Gemeente Anna Paulowna

Strooien en schuiven: wie, wat en waar?


We hebben weer een echte winter in Nederland. Dat levert veel mooie plaatjes op. Wie weet zelfs een echte witte kerst. Maar de winter gaat ook gepaard met veel ongemak. Wegen zijn glad en het verkeer loopt vast. De gemeente heeft in deze winterse tijden een belangrijke taak: gladheidbestrijding. De gemeenteraad stelde in haar laatste gemeenteraadsvergadering de Nota Gladheidbestrijding vast. Daarin staan de taken van de gemeente precies beschreven. Tijd voor een gesprek met de ambtenaar die de nota opstelde.

Â

Hoe werkt dat strooibeleid? Wie bepaalt wanneer er waar wordt gestrooid?

Â

De gemeenteraad heeft de kaders gesteld voor gladheidbestrijding in onze gemeente. Dat betekent in de praktijk dat de gemeente een wachtdienst heeft die in de gaten houdt of het glad wordt. Zij gaan bijvoorbeeld âs nachts de straat op om te controleren op gladheid. Zien zij dat alleen bruggen en hellingen glad zijn, dan sturen ze de handstrooidienst van de gemeente op pad. Als ook de wegen glad zijn, besluiten ze dat de firma Muntjewerf, die voor de gemeente met strooiwagens rijdt, op pad moet.

Â

Â

Zijn daar standaard tijden voor?
Â

Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de tijden waarop de meeste inwoners de weg op gaan. Dus als de wachtdienst âs nachts gladheid constateert, gaan de strooiwagens rond 4.00 uur âs nachts op pad. Zo zijn rond 07.00 uur âs morgens, als de meeste mensen naar hun werk gaan, de belangrijkste wegen gestrooid. Hetzelfde gebeurt voor de avondspits.Â

Â

Â

Lang niet alle wegen worden gestrooid. Waarom niet?

Â

We werken met prioriteiten. Strooien kost tijd en geld. Daarom worden in eerste instantie de belangrijkste wegen gestrooid en geschoven. Denk hierbij aan ontsluitingswegen, brandweer-, bus- en schoolroutes. Daarna komt prioriteit twee, de minder belangrijke wegen zoals wijkontsluitende wegen.

Â

Â

Dus als ik in een kleine, rustige straat woon heb ik gewoon pech? Â

De gemeente verwacht in eerste instantie wat eigen verantwoordelijkheid van haar inwoners. Want zoals gezegd: strooien kost ook gewoon geld. Elke strooibeurt kost 2500 euro. Daarvan gaat 1500 euro op aan zout. Maar als de weersomstandigheden extreem zijn of langdurig aanhouden kan het college van burgemeester en wethouders besluiten om de woonkernen die buiten de strooiroute vallen te gaan strooien. Daarnaast heeft de gemeenteraad vorige week besloten dat er 1000 euro beschikbaar wordt gesteld voor zout en materieel voor vrijwilligersorganisaties die hulpbehoevenden willen helpen.

Â

Â

Hebben we genoeg strooizout?
Â

De gemeente heeft, via de firma die voor ons met strooiwagens rijdt, een slim contract met de zoutleverancier. Hierdoor heeft onze gemeente een voorrangspositie bij zoutlevering. Wij verwachten dus geen problemen.

Â

Â

Waar kan ik terecht voor vragen of klachten over het strooien? Â

De Nota Gladheidbestrijding en de strooiroutes vindt u door op onderstaande link te klikken. Bij het digitale Meldpunt kunt u uw meldingen kwijt kunt. Daarnaast kunt u de gemeente natuurlijk ook altijd bellen op (0223) 53 61 00.

Te downloaden:

* 10 10 21 Nota Gladheidbestrijding Gemeente Anna Paulowna 2010-2011.pdf (232,15 KB)

* strooiroutes oktober 2010.pdf (3,38 MB)