Tarwe met veilige gluten gloort aan de horizon
Is het mogelijk om tarwegluten veilig te maken voor patiënten met een
intolerantie voor gluten? Volgens onderzoekers van het Leids
Universitair Medisch Centrum (LUMC) en van Plant Research International
Wageningen kan dat inderdaad. Ze publiceren deze week hun
bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE.
---
Gluten zijn een mengsel van eiwitten in tarwe. bij ongeveer 1 procent
van de Nederlandse bevolking veroorzaken gluten een reactie van het
afweersysteem die leidt tot een chronische darmontsteking. De enige
remedie tegen deze ziekte coeliakie is een levenslang strikt glutenvrij
dieet en een drastisch aangepast voedingspatroon zonder producten
waarin tarwe, gerst of rogge is verwerkt.
---
Eigenschappen gluten combineren
De onderzoekers hebben nu ontdekt dat er natuurlijke varianten van
gluteneiwitten bestaan die verschillen in de mate waarin ze gevaarlijk
zijn voor patiënten met coeliakie. Verder laten de onderzoekers zien
dat gluteneiwitten gemaakt kunnen worden die veilig zijn voor
patiënten met coeliakie, door de eigenschappen van de minder
gevaarlijke gluteneiwitten met elkaar te combineren.
Erfelijke code inbrengen
Dit biedt nu de mogelijkheid om veilige gluten te produceren.
Allereerst zou de erfelijke code voor veilige gluten eiwitten
ingebracht kunnen worden in gewassen die van nature al veilig zijn voor
patiënten met coeliakie zoals maïs, rijst of haver. Daarnaast stellen
de onderzoekers dat via een systematische plantenveredeling zelfs
tarwerassen ontwikkeld zouden kunnen worden die gluten eiwitten maken
die veilig zijn voor patiënten met coeliakie maar nog wel een goede
bakkwaliteit hebben.
---
Gluten eiwitten hebben ook goede eigenschappen: gluten in tarwe zorgt
onder andere voor een goede bakkwaliteit van het deeg dat van
tarwebloem gemaakt wordt. Dankzij gluten wordt brood bijvoorbeeld
luchtig en zacht. Dit is een belangrijke reden waarom gluten in zoveel
voedingsproducten aanwezig is. Daarnaast zijn gluten ook bind- en
plakmiddel in talloze andere voedingsmiddelen.
---
Kwalitatief veel betere voedselproducten
De realisatie zal nog zeker jaren duren maar de verwachting is dat dit
zal leiden tot kwalitatief veel betere voedselproducten voor patiënten
met coeliakie. In de toekomst zal daarom mogelijk niet langer gesproken
worden over wel of niet glutenvrije voedingsproducten, maar over
producten die al dan niet veilige gluten bevatten.
Meer over onderzoek naar veilige gluten
* Wetenschappelijk tijdschrift PLoS ONE
* Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)
* Plant Research International Wageningen
Â
Universiteit Leiden