Provincie Utrecht

Houten krijgt aansluiting op A12 via Rijsbruggerwegtracé

Het statenvoorstel voor de afweging van alternatieven voor de aansluiting van Houten op de A 12, werd op 13 december besproken tijdens de vergadering van Provinciale Staten. De partijen waren verdeeld over de vraag welke variant het best geschikt is voor de aansluiting. Het voorstel om te kiezen voor het Rijsbruggerwegtracé werd door een meerderheid van PS aangenomen.

Het voorstel ging over de aansluiting van de gemeente Houten op de A12. Een voorwaarde hierbij is dat het tracé past binnen de planstudie Ring Utrecht. Er zijn verschillende varianten onderzocht en beschreven in de milieueffectenrapportage waaronder, de Nul- plusvariant, de Meerpaalvariant en het Rijsbruggerwegtracé. Dit laatste tracé werd na onderzoek door Gedeputeerde Staten als meest geschikt gezien, en was daarom uitgewerkt in het voorliggende voorstel voor Provinciale Staten.

Geluidsoverlast
Provinciale Staten waren het over eens dat de verkeersproblemen bij Houten opgelost moeten worden, maar de manier waarop daarover verschilden ze van mening. Verder vond PS dat er naar passende maatregelen gekeken worden om de geluidsoverlast bij de gemeente Bunnik, die het gevolg kan zijn van de nieuwe weg, zo veel mogelijk te beperken.

Aangenomen
Een meerderheid van de fracties vond het Rijsbruggerwegtracé de beste oplossing. Zij gaven aan dat bij de Meerpaalvariant de doorsnijding van het landschap ingrijpender gevolgen zou hebben en zagen in de Nulplusvariant geen toekomstvaste oplossing, maar slechts een tijdelijke verlichting van de problemen. Het statenvoorstel voor het Rijsbruggerwegtracé werd aangenomen met een meerderheid van de stemmen.

Andere varianten
Een enkele partij gaf aan meer te voelen voor de Meerpaalvariant, omdat Houten Zuid hiermee beter ontsloten zou worden en omdat deze variant minder overlast voor de gemeente Bunnik zou veroorzaken. Enkele andere partijen pleitten ervoor om, door te kiezen voor de Nulplusvariant, de definitieve keuze voor het tracé vooralsnog open te houden en de besluitvorming te verplaatsen.