Provincie Utrecht

Provinciale Staten geven groen licht voor opstellen Ruimtelijke Structuurvisie

Tijdens de vergadering van Provinciale Staten op 13 december is de kadernota Ruimte vastgesteld. De kadernota is een belangrijke stap op weg naar de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie. Belangrijke onderwerpen tijdens de discussie waren de herijking van de Ecologische Hoofdstructuur, woningbouw en de herstructurering van bedrijventerreinen.

De kadernota Ruimte is een belangrijke stap op weg naar de definitieve Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie. In deze visie staat wat de plannen van de provincie zijn als het gaat om ruimtelijke ontwikkeling van stad en land. De meeste fracties van Provinciale Staten waren positief over de kadernota Ruimte zoals die door Gedeputeerde Staten is opgesteld. Alle partijen waren het er over eens dat het stedelijk en het landelijk gebied onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn in het proces van transformatie en de verdeling van de schaarse ruimte in de regio.

Ambities EHS
Veel discussie was er over de aanpassingen van het provinciaal beleid voor de realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). De bezuinigingen van het Rijk hebben grote invloed op dit beleid. Gedeputeerde Krol gaf aan dat de discussie over de verdere realisatie van de EHS de komende weken gevoerd gaat worden met de partners in de landbouw, de gebiedscommissies en de natuurorganisaties. Hij gaf aan dat de Utrechtse ambitie hierbij wel eens groter kan zijn dan waar het Rijk nu vanuit gaat. Eind januari wordt het debat met de Staten over de uitkomst van dit proces verder gevoerd.

Woningbouw
Een ander belangrijk punt waren de grenzen van de gebieden in Utrecht waar gebouwd mag worden (rode contouren). Een aantal fracties vindt dat de contouren waarbinnen gebouwd mag worden niet opgerekt mogen worden en anderen vinden dat met die contouren flexibel moet worden omgegaan. De gedeputeerde zei dat voor de transformatie van de binnenstedelijke gebieden een streng ruimtelijk beleid gevoerd moet blijven worden, wat een strakke hantering van de rode contouren met duidelijke uitzonderingsregels inhoudt.

Bedrijventerreinen
Veel fracties gaven aan dat herstructurering van bedrijven- en kantorenterreinen een prioriteit is en dat het provinciaal beleid voor de transformatie van leegstaande kantoorpanden tot woon- of werklocatie, voortgezet moet worden. De gedeputeerde gaf aan dat de norm herstructureren van bedrijventerreinen is. Pas als dat proces afgerond is en het blijkt noodzakelijk, dan is er mogelijk ruimte voor eventuele nieuwe bedrijventerreinen. Wel is het zo dat bij de herstructurering 350 hectare, die nog niet benut is in de huidige structuurvisie, ingezet kan worden als schuifruimte om het herstructureringsproces soepel te laten verlopen.

Vervolg
De kadernota wordt nu uitgewerkt in de PRS. Het concept van de PRS zal na de zomer van 2011 gereed zijn. De PRS zal afhankelijk van het participatietraject ergens in de eerste helft van 2012 definitief vastgesteld worden.