Ministerie van Defensie

Onderzeeboot terug van antipiraterij-missie

17 december 2010, 15.53 uur

Hr. Ms. Zeeleeuw is vanmorgen teruggekeerd in thuishaven Den Helder. De onderzeeboot nam de afgelopen 3 maanden deel aan de antipiraterij-missie Ocean Shield in de wateren rond Somalië. Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Matthieu Borsboom onderscheidde de 58-koppige bemanning met de Herinneringsmedaille Vredesoperaties.

De Zeeleeuw was van grote toegevoegde waarde voor de missie die opereert onder NAVO-vlag. Samen met andere maritieme eenheden bracht ze activiteiten rond piratenkampen en gekaapte schepen in kaart, op basis waarvan gewaarschuwde schepen uit EU- en NAVO-verband piratengroepen konden onderscheppen. Met de vergaarde inlichtingen was het ook mogelijk de koopvaardijschepen veilig door het gebied te leiden.

Onzichtbaar

De Koninklijke Marine beschikt over 4 onderzeeboten van de zogenoemde Walrusklasse. In vredestijd en bij vredesoperaties voeren de onderzeeërs vooral verkenningen uit, waarbij ze belangrijke inlichtingen verzamelen. Dit kan door foto- en filmopnamen, het ongemerkt in het gaten houden van verdachte eenheden en het afluisteren van communicatiekanalen. Het motto van de onderzeedienst luidt dan ook `zien zonder gezien te worden'.

Operaties

Nederlandse onderzeeboten zijn de afgelopen decennia verschillende keren ingezet. Vanwege het grotendeels geheime karakter van de operaties gebeurt dat meestal zonder dat daarover publiekelijk informatie wordt verstrekt. Operaties die wel in de publiciteit kwamen, waren de inzet in de Adriatische Zee (1992-1999), operatie Enduring Freedom (2002-2006), operatie Active Endeavour (2007) en counterdrugsoperaties in het Caraïbisch Gebied.

Achtergrondinformatie

* Bemanning onderzeeboot krijgt NAVO-medaille * Onderzeeboot beëindigt antipiraterij-missie Ocean Shield (video) * Onderzeeboten