Dura Vermeer

Rotterdam - 17 december 2010

Eerste stap naar vergunningloos bouwen

Tegelijkertijd met de festiviteiten rondom de start bouw van project Landbouwbuurt fase 2 te Rotterdam-Vreewijk, is een bijzondere stap in publiek-private ketenintegratie onder de aandacht gebracht. Onder veel belangstelling hebben Gemeente Rotterdam, Com o wonen en Dura Vermeer Bouw Rotterdam de `intentieverklaring vergunningen' ondertekend.

De dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting (dS+V) van de gemeente Rotterdam stapt hiermee ook in de pilot Ketenintegratie en is hiermee de eerste in Nederland die met ketenintegratie in de bouw is gestart. Met als doel in de toekomst te komen tot snellere en efficiëntere uitgifte van vergunningen.

Beperking faalkosten
Volgens wethouder Hamit Karakus (Wonen en Ruimtelijke Ordening) zorgt de keuze voor ketenintegratie er voor dat er goed en veilig wordt gebouwd. Verder worden met ketenintegratie de faalkosten van bouwprojecten ingeperkt. Overigens is de ketenintegratie in de bouw binnen de gemeente Rotterdam nog wel een proef, en heeft vooralsnog alleen betrekking op de vergunningverlening door de dS+V. Voor deze Dienst biedt de proef veel mogelijkheden, zoals het voortaan binnen één week verlenen van vergunningen. De gemeente wil via ketenintegratie uiteindelijk naar vergunningvrij bouwen toewerken. De samenwerking werd bekrachtigd door onderstempeling van de `Intentieverklaring Vergunningen' door wethouder Hamit Karakus, Margriet Drijver, bestuurder Com o wonen en directeurRob Tummers van Dura Vermeer Bouw Rotterdam.

Project Het Mooie Plan
Het project Het Mooie Plan fase 2 te Rotterdam-Lombardijen is aangewezen om als eerste gebruik te maken van deze bijzondere publiekprivate ketenintegratie. Via het ketenintegratieteam is bij dit plan al direct een verkorting van de looptijd van tien weken gerealiseerd in de planning tot de start bouw. Evenals commitment en draagvlak bij alle partijen over de planning. Eerder bewees ketenintegratie haar succes al in de eerste fase van Het Mooie Plan; met 12% onder budget, vrijwel geen opleverpunten, tijdig opgeleverd ondanks de lange vorstperiode en tevreden bewoners!

Van stapel papier naar inbreng in het bouwplan
Ketenintegratie kan niet zonder de LEAN-principes. Daarom zijn ambtenaren - evenals de andere ketenpartners op LEAN-cursus geweest, hetgeen als een groot succes is ervaren. De LEAN-methode helpt om op een andere manier naar het proces te kijken. Zo is de vergunning niet langer een stapel papier die al dan niet een stempel verdient. De rode draad wordt: wat voegt een ieder toe aan het proces. Door bij elkaar te zitten breng je kennis eerder in het proces in het bouwplan.