Stichting Wemos


Filmdebat 'Body Hunters'

Op vrijdagmiddag 17 december a.s. organiseert Stichting Wemos in samenwerking met de International Federation of Medical Students' Associations - The Netherlands (IFMSA-NL) een vertoning van de Engelstalige film 'Body Hunters', over het uittesten van geneesmiddelen in India. De vertoning vindt plaats in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht.

Aansluitend aan de filmvertoning is er een debat met de filmregisseur van 'Body Hunters', Paul Jenkins van ARTE (onder voorbehoud), en met Annelies den Boer (Wemos). Paul Jenkins is een bekroonde documentairemaker die gespecialiseerd is in politieke, historische en onderzoeksdocumentaires waarvoor hij over de wereld heeft gefilmd. Annelies den Boer is Wemos' deskundige op het gebied van medicijnen.

'Body Hunters'
Voordat een medicijn op de markt mag worden gebracht, moet het op mensen zijn getest om de veiligheid en werkzaamheid vast te stellen. Aangezien de kosten van medicijntesten in het Westen zijn gestegen en westerlingen steeds negatiever staan tegenover deelname aan klinisch onderzoek, hebben farmaceutische bedrijven een groot deel van hun medicijntesten naar Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa verplaatst. India is een van de meest populaire nieuwe bestemmingen voor het uitvoeren van geneesmiddelenonderzoek. De bedrijfstak is naar schatting miljarden euro's waard en vormt een snel groeiende sector.

In 'Body Hunters' wordt de werkwijze van de farmaceutische industrie onderzocht door India als voorbeeld te nemen. Nagegaan wordt of farmaceutische bedrijven risico's nemen door klinische testen voor in het Westen veel verkochte geneesmiddelen uit te voeren in landen waar de regelgeving losser is en corruptie onvermijdelijk is. Het gaat hierbij niet alleen om de risico's voor degenen die in India deelnemen aan dergelijke testen, maar ook om onze veiligheid in het Westen.

De film volgt artsen, proefpersonen en hun families, voorvechters van ethiek en vertegenwoordigers van de farmaceutische industrie. Aan de hand van specifieke voorbeelden worden de valkuilen, corruptie en ernstige gevolgen belicht voor degenen die wanhopig op elke mogelijke manier geld proberen te verdienen, zelfs als dit betekent dat ze daarmee hun eigen gezondheid in gevaar brengen. Duidelijk wordt dat degenen die letsel oplopen aan hun lot worden overgelaten en nauwelijks mogelijkheden hebben om hun recht te halen.

Getuigenissen
Ter afsluiting van het filmdebat lanceert Wemos haar nieuwe boek 'The Globalization of Clinical Trials: Testimonies from Human Subjects'. Het boek bevat getuigenissen van proefpersonen die deelnamen aan klinische testen in Polen, Rusland, de Verenigde Staten, China en India.

Programma en aanmelden
Het filmdebat 'Body Hunters' is bedoeld voor studenten geneeskunde en farmacie, artsen en apothekers, maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom. Het programma start om 13.45 uur en duurt tot 17.00 uur. Deelname is gratis, aanmelden verplicht (zie 'Aanmelden').

Programma 17 december a.s.

Programma filmdebat 'Body Hunters' (onder voorbehoud):

13.45-14.15 uur
Ontvangst met koffie en thee.

14.15-15.45 uur
Inleiding door Annelies den Boer, projectcoördinator Medicijnen, Stichting Wemos. Aansluitend filmvertoning.

15.45-16.00 uur
Pauze met drankjes.

16.00-17.00 uur
Debat met Paul Jenkins, regisseur van 'Body Hunters' (onder voorbehoud) en Annelies den Boer (Wemos). Aanwezigen krijgen de gelegenheid om vragen te stellen. Lancering Wemos-publicatie 'The Globalization of Clinical Trials: Testimonies from Human Subjects'. Afsluiting.

Aanmelden (vóór 15 december a.s.)

U bent van harte uitgenodigd om het filmdebat 'Body Hunters' bij te wonen!

U kunt zich vóór 15 december aanmelden via de website van IFMSA-NL. Aan uw deelname zijn geen kosten verbonden.

Over regisseur Paul Jenkins

Paul Jenkins is een bekroonde documentaireregisseur die gespecialiseerd is in politieke, historische en onderzoeksdocumentaires waarvoor hij over de hele wereld gefilmd heeft.

Over Wemos' getuigenissenboek

In haar nieuwe publicatie 'The Globalization of Clinical Trials: Testimonies from Human Subjects' doet Wemos iets anders dan anders, namelijk proefpersonen zélf aan het woord laten.

Routebeschrijving Louis Hartlooper Complex

Het filmdebat vindt plaats in het Louis Hartlooper Complex te Utrecht. Het Louis Hartlooper Complex is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met de auto.

Over Wemos
Miljoenen mensen in ontwikkelingslanden zitten gevangen in de vicieuze cirkel van armoede en slechte gezondheid. Wemos wil deze doorbreken en de gezondheid van mensen structureel verbeteren. Versterking van gezondheidssystemen en vergroting van de toegang tot goede zorg spelen daarbij een belangrijke rol. Samen met organisaties in ontwikkelingslanden en met steun van Nederlandse zorgverleners doet Wemos wereldwijd een beroep op regeringsleiders en beleidsmakers: Health for all.