. In 2006 verkozen
Nederlanders foie gras tot het meest foute kerstgerecht, bleek uit
onderzoek van Team Vier in opdracht van Wakker Dier.
Wakker Dier voert sinds enkele jaren campagne tegen foie gras. Met
succes want vele winkel- en horecabedrijven in Nederland laten foie
gras links liggen: Bijenkorf, Makro, het restaurant van de Tweede
Kamer, Rabobank, PGGM, KLM, Carlton, Mövenpick, Bilderberg, NH Hoteles,
Marriot Hotels en vele andere restaurants. Zelfs koningin Beatrix
serveert geen foie gras meer bij staatsbezoeken.
Bronnen:
1 Foie gras consumptie in Nederland 2007-2010, gebaseerd op import- en
exportcijfers CBS
2 Report of the Scientific Committee on Animal Health and Animal
Welfare (SCAHAW), 1998, "Welfare Aspects of the production of foie gras
in ducks and geese"
Stichting Wakker Dier