Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Strenge vorst en gladde wegen
KNMI waarschuwingen blijven van kracht
20 december 2010 - Vanochtend werd in Herwijnen boven de sneeuw -14 graden gemeten. Ook de komende nacht wordt zeer koud met op een aantal plaatsen strenge vorst van meer dan 10 graden onder nul. Bovendien blijft de kans op winterse neerslag bestaan met in het midden en zuiden wat langduriger lichte sneeuw en voornamelijk aan de kust een sneeuwbui die vanaf zee binnen komt binnendrijven. De gladheid houdt ook door aanvriezing dus aan, waarschijnlijk de hele week. Sneeuwkaart van maandag 20 december 2010 (Bron: KNMI). Meer kaarten met vermelding van plaatsnamen onder Verder Lezen.
Sneeuwkaart van maandag 20 december 2010 (Bron: KNMI). Meer kaarten met vermelding van plaatsnamen onder Verder Lezen.
Na de enorme sneeuwval van de afgelopen dagen trok zondagmiddag en avond een nieuw gebied met soms zware sneeuwval over ons land met de zo langzamerhand bekende problemen. Dat leverde vooral in het zuidoosten en oosten sneeuw. In het zuiden van Limburg en het oosten ligt nu ook zo'n 15 tot 20 cm.

Ook in de nacht van zaterdag op zondag zorgde de sneeuw in een deel van het land opnieuw voor problemen en overlast. Vooral vrijdag en in de nacht naar zaterdag trokken voortdurend zware sneeuwbuien vanaf de Noordzee over ons land die lokaal veel sneeuw hebben opgeleverd. Zondagochtend was het sneeuwdek in de provincies Zeeland, Zuid-Holland en Utrecht aangegroeid tot 15 à 20 cm. Op een aantal plaatsen ligt hier inmiddels 20 tot circa 25 cm. Elders in het land ligt 5 tot 10 cm, lokaal 15 cm (zie de KNMI-sneeuwkaart van Nederland).

Waarschuwingen
Het KNMI gaf vrijdag vanwege de sneeuw en de gladheid voor verschillende provincies waarschuwingen uit. De waarschuwing voor extreem weer werd met het oog op de ontwrichting opgeschaald tot een Weeralarm.

Vrijdagavond om negen uur is het Weeralarm (code rood), dat voor enkele provincies van kracht was beëindigd, maar bleven waarschuwingen uitstaan voor extreem en gevaarlijk weer. Zaterdagochtend zijn ook de laatste waarschuwingen voor extreem weer (code oranje) die het langst van kracht bleven in Zuid-Holland en Zeeland, teruggebracht naar code geel.

Ook voor de sneeeuw van zaterdagnacht gaf het KNMI voor een deel van het land een waarschuwing uit voor extreem weer die aan het einde van de nacht werd beëindigd. Inmiddels zijn nieuwe waarschuwingen van kracht voor sneeuw en gladheid.

Sneeuwbuien
Sneeuw- en hagelbuien kunnen het verkeer behoorlijk parten spelen. De neerslag kan heftig zijn waardoor het wegdek in een mum van tijd spiegelglad wordt. De intensiteit van de neerslag kan plotseling veranderen en over korte afstanden sterk verschillen.

Voor het verkeer is dat verraderlijk omdat dan ook de toestand van het wegdek van plaats tot plaats sterk kan verschillen. Niet alleen tijdens een bui maar ook kort nadat de bui is gepasseerd. Vooral na een flinke bui bij temperaturen rond het vriespunt en lage wegdektemperaturen kan de weg nog een hele tijd glad blijven.

Bovendien loopt in sneeuwbuien het zicht plotseling sterk terug. Als het een beetje sneeuwt valt dat nog wel mee. In lichte sneeuw is het zicht nog zo'n 1 tot 2 kilometer. Naarmate het harder sneeuwt, wordt het zicht snel minder. In een zware sneeuwbui ligt het zicht tussen 200 en 500 meter, vergelijkbaar met zicht in mist. In zware sneeuwbuien kan het zicht verder teruglopen tot soms zelfs minder dan 50 meter. Dat komt overeen met het zicht in zeer dichte mist. In combinatie met de gladheid en de ophoping van sneeuw op de voorruit levert dat op de weg gevaarlijke situaties op.

Winter in Europa
Ook in verschillende andere Europese landen levert het winterweer enorme overlast op. Zie voor de Europese weerwaarschuwingen voor vandaag en morgen www.meteoalarm.eu.

---

Op een aantal plaatsen lag zaterdagochtend 10 tot 20 cm sneeuw (Foto: Jannes Wiersema) Eerste uitgave: 17-12-10