Vlaamse Overheid

voor wie onderneming wil oprichten

Vlaamse Regering voorziet steun voor wie onderneming wil oprichten

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 17 december 2010

Op voorstel van minister-president Kris PEETERS, tevens Vlaams minister voor economie, operationaliseert de Vlaamse Regering vandaag een maatregel ter ondersteuning van nieuw ondernemerschap. Deze maatregel, die gericht is op prestarters, is een uitvoering van het Werkgelegenheids - en InvesteringsPlan van de Vlaamse Regering. Met deze maatregel voorziet de Vlaamse Regering in een generiek aanbod aan advies aan 2.500 prestarters en worden specifieke projecten scouting en coaching van doelgroepen opgestart. Er is een budget mee gemoeid van 4.760.000 euro.

Ten gevolge van de economische crisis is de voorbije twee jaar het aantal nieuwe ondernemers gevoelig teruggevallen. Nieuw ondernemerschap kan een belangrijke bijdrage leveren aan de transformatie van het economisch weefsel en de creatie van werkgelegenheid en welvaart. In het Pact 2020 zijn ambitieuze doelstellingen afgesproken om het nieuw ondernemerschap te doen toenemen. De boodschap van minister-president Kris Peeters is `meer en sterkere ondernemers', maar om dit te realiseren is een weloverwogen en gericht beleid noodzakelijk. De nieuwe beleidsmaatregel wil hieraan tegemoet komen.

Het generiek advies aan prestarters betreft een proefproject om de kwaliteit van starters te verbeteren en zo meer doorgroei en minder faillissementen te bewerkstelligen. Het adviestraject zal dienen te gebeuren volgens een door het Agentschap Ondernemen gevalideerde methodiek, waarbij het ondernemingsplan wordt beoordeeld en feedback gegeven. De coaching bij het ondernemingsplan wordt ingekaderd in een ruimer traject van informatieverschaffing en het screenen van competenties. Het contract geldt voor 2 jaar, met een verlenging van 1 jaar. Er kunnen op deze manier 2.500 prestarters begeleid worden.

Het is bijzonder belangrijk dat het startersbeleid zich sterk focust op bepaalde doelgroepen. Door middel van een projectoproep ondernemerschap zullen, complementair aan de generieke maatregel, begeleidingstrajecten ondersteund worden. Dit geldt enerzijds voor high potentials met mogelijke grote impact op welvaartscreatie. Maar anderzijds is het noodzakelijk impulsen te geven naar bepaalde kansengroepen waar het ondernemerschap minder voorkomt. Het gaat dan specifiek over vrouwen, ouderen, allochtonen en personen met een arbeidshandicap.

In deze trajectbegeleiding kan in het bijzonder aandacht gaan naar bepaalde drempels die de onderscheiden doelgroepen ondervinden. Dit kan gebeuren door sensibilisering, informatie over relevante overheidsondersteuning, ontwikkelen van skills,... Er zullen vier projecten met een looptijd van drie jaar toegewezen worden.

Deze nieuwe maatregelen maken deel uit van het Actieplan Ondernemerschap. Dit beleid gericht op begeleiding en coaching van prestarters is sterk complementair met de beleidsimpulsen die worden gegeven in het onderwijs (brugprojecten, ondernemersplanwedstrijd) en de ondersteuning van gevestigde ondernemers door de kmo-portefeuille, peterschapsprojecten en de gazellesprong.