Gemeente Bedum


Gemeente komt tegemoet aan wensen bewoners

20 december 2010
De strooiploegen van de gemeente Bedum nemen de Kapelstraat in Bedum mee in de route. De straat wordt in de dagroute meegenomen. Ook de Burchtstraat, de Kleinestraat en het Kerkplein worden dan gestrooid. De straten zijn aan de beurt als doorgaande wegen, wijkontsluitingswegen en de busroutes zijn afgewerkt.

Bewoners van de Kapelstraat en vertegenwoordigers van daaraan gevestigde instellingen hebben zich de afgelopen tijd bij de gemeente beklaagd over het feit dat de weg niet gestrooid wordt. Aan de Kapelstraat bevinden zich onder andere een kinderdagverblijf, de VVV en het sociaal cultureel centrum De Meenschaar.

Op grond van deze signalen is besloten tot een routewijziging. De gemeente komt dus tegemoet aan de wensen van de bewoners. Het strooibeleid is kritisch tegen het licht gehouden en daaruit volgden nog meer wijzigingen, waaronder het opnemen van onder meer de Burchtstraat, de Kleinestraat en het Kerkplein in Bedum in de strooiroutes.
Wethouder Henri te Velde benadrukt dat het niet mogelijk is om tegemoet te komen aan alle wensen uit de samenleving: Onze strooiploegen richten zich primair op het begaanbaar houden van 'belangrijke' wegen en straten (prioriteit 1) en het bereikbaar houden van bepaalde voorzieningen (prioriteit 2). Woonstraten waar weinig autoverkeer is, kunnen niet effectief worden aangepakt. Als het strooizout niet door autobanden wordt verspreid, werkt het niet of nauwelijks. In veel woonstraten is gewoon te weinig verkeer om gladheid afdoende te kunnen aanpakken. Een heel praktisch probleem is verder dat ons rijdend materieel, vooral in nauwere straten waar sprake is van dubbel parkeren, niet uit de voeten kan. Het milieu speelt tenslotte ook een rol. Strooizout is niet erg milieuvriendelijk, dus spaarzaam gebruik is geboden.

De wethouder wijst ook op de rol die de Bedumers zelf kunnen spelen in het begaanbaar houden van straten en trottoirs: Ik wil een klemmende oproep doen aan de inwoners om de eigen stoep sneeuwvrij te houden. Als iedereen die daartoe in staat is een steentje bijdraagt dan kan een hoop geglibber worden voorkomen. Bedumers hebben in mijn ogen ook een eigen verantwoordelijkheid.

Het nieuwe beleid staat en valt overigens met de beschikbaarheid van strooizout. Dat is op dit moment nog redelijk voorhanden. Ingeval van schaarste zullen alleen de doorgaande wegen en de busroutes worden gestrooid.