Gemeente Soest

EURnergielek-scan. Hoe goed is uw woning geïsoleerd?

17 december 2010

Deze winter gaat de gemeente Soest met een vliegtuigje vanuit de lucht opnamen laten maken van het warmteverlies via het dak van alle gebouwen in Soest. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een camera die infraroodbeelden maakt op basis van temperatuurmetingen. Via deze website kunnen inwoners dan vanaf het voorjaar zelf zien of hun woning een EURnergielek heeft.

Isolatie voorkomt dat warmte kan ontsnappen via de vloer, de muren, de ramen of het dak. Goede isolatie kan jaarlijks 1.350 kubieke meter gas schelen, oftewel: bijna 729 euro aan gas (prijspeil 2010).

Isolatie van dak, ramen en gevel levert de grootste energiebesparing op: Bij een verwarmde zolder van 70 m2 kunt u via dakisolatie jaarlijks wel 714 kubieke meter gas uitsparen. Dat scheelt 386 euro op de gasrekening! Als enkel glas wordt vervangen door HR++ glas, kan dat in een woning met 20 m2 glas gemiddeld 315 tot 460 m3 gas per jaar besparen. Isoleert u 25 vierkante meter gevel of spouw, dan bespaart u jaarlijks 134 euro.

Denk bij isolatie ook aan ventilatie. In een goed geïsoleerd huis is constant ventileren noodzakelijk. Anders komt er te veel vocht in huis en hopen schadelijke stoffen zich op.

Deze informatie over isolerende maatregelen is afkomstig van milieucentraal. Meer informatie is te vinden op deze website:

EURnergiek Soest

Dakisolatie als indicator

Uit onderzoek is gebleken dat 30% van het warmteverlies van een gebouw via het dak verloopt. Daarnaast is de mate van dakisolatie vaak een indicator van isolatie van het gehele gebouw.

Het warmteverlies via het dak is daarom gemiddeld genomen een goede aanwijzing van het warmteverlies van uw gehele woning of bedrijfspand. Het stelt u in staat om in één oogopslag te zien hoe het met uw pand gesteld is. Bij matig tot zeer ernstig warmteverlies is het raadzaam om isolerende maatregelen te nemen. Energie besparen is geld besparen!

Op deze website zal de EURnergielek-scan straks te vinden zijn. Hier is ook informatie te vinden over energiemaatwerkadviezen, isolerende maatregelen en de ervaringen hiermee van de leden van het EURnergieteam, het Klimaatstraatfeest en de EURnergieke bedrijven.

EURnergiek Soest